top of page
Search

Чести притеснения и страхове на родителите


Да си родител е една от най-възнаграждаващите професии, но може да бъде и една от най-трудните. Много нови родители се притесняват, че не знаят какво да правят. Има обаче практични начини да се справите с предизвикателствата да бъдете нов родител, за да можете да се радвате повече на бебето си.


Вашите емоции

Нормално е да имате силни емоции, докато сте бременна и след раждането на бебето. Вероятно ще изпитате радост, любов, наслада и изненада, а в други моменти стрес, гняв и разочарование.

Много хора трябва да се научат как да бъдат родители. Може да бъде още по-трудно да се справите с емоциите си, ако живеете далеч от семейството си или се учите да бъдете родители сами.

Често раждането на бебе е различно от това, което сте очаквали. Може да се притеснявате, че раждането не е минало, както сте планирали, кърменето е по-трудно, отколкото сте предполагали, че ще бъде, или имате лоши дни.

Много родители се чувстват изгубени - сякаш не се справят. Въпреки това ще се научите и увереността ви ще расте с времето.

Също така може много често да изпитвате негативни чувства към Вашето бебе. Ако те са интензивни, повтарят се или продължават дълго време, трябва да се консултирате със здравен специалист.


Често срещани тревоги и страхове

Нормално е да се чувствате притеснени или тревожни, когато се грижите за ново бебе. Ето някои често срещани притеснения със съвети как да ги управлявате.


Тревожи се, че бебето ще умре, докато спи.


Много майки се страхуват, че бебето им ще се задави, ще се преобърне или ще преживее синдром на внезапна смърт при бебета. За да сведете до минимум риска, поставете бебето да спи по гръб, не пушете, уверете се, че главата му не е покрита и не оставяйте да стане твърде горещо в стаята. Най-безопасното място за тях е да спят в кошара в една стая с Вас през първите 6 до 12 месеца.


Притеснявате се, че не обичате бебето си:

Обичайно е както за майките, така и за бащите да смятат, че не са се свързали правилно с бебето си. Може да отнеме дни, седмици или месеци, докато почувствате близост с Вашето бебе. Вероятно ще почувствате смесица от емоции. Ако се чувствате много отпаднали и откъснати от бебето си за дълъг период от време, говорете със здравен специалист.


Притеснявате се, че ще навредите на фонтанела:

Бебетата имат меки петна по главите си, наречени фонтанела. Фонтанелата е по-твърда, отколкото си мислите. Въпреки че винаги трябва да се грижите за главата на вашето бебе, не можете да го нараните, като докосвате или галите фонтанелата.


Притеснявате се, че ще изпуснете бебето:

Подредете дома си, за да предотвратите спъване или падане. Проверете дали няма прегъвания по килимите и пътеките, не разпилявайте предмети близо до и по стъпалата и бъдете внимателни, когато се разхождате с бебето.


Тревожи се, че бебето не е нормално:

Родителите често сравняват развитието на бебето си с това на други бебета. Но децата се развиват със свое собствено темпо и достигат етапи по различно време. Около 10 до 15% от децата изпитват някакво забавяне в развитието, преди да навършат 3 години. Консултирайте се с Ваяшия лекар и проверявайте редовно развитието на Вашето бебе. Доверете се на инстинктите си и ако се притеснявате, говорете с Вашия педиатър.Притеснявате се, че бебето плаче твърде много:

Нормално е новородените бебета да плачат много. Плачът се увеличава на 2 до 3 седмици и достига пик на 6 до 8 седмици. По-често се среща в късния следобед и ранната вечер. Ако плачът звучи различно или ако се притеснявате, консултирайте се с Вашия лекар.


Притеснявате се, че бебето спи твърде много:

Някои бебета спят през повечето време; други се будят много. През първите няколко седмици Вашето бебе трябва да има 8 до 12 хранения за 24 часа. Докато бебето ви има много мокри пелени и изпражнения с цвят на горчица, малко вероятно е да има проблем.


Притеснение за парите:

Много родители се притесняват, че няма да могат да осигурят финансово бебето си. Важно е да започнете да планирате преди раждането и да направите бюджет, след като бебето се роди.

Използвани източници:

What Were We Thinking! (For parents), ASIC’s Moneysmart (Having a baby), Department of Health, Western Australia (Becoming a parent, emotional health and wellbeing)

13 views0 comments
bottom of page