top of page
Search

Диетолечение при затлъстяване. Видове диети.

Updated: Jan 20, 2020Диетолечението е крайъгълния камък в комплексната терапия на затлъстяването. Това е така, защото единствено чрез диета може да се постигне значителен енергиен дефицит и отрицателен енергиен баланс.В публичното пространство съществува огромно разнообразие от диети, повечето от които обещават бързо и значително намаляване на теглото. Хората, които нямат специална подготовка, трудно могат да се ориентират в голямото разнообразие от диетични планове и да отсеят най-подходящи за тях.

Няма едно единствено предписание за начин на хранене, което да е подходящо за всички. Истината е, че някои хора се чувстват по добре при консумация на повече мазнини, дори до 70 % от общия калориен прием. Докато за други са по- подходящи по големите количества скорбяла и др. въглехидрати (пълнозърнести, бобови, сладък картоф). Затова при изготвяне на хранителния режим е изключително важен индувидуалния подход. Нужно е да отбележа, че никой в дългосрочен план не се чувства добре при прием на големи количества захар и рафинирани въглехидрати.

Въпреки огромното многообразие от диети, те се различават по два основни показателя:

- Енергийност (количеството на калориите);

- Баланс на хранителните вещетва в тях.

От двата показателя по-съществено значение за намаляване на теглото има първия - дневният енергиен прием. Когато човек постигне отрицателен енергиен баланс, съотношението между основните хранителни вещества няма толкова важно значение с оглед самото намаляване на теглото.

Балансът между макронутриентите обаче е много важен от гледна точка на здравословните рискове от спазване на диетата, както и за дългосрочно поддържане на постигнатото намаление на теглото. Колкото по редуцираща е една диета, толкова по–голям е риска от неадекватен прием на хранителни вещества. Например, диети с много ниско съдържание на мазнини са бедни на витамин В12, витамин Е, желязо, калций и цинк.


Редуциращите диети най-често се категоризират на базата на тяхното енергилно съдържание като:

-Гладуване;

-Много ниско калорийна диета;

-Хипокалорийна диета.


В зависимост от съдържанието на основни хранителни вещества диетите биват:

-Балансирани;

-Небалансирани.


В следващите публикации ще разгледам някои актуални диети, като ще поставя акцент върху нисковъглехидратните такива. Ще проследя тяхното действие и ефективност, и потенциалните странични ефекти.


Автор: Николай Георгиев - диетолог


239 views0 comments
bottom of page