top of page
Search

Пробиотици по време на бременностПробиотиците придобиха голяма популярност напоследък поради огромните ползи, които предлагат. С нарастващата осведоменост е очевидно, че повечето бъдещи майки ще искат да знаят дали консумацията на пробиотици по време на бременност е полезна. Пробиотиците се определят като живи микроорганизми, които, когато се прилагат в адекватни количества, предоставят ползи за здравето на човека. Докато няколко добавки на пазара могат да се похвалят с различни ползи за здравето, пробиотиците са интересни, тъй като се намират естествено в различни хранителни продукти.


Как действат пробиотиците по време на бременност

Различните пробиотици съдържат различни микроорганизми и могат да причинят различни ефекти. Пробиотиците помагат за модулиране и поддържане на естествения баланс на бактериалната флора в тялото, особено в червата. Те стимулират растежа на полезните бактерии и инхибират растежа на вредните бактерии. Намаляването на лошия бактериален товар може също да помогне за предотвратяване на инфекции и да подобри цялостното здраве и благосъстояние. В допълнение, проучване съобщава, че използването на пробиотици по време на бременност насърчава имунопротективния потенциал на кърмата, което може да намали рисковете от екзема при кърмачето.

Lactobacillus, Bifidobacterium, Saccharomyces, Streptococcus, Enterococcus, Escherichia и Bacillus са основните микроорганизми, използвани в пробиотиците.


Безопасни ли са пробиотиците по време на бременност

Пробиотиците обикновено се считат за безопасни по време на бременност и може да не причинят неблагоприятни ефекти. Освен това настоящите научни доказателства не показват вероятността от значителни рискове или вредни ефекти върху здравето на майката или плода. Въпреки това, бъдете внимателни, когато купувате пробиотици, за да сте сигурни в тяхното качество. Консултирайте се с вашия лекар, преди да включите пробиотици в диетата си.
Какви са ползите от пробиотиците по време на бременност

Пробиотиците са свързани с различни ползи за здравето на майката и плода, както следва:

 • Регулират теглото - Поддържането на здравословно тегло е от решаващо значение по време на бременност, тъй като излишната телесна мазнина може да причини няколко усложнения на бременността. Проучване в малък мащаб показа, че пробиотиците и здравословната диета по време и след бременност намаляват обиколката на талията, като помагат за предотвратяване на затлъстяването.

 • Подобряват храносмилането - Повишените нива на прогестерон по време на бременност причиняват отпускане на гладката мускулатура, което води до бавно храносмилане в стомаха и червата. Нарастващата матка също може да упражнява натиск, причинявайки запек и бавно движение на храната. Консумирането на пробиотици по време на бременност може да помогне на храносмилателната система да работи по-ефективно.

 • Помагат в борбата с гаденето и повръщането - Гаденето и повръщането могат да засегнат около 85% от всички бременни жени, особено през първите няколко месеца от бременността. Проучване показва, че консумацията на пробиотици по време на бременност може да намали тежестта на гадене и повръщане.

 • Лечение на гестационен диабет - Доказано е, че приемът на пробиотици по време на бременност при спазване на здравословна диета намалява появата на гестационен диабет.

 • Намаляват риска от прееклампсия - Мащабно наблюдателно проучване установи, че жените, които приемат пробиотични млечни продукти всеки ден или всяка седмица, имат намален риск от прееклампсия. Пробиотиците могат да играят роля в модифицирането на възпалението и кръвното налягане, които са характеристики на прееклампсията.

 • Лечение на бактериална вагиноза - Лактобацилите, здравите бактерии във влагалището, предотвратяват растежа на патогенни бактерии, като произвеждат различни антимикробни агенти. Изчерпаната вагинална популация на Lactobacillus може да причини вагиноза. Вагиналното приложение на пробиотични таблетки, съдържащи Lactobacilli, вероятно ще намали риска от появата на вагинални бактерии.

 • Управление на следродилната депресия - Много жени изпитват следродилна депресия след раждане. Проучванията показват, че редовният прием на пробиотици влияе положително на мозъчната дейност чрез взаимодействие с микробиотата на човека. Някои видове пробиотици могат да помогнат за предотвратяване или лечение на симптоми на следродилна депресия, включително депресия и тревожност.

