top of page
Search

Планиране на вашата бременност


Ако мислите за бременност, посетете Вашия лекар за консултация преди зачеването. Той ще ви предостави експертни съвети относно планирането на бременността ви.


Периодът преди зачеването (3 до 6 месеца преди бременността) е времето за промени в живота, които могат да помогнат за повишаване на плодовитостта, намаляване на проблемите по време на бременност и подпомагане на възстановяването след раждането.


Фолиева киселина

Ако вие и вашият партньор планирате да забременеете, трябва да започнете да приемате фолиева и йодна добавка преди да забременеете. Фолиевата киселина помага за осигуряване на най-добри резултати за здравето на вашето бебе, когато то расте. Ежедневният прием на фолиева киселина преди и по време на бременност също предотвратява появата на дефекти на невралната тръба, при вашето бебе. Йодът е важен за развитието на мозъка на бебето.


Внимавайте как се храните

Ако вие и вашият партньор се подготвяте за бременност, трябва да погледнете диетата си и да видите къде може да сте в състояние да направите по-здравословен избор на храна. Яденето на добре балансирана диета, включваща много пресни плодове и зеленчуци, ще помогне за шансовете ви за зачеване и здравословна бременност.


Алкохол

Няма безопасно количество алкохол за пиене по време на бременност; следователно, за жени, които са бременни или планират бременност, непиенето е най-безопасният вариант. Алкохолът може да повлияе на здравето и развитието на нероденото бебе за цял живот.


Пушенето

Спирането на тютюнопушенето преди бременността е най-ефективното средство за

защита на вашето бебе и себе си от развитието на сериозни усложнения по време на бременност. Отказвайки цигарите, е по-вероятно да забременеете естествено и без забавяне, по-малко вероятно да претърпите спонтанен аборт или извънматочна бременност и по-малко вероятно да родите бебето си преждевременно.


Преглед преди бременността

Добра идея е да поговорите с Вашия лекар, ако планирате да забременеете. Може да има някои изследвания, които да обмислите да направите, както и да обсъдите общото ви здраве и фамилна анамнеза. Това може също да включва обмисляне на ваксинации, здравни прегледи преди бременността, като скрининг на шийката на матката, скрининг на ППИ и зъболекарски прегледи и обсъждане на промени в начина на живот. Има също така възможност да обмислите генетичен скрининг за носители за някои генетични състояния, за които може да сте изложени на риск да предадете на вашето бебе, за които не сте знаели.


Най-доброто време за забременяване

Месечният цикъл на жената

Овулацията настъпва всеки месец, когато една яйцеклетка се отделя от един от яйчниците.


Понякога се отделя повече от едно яйце, обикновено в рамките на 24 часа след първото яйце. В същото време лигавицата на матката започва да се уплътнява и слузта в шийката на матката става по-тънка, така че сперматозоидите да могат да плуват през нея по-лесно.


Яйцето започва бавно да се движи надолу по фалопиевата тръба. Ако мъж и жена са правили секс наскоро, яйцеклетката може да бъде оплодена тук от спермата на мъжа.


Лигавицата на матката вече е достатъчно дебела, за да може яйцеклетката да бъде имплантирана в нея, след като е била оплодена.


Ако яйцеклетката не е оплодена, тя излиза от тялото по време на месечния цикъл на жената, заедно с лигавицата на утробата, която също се отделя. Яйцето е толкова малко, че не се вижда.Забременяване

Най-вероятно е да забременеете, ако правите секс в рамките на един ден след овулацията (освобождаване на яйцеклетка от яйчника). Овулацията настъпва 14 дни преди първия ден от следващата ви менструация (не след това). Средният цикъл отнема 28 дни, но по-кратките или по-дълги цикли са нормални. Така че жените с 28-дневен цикъл ще овулират на 14-ия ден, но жените с 30-дневен цикъл ще овулират на 16-ия ден.


Яйцето живее около 12 до 24 часа след освобождаването му. За да се случи бременност, яйцеклетката трябва да бъде оплодена от сперма в рамките на това време. Ако искате да забременеете, правенето на секс на всеки няколко дни ще означава, че винаги има сперма, която чака във фалопиевите тръби, за да срещне яйцеклетката, когато бъде освободена.


Сперматозоидите могат да живеят около 5 дни в тялото на жената. Така че, ако сте правили секс в дните преди овулацията, спермата ще има време да пътува нагоре по фалопиевите тръби, за да „изчака“ яйцеклетката да бъде освободена. Трудно е да се знае точно кога настъпва овулацията, освен ако не практикувате естествено семейно планиране или осъзнаване на плодовитостта.

98 views0 comments
bottom of page