top of page
Search

Фолиева киселина – Защо е важно да се знае значението й?

Updated: Dec 17, 2020


Фолиева киселина – фолат – витамин B9


Фолиевата киселина е широко разпространеното наименование на един от витамините от група B, по-точно на витамин B9. Другото му име е фолат, но фолат и фолиевата киселина не означава абсолютно едно и също. Фолатът е форма на витамин B9, която се намира естествено в храните, а фолиевата киселина е негова синтетична форма. Терминът фолати е обобщаващо име и се отнася до различни форми на витамин B9, между които се нареждат фолиева киселина, тетрахидрофолат (THF) и дихидрофолат (DHF). Фолиевата киселина е синтетична форма на фолат, налична в хранителните добавки и обогатените храни. Независимо от това дали става дума за фолати или за фолиева киселина, техните ефекти върху организма са еднакви. Прием на фолиева киселина се препоръчва преди всичко на бременните жени, но предимствата на витамин B9 не свършват до тук. Освен че е полезен по време на бременност, той е ефективен и при депресия или при загуба на паметта.

Значението на фолатите за човешкия организъм е открито от доктор Луси Уилс през 1931 година. Тя демонстрира, че с помощта на бирена мая може да се предотврати анемията по време на бременност. Тоест фолатите и тяхното значение за хората са известни от почти 100 години.


Функциите на фолатите в организма

Фолатите са важни за човешкия организъм поради няколко причини, те подпомагат функцията на клетките и растежа на тъканите. Полезни са като средство за предотвратяване на анемии, тъй като допринасят за производството на червени кръвни клетки, но освен това заедно с витамините B12 и C подобряват разграждането, усвояването и производството на нови протеини. И не на последно място, те допринасят за образуването на ДНК, която е отговорна за генетичната информация.


Естествени източници на фолиева киселина

Фолиева киселина под формата на фолати може да се намери в редица храни, а освен това е част от много хранителни добавки. Тя е компонент на мултивитамини, b-комплекси, а можете да си я закупите и в самостоятелна форма.


Предимствата на приема на фолиева киселина


Фолиевата киселина и бременността

Приемът на фолиева киселина е най-популярен поради ползите, които носи преди и по време на бременност, тъй като тя предотвратява вродени увреждания на главния и гръбначния мозък при плода. Вродените дефектите на детето се появяват през първия триместър, по-точно през първите 3 – 4 седмици от бременността. Поради тази причина приемът на фолиева киселина е важен не само по време на бременност, но и поне един месец преди забременяване.


Вродените дефекти на централната нервна система имат общо наименование – дефекти на невралната тръба (ДНТ) (NTD – neural tube defects). Това са аномалии в главнния мозък, гръбначния мозък или гръбначния стълб, които се появяват по време на ембриогенезата – развитието на ембриона. Мозъкът, гръбначният стълб и гръбначният мозък се формират по време на развитието на плода от невралната тръба. Споменатите дефекти се появяват поради невъзможност за довършване на процеса по затварянето ѝ. Най-просто казано, дефекти възникват, когато определена част от тръбата не е затворена, в резултат на което може да се стигне например до дупка в гръбначния мозък. Така невроепителът е подложен на невронен дефицит и дегенерация, тъй като е изложен на околната среда.

Приемът на фолиева киселина преди и по време на бременност е средство за превенция против развитието на повечето от тези аномалии. Трябва обаче да е ясно, че точните причини за появата на тези дефекти на невралната тръба не са известни. Рискът от тях се увеличава при наднормено тегло, прием на определени лекарства против епилепсия или при зле контролиран диабет.

Усложненията, свързани с адекватното развитие на невралната тръба, не са единственият проблем по време на бременност, който суплементацията на фолиева киселина може да реши. Тя оказва влияние и за намаляване на потенциалните рискове от сърдечни нарушения, цепнатина на небцето или преждевременно раждане. Ето защо приемът на фолиева киселина е полезен за предотвратяване на различни усложнения, свързани с оптималното развитие на плода. И въпреки че не е универсално лекарство за тези усложнения, ролята ѝ със сигурност не е за пренебрегване.

