top of page
Search

Спортуване по време на бременност


Занимаването със спорт може да бъде много добро за вас, докато се подготвяте за пристигането на вашето бебе. Ето малко информация, която да ви помогне да решите кой спорт да играете, кой може да ви подкрепи и какво може да се случи, когато тялото ви се промени.Ползи от спортуването и упражненията


Ако сте здрави и имате неусложнена бременност, спортуването може да ви помогне да останете по-здрави и по-силни, да предотвратите наднорменото тегло и да се почувствате по-добре психически. Може също да ви позволи да имате по-кратко раждане и по-малко усложнения.


Редовното упражнение също намалява риска от сърдечни заболявания, диабет тип 2 и някои видове рак.


Но докато сте бременна, ще трябва да бъдете по-внимателни, както и да избягвате някои видове спорт.


Защо трябва да бъда по-внимателен?


Въпреки че физическата активност по време на бременност е безопасна и полезна за вас, някои спортове могат да навредят на вас или вашето бебе. Дори в спортове, които не са рискови, може да се наложи да направите някои промени.


Спорт и вашето ниво на подготовка


Ако в момента не сте активни и не започвате даден спорт, добре е да изберете такъв, който се нуждае от по-малко усилия. Можете да започнете с 15 минути на сесия, изграждайки до 30 минути умерена интензивност. Ако сте били неактивни, също така е добре да се консултирате с Вашия лекар, преди да започнете да спортувате по време на бременност.


Ако вече сте активни, здрави и имате неусложнена бременност, можете да продължите да спортувате, освен ако не е такъв, който трябва да се избягва по време на бременност. Това обаче не е подходящ момент за поставяне на нови лични рекорди.


Спорт, който да избягвате


Не трябва да спортувате, които:

 • ще ви накарат да работите много усилено или да ви стане твърде горещо

 • може да доведе до падане

 • може да удари бебето ви

 • има много скачане или подскачане

 • включват внезапни промени в посоката

 • включват гмуркане или голяма надморска височина


Спорт и етапи на бременността


Може да се наложи да направите някои промени с напредването на бременността.


Първи триместър (1-12 седмици)ю


През това време се опитайте да не прегреете, за да защитите както себе си, така и бебето си:


 • Избягвайте да спортувате при висока температура или влага.

 • Носете широки, готини дрехи.

 • Пии много вода


Втори и трети триместър (13-40 седмици)


През това време бебето се движи нагоре и не е защитено от таза, така че избягвайте спортове с голям удар, които могат да ударят бебето.


Вашето собствено телесно тегло също се движи напред, така че има повишен риск от падане. Ако се чувствате нестабилно или неудобно, спрете това, което правите.


Вашите връзки стават по-разхлабени, така че има повече шанс за нараняване на връзките. Избягвайте спортове, които включват големи тежести или внезапни движения и промени в посоката като спортни игри като тенис.


Кръвното Ви налягане може да намалее, така че се движете по-бавно, за да избегнете замаяност при смяна на стойката (например от седнало в изправено положение).


След 16 седмици избягвайте активност, която включва лежане по гръб, тъй като това засяга кръвоснабдяването на бебето и може да ви замайва.


Какъв спорт се препоръчва?


Добре е да правите дейности с по-нисък риск, които:


 • са безконтактни или ограничени контакти

 • поддържайте теглото си, като класове по плуване и акванатални упражнения - но се опитайте да избягвате много дълго време във вода, която е по-топла от 32 градуса по Целзий

 • ви позволяват да правите упражнения по права линия, а не внезапно да сменяте позиции

 • имат ограничен шанс да паднете

 • ви позволяват да тренирате с ниска или умерена интензивност

 • са създадени специално за бременност

46 views0 comments
bottom of page