 • Помагат за предотвратяване на мастит - Маститът е възпаление на гръдната тъкан и се среща при кърмещи майки. Пероралното приложение на пробиотици по време на късна бременност може да помогне за следродилната профилактика на инфекциозен мастит.

 • Намаляване на симптомите, свързани със синдрома на раздразнените черва - При прилагане на пробиотици се наблюдава намаляване на тежестта на заболяването при хора със синдром на раздразнените черва. Пробиотиците могат също да улеснят чревната мобилност и метаболизма. Въпреки това, не ги приемайте без съгласието на вашия гинеколог.

Кой пробиотик е по-полезен по време на бременност

Пробиотиците, съдържащи Lactobacillus rhamnosus и Bifidobacterium, са най-широко използваните за дългосрочни ползи. Някои пробиотици може да съдържат други хранителни вещества, като калций, фолиева киселина и омега-3 мастни киселини, полезни за бременни жени. Въпреки това се препоръчва да се консултирате с вашия лекар, за да определите безопасността на пробиотиците преди прием.


Колко честа е консумацията на пробиотици по време на бременност

Според проучване около 1,3 до 3,6% от бременните жени в САЩ и 13,7% в Холандия използват пробиотици, за да намалят риска от преждевременно раждане. Забелязва се, че повечето жени в детеродна възраст приемат пробиотици за стомашно-чревни разстройства. Някои пробиотици, налични на пазара, може да се нуждаят от охлаждане. Прочетете етикета или указанията за употреба за безопасно съхранение.


Какви са източниците на пробиотици за бременни жени


Пробиотиците се предлагат на пазара под формата на хранителни добавки. В допълнение, някои ферментирали храни също са добър източник на пробиотици. Важно е обаче да знаете, че не всички ферментирали храни съдържат добри бактерии, тъй като печенето и консервирането могат да ги унищожат. Някои естествени храни, които съдържат пробиотици, са изброени по-долу.

 • Кисело мляко

 • Кефир

 • Кисели краставички

 • Мисо

 • Комбуча

 • Кисело зеле

 • Темпе

 • Кимчи

 • Хляб с квас

 • Мътеница

 • Някои сиренаЗеленчуците и плодовете, ферментирали в сол и вода, могат да бъдат добър източник на пробиотици.

Консумацията на пробиотици по време на бременност помага за предотвратяване на екзема при бебета, ранното хранене с пробиотици е доказано, че има имуномодулиращи свойства, които помагат за намаляване на възпалението и хронични заболявания, свързани с начина на живот, като затлъстяване.

Пробиотичните добавки в пренаталния период могат да повлияят положително на броя на полезните бактерии в кърмата.


Въпреки че може да е безопасно да започнете пробиотици още през първия триместър, консултирайте се с вашия лекар, за да научите повече.

Пробиотиците съдържат живи полезни бактерии, които имат потенциала да подобрят здравето чрез инхибиране на растежа на болестотворни патогени. Доказано е, че приемането на тези хранителни добавки предоставя различни ползи за здравето на майката и плода чрез намаляване на риска от усложнения, свързани с бременността. Въпреки това е препоръчително да се консултирате с вашия лекар, преди да започнете какъвто и да е пробиотик по време на бременност, за да избегнете рискове или лекарствени взаимодействия.


Използвана литература:

 1. Probiotics In Food. https://www.fao.org/3/a0512e/a0512e.pdf

 2. Probiotics: What You Need To Know. https://www.nccih.nih.gov/health/probiotics-what-you-need-to-know#:~:text=Probiotics%20might%3AInfluence%20your%20body’s%20immune%20response

 3. Probiotics During Pregnancy. https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/probiotics-during-pregnancy/

 4. Samuli Rautavaet al.; (2002); Probiotics during pregnancy and breast-feeding might confer immunomodulatory protection against atopic disease in the infant. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11799376/

 5. Probiotics. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Probiotics-HealthProfessional/#:~:text=The%20seven%20core%20genera%20ofEnterococcus%2C%20Escherichia%2C%20and%20Bacillus.

46 views0 comments
bottom of page