top of page
Search

Топ 3 антиейджинг храни, които задължително да вклчючим в менюто си!


Аз съм това, което ям!

21век, 2017г... концепцията и тенденциите за здравословно хранене се обръщат с главата надолу през последното десетилетие. Ако преди си мислехме, че яйцата са вредни и са виновни за високия холестерол– сега знаем,че те са една от най-полезните храни, а нивото на холестерола е многофакторно; ако се чудехме как да изключим напълно мазнините, за да отслабнем – вече сме си избили тази мисъл от главата и знаем, че нискомазнинното хранене не води до никъде, освен до вълчи глад; преди години бихте се ужасили от идеята да приемате милиони бактерии под формата на капсули, но днес, вероятно сте сред хората, които го правят и приемате пробиотици за добро здраве на гастро-интестиналния ви тракт.

Аз обаче, искам да обърна внимание на една все по-набираща сила тенденция, която се очертава да бъде хит в здравословния начин на живот : антиейджинг диета и прием на антиейджинг храни. Все по-често забелязвам, че пациентите в моята практика, които променят начина си на хранене и следват препоръките, които им давам, значително подобряват не само вида на кожата си, но и начина, по който се чувстват и здравето си.

Е, може и да живеем в 21 век, но някои принципи като този остават вечни: „Нека храната бъде твоето лекарство и лекарството бъде твоята храна“ (460-370 г.пр.н.е., Хипократ). Аз бих искала да споделя с вас храните, които според мен не просто могат да бъдат лекарство, но са и топ храни в антиейджинг тренда.

Топ 3 антиейджинг храни, които трябва задължително да включим в менюто си!


1. Авокадо!

Авокадото е плод, който на вкус наподобява зеленчук, а по хранителни качества прилича на ядка! Точно така, авокадото съдържа мононенаситени мазнини подобно на ядките. Това означава, че веднъж, влезли в състава на клетъчната мембрана, те я правят от една страна по-пропусклива за нутриенти, а от друга – по устойчива на атаките на свободните радикали. По този начин се увеличава преживяемостта на клетката, а оттам и текстурата на кожата.

Бонус: Авокадото подобрява и костната плътност, благодарение на микроелемента бор, който подпомага абсорбцията на калции; едно цяло авокадо съдържа около 14гр фибри, които ускоряват изхвърлянето на токсини, натрупването на които причиняват стареене.


2. Куркума

Започнете да гледате на куркумата като на неизменна част от вашето меню. Доказано е, че куркуминът притежава мощен противовъзпалителен ефект и е способен да активира гени, който усилват синтеза на антиоксиданти от тялото Не случйно именно поради тази причина на куркумата се приписва и противотуморен ефект. Учени откриват, че при експерименти с плъхове, подложени на канцерогенно влияние, тези които са приемали и куркума в големи дози, били предпазени от рак на дебелото черво, стомаха и кожата.1 Също така куркуминът предпазва мозъчните клетки и клетките на кожата от увреждащото действие на свободните радикали, подобрява концентрацията и забавя формирането на фини бръчки. Добавяйте по лъжичка куркума към смутито или менюто си всеки ден!


3. Хлорофил

Запознайте се с антидота на всички ваши диетични грехове.

Ако пиете кафе, хлорофилът помага да неутрализирате неговата киселинност;

Ако пиете алкохол, хлорофилът помага по-бързото му метаболизиране;

Ако ядете зеленчуци с нитрати или риба с високо съдържание на живак, хлорофилът помага по-бързото елиминиране на тези токсини.

Ако не правите нито едно от тези неща (браво на вас!), хлорофилът просто засилва вашата жизненост и енергия.

Хлорофилът е зеленият пигмент на растенията, но се продава и като концентрирана течност, направена от листата на коприва или черница.


Автор: Д-р Мария Хаджийска

Източници: 1 Тurmeric's potential health benefits by Memorial Sloan Kettering, U.S. cancer centers.

128 views0 comments
bottom of page