top of page
Search

Фолиева киселина и бременност


Фолатът и фолиевата киселина са важни за бременността, тъй като могат да помогнат за предотвратяване на вродени дефекти, известни като дефекти на невралната тръба.


Фолатът е витамин от група В, необходим за здравословен растеж и развитие. Известен е като „фолат“, когато се среща естествено в храната, като например зеленолистни зеленчуци, и като „фолиева киселина“, когато се добавя към храна, като например хляб и зърнени закуски, или се използва в хранителни добавки.


Spina bifida е един от най -честите вродени дефекти. Това се случва през първите седмици от бременността, когато се образуват мозъкът и гръбначният мозък.


Повечето случаи на дефекти на невралната тръба могат да бъдат предотвратени, ако имате достатъчно фолат преди и по време на ранна бременност.


Можете да си набавите достатъчно фолат, като ядете храни, богати на фолиева киселина и приемате добавка.


Добавки с фолиева киселина


Като цяло, когато се опитвате да забременеете или в първите месеци на бременността, ще трябва да потърсите добавки, които съдържат фолиева киселина. Това обикновено са добавки, които съдържат само фолиева киселина или специални добавки за бременност. Мултивитаминните добавки обикновено не съдържат достатъчно фолиева киселина.


Най -добрият начин да гарантирате, че ще получите достатъчно фолиева киселина е да приемате дневна добавка с фолиева киселина поне 1 месец преди и до 3 месеца след зачеването. Не е необходимо да приемате добавки с фолиева киселина след това.


Храни, богати на фолати


Много храни са естествено богати на фолат, но фолатът се разтваря във вода и лесно се унищожава при готвене. Най - добре е зеленчуците да се варят леко или да се ядат сурови. Готвенето на пара се препоръчва.

Следните храни са добри източници на естествени фолати

 • зеленчуци (броколи, брюкселско зеле, зеле, карфиол, английски спанак, зелен фасул, маруля, гъби, пащърнак, сладка царевица, тиквички)

 • плодове (авокадо, грейпфрут, портокал)

 • бобови растения (нахут, соеви зърна, боб лима, червен боб, леща, боб харикот)

 • яйца

 • ядки

 • сокове (много ябълкови и портокалови сокове

По-високи дози фолиева киселина


Някои жени имат повишен риск от бременност, засегната от дефект на невралната тръба и се препоръчва да приемат по -висока доза (5 mg) фолиева киселина всеки ден, докато не настъпи 12 -та седмица от бременността. Жените имат повишен риск, ако:

 • те или техният партньор имат дефект на невралната тръба

 • те или техният партньор имат фамилна анамнеза за дефекти на невралната тръба

 • те са имали предишна бременност, засегната от дефект на невралната тръба

 • имат диабет

 • те имат индекс на телесна маса (BMI) по -голям от 30

 • те имат риск да не абсорбират добре хранителните вещества

В допълнение, жените, които приемат антиепилептични лекарства, трябва да се консултират с лекаря си за съвет, тъй като може да се наложи да приемат и по-висока доза фолиева киселина.


35 views0 comments
bottom of page