Фолиевата киселина и сърдечно-съдовите заболявания


Ефектите на фолиевата киселина не се ограничават само до подпомагане на оптималния растеж на плода по време на бременност. Тя може да бъде полезна и като средство за превенция против сърдечно-съдови заболявания. Те са свързани с високи нива на хомоцистеина, а важна роля за неговото метаболизиране играят именно фолатите. Правилните нива на хомоцистеин в кръвта се управляват, освен от фолиевата киселина, и от витамините B6 и B12. Хипотезата за намаляване на риска от сърдечни заболявания е изследвана, а резултатите показват, че фолиевата киселина оказва влияние по-скоро върху риска от инсулт. От изследванията става ясно още, че приемът на фолиева киселина от жени в риск от сърдечни заболявания не води до намаляване на този риск. Заключения от различни проучвания показват, че нивата на хомоцистеин намаляват, но без това да повлияе на риска от сърдечно-съдови заболявания. Приемът на фолиева киселина и други витамини от група B има положителен ефект върху риска от инсулт, но за други сърдечно-съдови проблеми за съжаление не върши работа.

Влиянието на фолиевата киселина върху рака

Различни научни изследвания допускат възможно фолатите да оказват влияние върху определени видове рак, например рак на белия дроб, на панкреаса, на гърдата или на пикочния мехур. Ефектът на фолатите върху канцерогенезата до момента не е потвърден научно. Според някои доказателства фолатите са ефикасни за потискане на ранните стадии на някои видове рак. След развитието на пренеопластични лезии обаче високите дози фолиева киселина могат да имат точно обратния ефект и да спомогнат за увеличаването им. Т.е. въпреки че подходящата употреба на фолиевата киселина в определени случаи може да има положителен ефект, необходимо е връзката между фолиевата киселина и рака да бъде подложена на допълнителни проучвания.

Разстройствата от аутистичния спектър и фолиевата киселина

Аутизмът или по-точно казано разстройствата от аутистичния спектър имат различни проявления. Това са проблеми с комуникацията и взаимодействието с хората, но те се характеризират например и с повтарящо се поведение. Някои мониторингови проучвания сочат връзка между по-ниския риск от разстройство от аутистичния спектър при децата и приемът на фолиева киселина преди и по време на бременност. Въпреки че са необходими допълнителни изследвания за потвърждаване и валидиране на заключенията, научните доказателства предполагат възможна връзка между приема на фолиева киселина и риска от такъв вид разстройства. Тоест учените все още не са успели ясно да потвърдят прякото въздействие на фолиевата киселина в такива случаи, но можем да се надяваме това да се случи в бъдеще.


Дефицит на фолиева киселина

Както при другите микронутриенти, за фолиевата киселина е валидно, че нейният недостиг в храната може да доведе до дефицит. Освен това може да се стигне и до други усложнения, като например анемия. Това е състояние, свързано с ниски нива на червени кръвни клетки. Анемията води до ниско съдържание на хемоглобин в кръвта, което може да доведе до недостиг на кислород в тъканите и органите. Можете да повишите нивата на фолати в тялото си чрез промяна на диетата или чрез допълнителен прием на фолиева киселина.

Най-добрият начин да проверите нивата на фолиева киселина в организма си е да посетите лекаря и да си направите кръвен тест. Въпреки че проявите на дефицит на фолиева киселина са по-слабо изразени, тук ще ви представим признаците на недостиг на фолати и на анемия

Признаци на недостиг на фолати:

 • умора

 • подуване на езика и язви в устата

 • посивяване на косата

 • проблеми с растежа

Признаци на анемия:

 • слабост и умора

 • задух

 • бледа кожа

 • раздразнителност

Недостигът на фолати може да бъде причинен не само от консумиране на непълноценна храна, но и от други фактори

 • прекомерна консумация на алкохол – причинява проблеми с усвояването на фолиевата киселина и прекомерно отделяне на фолати с урината.

 • малабсорбция – недостатъчно усвояване на фолатите, причинено от заболявания, засягащи храносмилателния тракт, като например целиакия или болестта на Крон.

