top of page
Search

Признаци на бременността


Бременна ли съм? Признаците на бременността са различни при всяка жена. Най-често с ранна бременност се свързват гадене, повръщане, повишен апетит и чувствителни зърна, които се дължат на хормонални промени. Разбира се, има и много други знаци, че очаквате бебе, но тъй като при различните жени признаците на бременност могат да са по-силно или по-слабо изявени, Ви съветваме ако имате съмнения да посетите своя акушер-гинеколог.

Кога се появяват първите признаци на бременността?

Тялото на жената започва да се променя от момента, в който оплодената яйцеклетка се загнезди в матката. Болката от имплантирането на яйцеклетката може да бъде усетена като дискомофорт в коремната област, сравним с началото на месечния цикъл, между седмия и десетия ден от оплождането. При всяка четвърта жена няколко дни преди очаквания месечен цикъл може да се появи съвсем леко кървене наречено имплантационно кървене. То може да бъде причинено от лекото разраняване на маточната лигавица вследствие от имплантирането на оплодената яйцеклетка. По това време жената по математически изчисления е в четвърта седмица от бременността. Пресмятането на бременността започва от първия ден на последния менструален цикъл, въпреки че бременността и зачеването са се случили само преди две седмици. Тъй като овулацията и зачеването не могат да се определят с точност, за ориентир се избира началото на последния месечен цикъл. Кои са ранните признаци на бременността? Много бременни жени споделят, че първоначално усещат чувство на стягане или дискомфорт в гърдите. Дори най-малкото докосване може да се възприеме като неприятно. Това чувство на напрежение е причинено от хормоните естроген и прогестерон. Хормоналните нива се отрегулират след първия триместър и обикновено тази силна чувствителност на гърдите намалява. Сутиените за бременни могат да бъдат от полза през този период. Вероятно най-известният признак на бременността е сутрешното гадене, което обикновено се появява между шеста и дванадесета седмица от бременността. Всъщност, повече от 2/3 от бременните жени усещат симптоми на гадене. През този период жените често страдат и от сънливост.

За ранни признаци на бременността се определят: -    гадене или повръщане -    силно желание за храна или отвращение от нея -    констипация (запек) -    повишено уриниране -    повишено слюноотделяне -    умора/изтощение -    главоболие/замаяност -    леко имплатанционно кървене и имплатанционна болка -    болки в гърдите

Трябва да се има предвид, че макар и всичко това да са симптоми за бременност, те не са задължителни. Всяка жена и всяка бременност са различни. За да бъдете сигурни посетете гинеколог, който може да разсее Вашите съмнения дали сте бременна с помощта на ултразвуково изследване или кръвен тест за бременност.

Кои са вероятните признаци на бременността? След като оплодената яйцеклетка се имплантира в матката, тялото започва да произвежда хормона на бременността – човешки хорион гонадотропин (ЧХГ). Промяната в хормоналния статус позволява на тялото да се променя. Повечето жени нямат менструално кървене, когато са бременни. Имайте предвид обаче, че съществуват и други причини за забавяне на менструацията като стрес, диета или хормонален дисбаланс. Вероятността за бременност се определя дори от повишаването на базалната температура на тялото. Базалната телесна температура е топлината на тялото след събуждане без физически стрес. Тя е между 36.5֯ С и 37 ֯С . Преди и по време на менструация базалната телесна температура се понижава. За да бъде определена като сигнал за бременност тя трябва да бъде повишена в продължение на поне 18 дни. Препоръчва се жените да измерват редовно температурата преди бременността, за да могат да направят сравнения.

Други признаци за вероятна бременност: -    липсващ менстуален цикъл -    положителен тест за бременност (откриване на ЧХГ) -    повишена базална телесна температура (поне 18 дни) -    увеличена пигментация на зърната, linea nigra от петнадесета седмица на бременността -    гинекологични находки като разхлабване на шийката на матката и разширяване на матката

Кои са сигурните признаци на бременността? Когато говорим за сигурни признаци на бременност – те се определят медицински или от развитието на ембриона. Най-рано в пета седмица от зачеването амниотичният сак и ембрионът могат да бъдат видени с ултразвук. Сърдечната дейност на ембриона може да бъде засечена с ултразвук от седма седмица на бременността. Тогава много жени наистина осъзнават, че е започнал нов живот. Сигурни признаци за бременност: -    доказателство за околоплодна торбичка/ембрион – чрез  ултразвук -    засичане на сърдечния ритъм на ембриона -    забележими детски движения през коремната стена Кога има смисъл от теста за бременност? Ако забележите някои от изброените признаци на бременност, можете да си направите тест за бременност след закъснението на менструалния цикъл. Този тест измерва концентрацията на хормона на бременността (ЧХГ) в урината. Тестът може да бъде закупен от аптека или дрогерия. Тестовете за бременност могат да се различават по дизайн и начин на употреба в зависимост от производителя. Ако искате да бъдете сигурни, че очаквате дете още преди менструалният цикъл да е закъснял, лекарите могат да определят това чрез кръвен тест. Много малки количества от ЧХГ могат да се открият в кръвта, кръвният тест може да докаже със сигурност дали сте бременна само една седмица след оплождането.

Как да си направя тест за бременност? Не забравяйте да прочетете инструкциите за употреба, защото има различни детайли, които трябва да се съобразят за всеки тест. В тестовете за бременност за домашна употреба се отчита хормонът на бременността ЧХГ (човешки хорион гонадотропин) в урината. Този хормон нормално се произвежда от плацентата. Обикновено производителите на тестове препоръчват да си направите изследването като използвате средната струя/порция урина. Това означава, че първо трябва да отделите малко урина и след това да направите теста. Вероятността за сигурен тест резултат се повишава, ако направите изследването сутрин с първата сутрешна урина. Положителният резултат от теста за бременност обикновено се появява като 2 цветни чертички.

Как се различават първите признаци на бременноста от предменструалния синдром? Какво е предменструален синдром (ПМС)? Около 85% от жените усещат някои от ежемесечните симптоми на предменструалния синдром. Терминът ПМС обикновено се отнася за психически или физически дискомфорт при жените, който може да започне до 14 дни преди следващия менструален цикъл. С началото на менструацията оплакванията намаляват. Жените, които страдат от ПМС се оплакват от болки в корема, чувствителност на гърдите, наддаване на тегло, промени в настроението или главоболие. Често се описват и гадене, повишен апетит за храна или липса на апетит. Тези симптоми могат да се възприемат и като първи признаци на бременност. Въпреки това има някои симптоми, които е по–вероятно да се отнесат към ранна бременност, отколкото към ПМС. Обичайно повечето признаци на бременността са по–ясни и силно изразени. Лекото кървене, което може да се тълкува като между-менструално кървене, може да се окаже кървенето между седми и десети ден от оплождането на яйцеклетката. При всяка четвърта жена има подобно леко прокървяване. Много добра индикация за бременност може да бъде постоянното леко увеличение на базалната температура преди закъснението на менструалния цикъл. Покачената базална телесна температура съвсем ясно се отнася към признаците на бременността. Липсата на менструален цикъл се счита от повечето жени за сигурен знак за бременност, но бременността трябва да бъде потвърдена от тест и посещение при специалист. Началото на бременността Първите дванадесет седмици (първи триместър) играят основна роля за развитието на Вашето бебе. Вашето тяло преминава през период изпълнен с много промени и се адаптира към новата фаза от живота. Следващите месеци ще бъдат вълнуващи, наслаждавайте се на бременността, защото всяка седмица ви води една крачка по–близо до срещата с Вашето дете.


Използван източник: doppelherz.bg

2,784 views0 comments
bottom of page