top of page
Search

Покачване на килограми при бременност


Не сте сигурни колко тегло трябва да качите по време на бременността си - и през коя седмица?

С всеки приятел, член на семейството и непознат, който има мнение за размера на нашите подутини, увеличаването на теглото при бременност може да се превърне в емоционално бойно поле,


И нека си признаем. Бременността ви кара да гладувате (добре, след като сте преодолели неразположението). И макар че повечето от нас добре знаят, че не е нужно да ядете за двама, почти половината от бъдещите майки получават повече тегло по време на бременност, отколкото биха посъветвали здравните специалисти.


И така, колко тегло трябва да качите?


За повечето бъдещи майки, със здравословно тегло преди бременността, лекарите препоръчват да качат между ( 11-16 кг) през пълните 9 месеца.

В действителност това означава, „качване на един до пет килограма през първия триместър и около един килограм на седмица (или на всеки 9 дни) през останалата част от бременността за оптимален растеж на вашето бебе“.


Как да изчислите препоръчаното ви наддаване на тегло?


Препоръките за увеличаване на теглото при бременност варират в зависимост от това дали имате поднормено тегло или наднормено тегло. Най-добрият начин да направите това е чрез изчисляване на вашия индекс на телесна маса (ИТМ). Като обикновено правило, колкото по-тежки сте били преди да забременеете, толкова по-малко тегло трябва да поставите през следващите девет месеца.


Формулата за изчисляване на ИТМ е:


Вашето тегло преди бременност (в килограми), разделено на квадрата на вашия ръст (в метри).


Така че, ако сте тежали 68 кг и сте високи 170 см, изчислението на Вашия ИТМ би било 68 / 1,7 x 1,7 = 23,5.


Ако сте в диапазона на здравословното тегло, преди да забременеете (ИТМ 18,5-24,9), в идеалния случай трябва да качите между 11,5 kg и 16 kg: 1 до 1,5 kg през първите три месеца, след това 1,5 до 2 kg всеки месец, докато не родите.


Ако сте над здравословния диапазон на теглото, трябва да качите по-малко. Ако сте под диапазона на здравословното тегло, трябва да качите повече.


Търсете постепенно наддаване на тегло, вместо да отслабвате и да трупате килограми. Ако вече имате наднормено тегло, може да се наложи да бъдете още по-внимателни.


Първи триместър - повечето жени не трябва да наддават много килограми, което е добра новина, ако се борите със сутрешно гадене. Няколко килограма или по-малко от 2 кг е добре през първите няколко месеца.


Втори триместър - качвайте три до четири килограма (около 1,4 до 1,8 кг) на месец. Опитайте да добавите повече цинк - от храни като агнешко, пуешко, нахут, спанак и бразилски ядки. „Цинкът е необходим за бърз растеж на клетките и е наистина важен през втория триместър, тъй като бебето започва да расте наистина“.


Трети триместър - качвайте три до четири килограма (около 1,4 до 1,8 кг) на месец. Изграждането на запаси от витамин К - които помагат на кръвта да се съсирва - с храни като банан, картофи, брюкселско зеле, сини сливи и зеле, е важно през този триместър.


Ами ако имам близнаци?


Типичното наддаване на тегло за бъдещите майки на близнаци е с около 50% повече, отколкото при една бременност.


Общите насоки за наддаване на тегло при близнаци са:


Нормално тегло (ИТМ 18,5 до 24,9) - стремете се да поставите 17-25 кг.

Наднормено тегло (ИТМ 25 до 29,9) - стремете се да качите 14 до 23 кг

Затлъстяване (BMI 30 или повече) - стремете се да сложите от 11 до 19 кг.


Бременността с близнаци поставя допълнителни изисквания към тялото ви, така че обръщането на внимание на вашата диета ще има трайни ползи за здравето за вас и вашите близнаци. Това е една от най-важните стъпки, които можете да предприемете, за да дадете на близнаците си добър старт.


Експертите казват, че ще ви трябват и 50% -100% повече от основните хранителни вещества, като фолиева киселина, витамин В12, желязо и калций, с близнаци. Докато най-добрият начин да ги получите е чрез храна, специалистите по хранене и някои акушерки препоръчват ежедневна добавка преди раждането с витамини и минерали.Трябва ли да ям за двама?


Не се заблуждавайте за удвояване на порции, тъй като „бременността не е оправдание за ядене за двама по какъвто и да е начин на въображението“.


Но със сигурност трябва да ям повече!

За съжаление това не е така.


„Трябва да ядете същото количество като небременна жена (около 2000 калории) през първите 6 месеца“, казват диетолозите. „И тогава през последните 3 месеца от бременността ви са необходими само 200 калории повече на ден, докато бебето ви има най-големия скок на растежа и вие създавате хранителни запаси за кърмене.“


Съсредоточете се върху качеството на вашата диета.


Опитайте се да поддържате храненето си здравословно и разнообразно. Това означава много плодове и зеленчуци, нишестени храни като хляб, тестени изделия, ориз и картофи, с умерени количества месо, риба и млечни продукти.


Колко калории трябва да приемам по време на бременност?


Всичко зависи от фактори като височината, индекса на телесна маса, нивата на активност и доколко ефективно изгаряте калории, но експертите се съгласяват, че около 2000 калории на ден е подходящо за повечето жени.


Обикновенна тренировка за бременни може да ви помогне да поддържате здравословно увеличение на теглото на бременността. Също така наличието на добро ниво на физическа форма по време на бременността може да помогне за улесняване на раждането: колкото сте по-здрави, толкова по-добра е вашата издръжливост и способността ви да се справяте с раждането.


Внимавайте обаче с избора на упражнение. Уверете се, че знаете кое упражнение е безопасно по време на бременност.


Ами ако все още не съм отслабнал от първата си бременност?


Отслабването на бебето е нещо, с което много от нас се борят, но наистина е най-добре да се опитате да се върнете към теглото си преди бременността, преди да забременеете отново.


Това е така, защото натрупването на тегло между бременностите е доказано, че увеличава риска от развитие на гестационен диабет и високо кръвно налягане по време на следващи бременности.


И всъщност се смята, че дори относително малък прираст от 1-2 единици ИТМ (kg / m2) между бременностите може да увеличи риска от гестационна хипертония и гестационен диабет, дори при жени, които нямат наднормено тегло или затлъстяване. Това също така увеличава вероятността да се роди голямо бебе.


3,475 views0 comments
bottom of page