top of page
Search

Уртикарията – една от най-честите и сърбящи дерматози


В България заболяването е известно и с народното наименование копривна треска. Причината е, че контактът с копривата (Urtica dioica или Urtica urens) предизвиква същата клинична картина. Уртикарията представлява заболяване, протичащо с поява на червени или бледо розови надигнати над кожата обриви при натиск, придружени от интензивен сърбеж.


Може да протече остро с продължителност до 6 седмици или хронично. Обривите могат да присъстват от няколко минути до 24 часа или в продължение на месеци и години при хроничната уртикрия.


Фактори, отключващи заболяването, са различни храни, сред които най-често ядки, млечни и морски дарове, тъй като са силни алергени, медикаменти, като възможността част от тях да причинят уртикария, е посочена в листовките им, насекоми, цветен прашец, растения като отровен дъб и отровен бръшлян, различни заболявания, вируси, бактерии и хормонални промени. Причини за уртикарията могат да бъдат студ, топлина, слънце, натиск, контакт с растения.


Предпазването от уртикария се състои в избягване на провокиращите фактори – храни, медикаменти и други, ако са известни за пациента. Ако причинителят е неизвестен, се препоръчва алергологично и дерматологично тестуване за определянето му. Тестването се извършва след отзвучаване на симптомите. При него определен антиген се вкарва подкожно или се залепя със специални лепенки на гърба и се следи за наличие на реакция. При специфичните видове уртикария, причинена от студ, топлина или слънце, тестовете се провеждат с лед, топла вода и други. Така се открива причинителят, който болният трябва да избягва, за да не допусне повторна поява на симптоми.


Уртикарията се повлиява от антихистамини, кортекостероиди и други видове лекарства, насочени към потискане на симптомите. Сърбежът се увеличава при разчесване, поради което се препоръчва облекчаването му в домашни условия с нетрадиционни средства – студен компрес върху обрива, обливане със студена вода, ако самата уртикария не е предизвикана от студ.

При поява на уртикатия задължително се консултирайте с лекар. Избягвайте опитите за самолечение, защото при неправилно такова острата уртикатия може да премине в хронична.


При съмнение за тази диагноза, може да проведете консултация с д-р Мария Ръткова в Медицински Център Терзиийски.

321 views0 comments
bottom of page