top of page
Search

Как да минимизирам появявата на синини след инжекционни корекции в областта на лицето?

Updated: Nov 6, 2019Един от първите въпроси, които пациентите ми задават по време на консултация за естетични интервенции по лице, е дали ще им останат синини и колко време след това ще продължи да ги има. Образуването на подкожни хематоми (синини) е една от най-честите нежелани реакции след инжекционни процедури по лице – филъри, ботокс, плазмолифринг, мезотерапия и др. Истината е, че тази реакция е непредвидима дори за най-опитните пластични хирурзи и дерматолози. Образуването на хематом е в следствие на нарушение в целостта на стената на кръвоносен съд, при което кръвта се излива в подкожието. Кръвоносните съдове, дори повърхностни, понякога не са видими с просто око, а и анатомичното им място доста често е различно от очакваното, поради индивидуални вариации, срещани при 30% от хората. Процесът на образуване на хематоми е многофакторен и строго индивидуален за всеки един човек. В най-общи линии той зависи от:

здравината на кръвоносните съдове, която до голяма степен е генетично предопределена;приема на лекаства, които увеличават риска от кървене;заболявания, свързани с увеличен риск от кървене;големината на иглата, с която се инжектира;броя на обожданията и степента на микротравми на тъканта, които се предизвикват.

Какво можем да направим?

Няма как на 100% да се застраховаме от образуването на синини. Това което можем да направим, е да следваме няколко лесни стъпки, които ни гарантират свеждане на шанса за образуването ум до минимум. На всички мои пациенти, за които това представлява един от основните страхове и би намалило качеството им на живот, аз препоръчвам следната 10-дневна програма.

10-12 дни преди процедура – избягвайте прием на Аспирин, Омега 3 мастни киселини, високи дози вит. Е, нестероидни противовъзпалителни – Ибупрофен, Гинко билоба, женшен; 7-10 дни преди процедура – започнете да приемате гранули Арника Монтана; поне веднъж на ден хапвайте ананас – той съдържа бромелайн, който помага по-бързото заздравяване на тъканите; 2-3 дни преди процедура – не приемайте алкохол и започнете да подготвяте зоните, които ще бъдат третирани с крем, съдържащ Арника; в деня на процедурата – нанесете крем с Арника веднага след интервенцията.

Ако се появи посиняване как да го излекувате по-бързо?

Поставете студени компреси на мястото; Продължете с приема на арника – таблетки и локално; Нанесяйте коректор и грим.

Обикновено посиняването не представлява проблем за по-голяма част от пациентите – те са готови на няколко малки жертви в името на красотата. При тези, които обаче са по-взискателни, винаги планирам внимателно във времето инжекционната процедура и разяснявам обстойно всеки детайл от нея.


Автор: Д-р Мария Хаджийска

2,540 views0 comments
bottom of page