top of page
Search

Подгответе тялото си за бременността


Когато сте бременна, тялото ви има важна работа за 9 месеца. Така че, ако планирате скоро да имате бебе, направете няколко прости стъпки сега, за да се подготвите за здраво бебе.


Стигнете до здравословно тегло

Ако сте с наднормено или поднормено тегло, може да е по-трудно да забременеете. Теглото ви влияе дали яйчниците ви ще отделят яйцеклетка или ще овулират всеки месец. Излишните килограми също ви правят по-вероятно да имате определени здравословни проблеми по време на бременност, като гестационен диабет или прееклампсия, вид високо кръвно налягане.


Бихте могли да забременеете по-лесно, ако отслабнете или наддадете на тегло, преди да започнете да се опитвате да забременеете. Яжте здравословни храни и спортувайте редовно. Ако сте с много наднормено тегло, не се притеснявайте да се опитвате да отслабнете до половината от размера си. Отслабването дори с няколко килограма ще помогне.


Приемайте витамини

Важно е да започнете да приемате пренатални витамини преди да забременеете. Защо? Защото вероятно няма да разберете, че сте бременна, докато не пропуснете менструация. Това е седмици след като бебето ви започне да расте. Ако чакате толкова дълго, за да приемате витамини, може да пропуснете важна защита.


Приемайте фолиева киселина всеки ден. Тя помага за предотвратяване на вродени дефекти в мозъка и гръбначния стълб на вашето бебе. Пренаталните витамини също съдържат желязо, което е полезно и за двама ви. Той помага на мускулите на вашето бебе да растат и ви помага да избегнете анемия, когато тялото ви има твърде малко червени кръвни клетки. Калцият е от ключово значение за костите, мускулите, нервите и сърцето на майката и детето.


Помислете за химикалите

Някои от тях, като пестициди, разтворители и торове, могат да ви затруднят да забременеете или да навредят на бебето ви след забременяване. Помислете кои може да са около вас у дома и на работа. Говорете с Вашия лекар какво е безопасно и какво трябва да избягвате. Ако работата ви включва да сте близо до нещо рисково, като радиация, живак или олово, попитайте работодателя си как можете да се защитите или вижте дали можете да промените задълженията си.


Направете консултация с Вашият лекар

Вашият акушер/гинеколог ще се увери, че сте в добра форма и ще говори с вас за всички здравословни състояния, които имате и какви лекарства приемате. Ще обсъдите и вашата диета, упражнения и други навици.


Ако имате здравословно състояние като високо кръвно налягане, депресия, диабет или гърчове, посетете Вашия лекар и го уведомете, че планирате да забременеете. Може да ви кажат да контролирате здравето си, преди да се опитате да имате бебе. Ако приемате лекарства, може да ви предложат да преминете към лекарство, което е безопасно за бъдещите майки. Но не спирайте да приемате лекарствата си, без лекарят да е наред.


Откажете се от лошите навици

Тютюн, алкохол, марихуана и други наркотици могат да причинят вродени дефекти и други сериозни здравословни проблеми, така че спрете да ги използвате, преди да се опитате да забременеете. Може да рискувате да навредите на бебето си, преди дори да разберете, че сте бременна.

52 views0 comments
bottom of page