 • прием на лекарства – дефицитът на фолиева киселина може да се дължи на приема на някои лекарства за лечение на епилепсия.

 • генетика – генетичните мутации също могат да бъдат причина за дефицит на фолиева киселина, защото пречат на преобразуването ѝ в използваема форма – метилфолат.

Препоръчителни дози фолиева киселина

Фолиевата киселина е един от витамините от група B, присъствието ѝ в организма е важно, но в същото време с нея не трябва да се прекалява. Вярно е, че приемът на фолати с храната няма неблагоприятни ефекти, но консумация над 800 μg при хора под 18 години и 1000 μg при възрастни може да “скрие” дефицита на витамин B12. В случай на суплементация на фолиева киселина не забравяйте, че дневният лимит е 1000 μg. В същото време е интересно, че в някои държави фолиевата киселина задължително се слага като добавка в храните. Например в САЩ на 100 г обогатени продукти от зърнени култури се добавят 140 μg фолиева киселина. Причина за това е да може да се осигури дневен прием от 100 – 200 μg фолиева киселина за жените в детеродна възраст. Задължителни програми за обогатяване на храните с фолиева киселина има и в Канада, Чили и Южна Африка.

В САЩ не е трудно да надвишиш препоръчителната дневна доза фолиева киселина, защото с нея се обогатяват зърнените храни. Някои зърнени храни дори съдържат 400 μg фолиева киселина в една порция. Тоест ако хапнете зърнена закуска и изпиете един мултивитамин с 400 μg фолиева киселина, лесно ще приемете 800 μg от нея. Консумацията на фолиева киселина е важна за всеки от нас, но високите ѝ дози се свързват с увеличен риск от рак. Поради тази причина ви предлагаме преглед на препоръчителната доза витамин B9 съобразно възрастта, както и в периодите на бременност и кърмене.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ДНЕВНА ДОЗА ФОЛИЕВА КИСЕЛИНА До 6 месеца65 μg7- 12 месеца80 μg1 – 3 години150 μg4 – 8 години200 μg9 – 13 години300 μgНад 14 години400 μgПо време на бременност600 μgПо време на кърмене500 μg

Заключителни факти за фолиевата киселина

Фолиевата киселина е важен витамин и то не само за жените по време на бременност. Затова в края на статията подбрахме за вас някои интересни факти за витамин B9, които би трябвало да знаят всички, а не само бременните жени

 • Фолиевата киселина може да се намери в различни видове зеленчуци и зърнени храни. Можете да увеличите количествата ѝ в тялото си като консумирате храни, обогатени с витамин B9. Чудесна идея за закуска например са обогатените зърнени закуски и сокът от портокал.

 • 0,4 мг фолиева киселина дневно намаляват рисковете, свързани с определени видове рак, сърдечни заболявания и инсулт.

 • Всяка година в САЩ се раждат 4000 деца с дефекти на невралната тръба (NTD – Neural tube defects). Приемът на 0,4 г фолиева киселина дневно поне един месец преди забременяване и по време на първия триместър на бременността би могло да предотврати цели 70 % от случаите на такива дефекти.

 • За жените излишъкът от фолиева киселина също е опасен, затова дневната доза не трябва да надвишава 1 мг. Високите нива на фолиева киселина са свързани с проблеми при диагностицирането на дефицит на витамин B12.

 • Рисковата група включва и жени с наднормено тегло, гестационен диабет или жени, страдащи от висока температура през първия триместър.

 • Освен като средство за превенция на дефекти на невралната тръба, фолиевата киселина е полезна за деленето на клетките и образуването на органите по време на развитието на детето.

Фолатите са важен микронутриент, особено за подпомагане на правилното развитие на плода. Адекватният прием на витамин B9 обаче е важен за всеки от нас. От наличните към момента източници става ясно, че по-доброто познаване на свойствата на фолатите може поне частично да спомогне за предотвратяване на вродените дефекти. Заинтересува ли ви статията и смятате ли и вие за важна информираността за фолатите и фолиевата киселина? Не се колебайте и подкрепете статията чрез споделяне.Източник: gymbeam.bg

122 views0 comments
bottom of page