top of page
Search

Храни, които трябва да се избягват при бременност


Има някои храни, които не трябва да ядете, когато сте бременна, защото те могат да навредят на вашето бебе. Уверете се, че знаете важните факти за това кои храни трябва да избягвате или да внимавате особено, когато сте бременна.

Някои видове сирене

Не яжте узряло от плесени меко сирене, като бри, камамбер и шевре (вид козе сирене) и други с подобна кора. Също така трябва да избягвате меки сирена като датско синьо или горгонзола. Те са направени с плесен и могат да съдържат листерия, вид бактерии, които могат да навредят на вашето неродено бебе.

Въпреки че инфекцията с листерия (листериоза) е рядка, важно е да се вземат специални предпазни мерки при бременност, тъй като дори лека форма на заболяването при бременна жена може да доведе до спонтанен аборт, мъртво раждане или тежко заболяване при новородено бебе.


Можете да ядете твърди сирена като чедър, пармезан и стилтън, дори ако са направени с непастьоризирано мляко. Твърдите сирена не съдържат толкова вода, колкото меките сирена, така че бактериите по-рядко растат в тях. Много други видове сирена могат да се ядат, но се уверете, че са направени от пастьоризирано мляко. Те включват извара, моцарела, крема сирене, панир, халуми, козе сирене и преработени сирена, като сирене.


Пастет

Избягвайте всички видове пастети, включително зеленчукови пастети, тъй като те могат да съдържат листерия.

Сурови или частично сварени яйца

Уверете се, че яйцата са добре приготвени, докато белтъците и жълтъците станат твърди. Това предотвратява риска от хранително отравяне със салмонела. Не яжте храни, които съдържат сурови и недостатъчно сварени яйца, като домашна майонеза.


Сурово или недопечено месоГответе старателно цялото месо и птици, така че да е горещо на пара и да няма следи от розово или кръв. Обърнете особено внимание на птици, свинско месо, колбаси и кайма, включително бургери.

Някои видове риби


Рибата съдържа протеини и незаменими омега-3 мастни киселини, така че се препоръчва при бременност.

Някои видове риби обаче имат по-високи нива на живак, което може да повлияе на развиващата се нервна система на бебето. Важно е да ограничите приема на риба с по-високи нива на живак.

Сурови черупчести мекотели

Яжте по-скоро варени, отколкото сурови черупчести, тъй като те могат да съдържат вредни бактерии и вируси, които могат да причинят хранително отравяне и да имат по-висок риск от замърсяване с листерия.

Суши

Не яжте охладени морски дарове като сурови стриди, сашими и суши, пушени готови за консумация морски дарове и варени готови за консумация скариди, които имат по-висок риск от замърсяване с листерия.

Най-безопасният начин да се насладите на суши е да изберете напълно приготвени или вегетариански.


Колбаси


Колбасите, които не са минали термична преработка крият риск от това да бъдат преносител на бактерията, причиняваща листерия. Отделно повечето колбаси имат високо съдържание на сол и множество други добавки, така че е по-добре да се избягват през бременността.


АлкохолНяма безопасно ниво на алкохол, което можете да приемате по време на бременността си. Независимо дали планирате бременност, вече сте бременна или кърмите, не пиенето е най-сигурният вариант, тъй като алкохолът може да навреди на вашето неродено бебе.


Кофеин


Високите нива на кофеин могат да увеличат риска от спонтанен аборт, ниско тегло при раждане и трудно раждане. Кофеинът се съдържа естествено в много храни, като кафе, чай и шоколад, и се добавя към някои безалкохолни напитки и енергийни напитки. Някои лекарства срещу настинка и грип също съдържат кофеин.


Не е нужно да изваждате напълно кофеина, но не приемайте повече от 200 mg на ден.

Енергийни напитки

По време на бременност не се препоръчват енергийни напитки, тъй като те могат да съдържат високи нива на кофеин и други съставки, които не се препоръчват за бременни жени.Фъстъци и алергии

Ако искате да ядете фъстъци или храна, съдържаща фъстъци (като фъстъчено масло) по време на бременност, можете да изберете да го направите като част от здравословна балансирана диета, освен ако не сте алергични към тях или вашият здравен специалист не ви препоръчва. Изключването на каквито и да било храни (включително храни, считани за силно алергични) от майчината диета по време на бременност или кърмене не се препоръчва, тъй като не е доказано, че това предотвратява алергии при вашето бебе.


1,433 views0 comments
bottom of page