top of page
Search

Опасен ли е високият брой на белите кръвни клетки по време на бременност


Броят на левкоцитите се повишава, когато левкоцитите се борят с инфекциите, но може да има и други причини.

По време на бременност обемът на кръвта Ви се увеличава с до 50%. С намаляване на нивата на хемоглобина и хематокрита (особено през последния триместър), броят на тромбоцитите също леко намалява. Въпреки това, белите кръвни клетки (WBC) в кръвта се увеличават след бременност, наречена левкоцитоза.

Левкоцитите или белите кръвни клетки се класифицират като агранулоцити (лимфоцити и моноцити) и гранулоцити (еозинофили, неутрофили и базофили), които изграждат имунната система на тялото и се борят срещу инфекции.Какъв е броят на белите кръвни клетки по време на бременност

След бременност има постепенно увеличаване на нормалния брой на левкоцитите (левкоцитоза), с леко изместване към повишен процент на неутрофилите.

Левкоцитозата започва през първия триместър, продължава през цялата бременност, достига пик по време на раждането и обикновено се нормализира след четири седмици.

Брой на левкоцитите (левкоцитите) на тримесечието

Референтен диапазон за небременни - 4,8–10,8 x 103/mm3

Първи и втори триместър - 6–16 x 103/mm3 (увеличение с 3,5 x 103/mm3)

Трети триместър - 20–30 x 103/mm3

Няколко проучвания обаче свързват левкоцитозата през първия триместър с усложнена бременност, прееклампсия и гестационен захарен диабет.Какви са причините за високия брой бели кръвни клетки по време на бременност

Поради физиологичния стрес, причинен от бременността, може да имате по-висок брой бели кръвни клетки дори при нормална бременност. Следователно броят на белите кръвни клетки на майката не може да бъде основна скринингова техника за откриване на тежки усложнения на бременността. Обратно, повишеният брой на белите кръвни клетки в пробата от урина показва инфекция на пикочните пътища.

Бременността изисква сложна физиологична реакция, при която ендокринната система, метаболитните процеси и гениталната система претърпяват няколко промени, за да подхранват развиващия се плод и да подготвят тялото за раждане и раждане. С напредването на бременността ви този физиологичен и емоционален стрес повишава броя на левкоцитите, тъй като левкоцитите приемат стимулиращи импулси.

Като цяло повишеният брой на левкоцитите показва:

 • Остра инфекция

 • Травма

 • Дехидратация

 • Хемоконцентрации

 • Рак (като хронична левкемия)

 • Прекомерна употреба на лекарства като кортикостероиди


Какво показва диференциалното броене на белите кръвни клетки по време на бременност

По време на здрава бременност левкоцитозата обикновено се нарича повишен процент на неутрофили в кръвта. Въпреки това, има много видове бели кръвни клетки и повишените нива на други бели кръвни клетки могат да означават различни диагнози.

 1. Неутрофили: Повишеното ниво на неутрофили (неутрофилия) обикновено показва остра бактериална инфекция, изгаряния, остър стрес, левкемия (рак на кръвта), ревматоиден артрит и употреба на стероиди. Въпреки това, неутрофилията е нормална по време на бременност поради нарушена неутрофилна апоптоза и може да няма клинично значение. Увеличаването на броя на левкоцитите се дължи главно на повишаване на броя на неутрофилите и лимфоцитите.

 2. Еозинофили: Еозинофилията (висок брой еозинофили) обикновено показва наличието на алергични състояния, паразитни инфекции и левкемия, полиартериит нодоза, автоимунно заболяване. Въпреки това, той също намалява с гестационната възраст (най-вече през третия триместър).

 3. Базофили: Базофилията (висок брой базофили) обикновено се причинява от алергични състояния, хронична миелогенна левкемия, болест на Ходжкин и употреба на орални контрацептиви. Въпреки това, той също намалява с напредването на бременността.

 4. Моноцити: Моноцитите са най-големите бели кръвни клетки и моноцитозата (висок брой моноцити) обикновено се причинява от хронично възпаление, синдром на Кушинг, вирусна инфекция и бактериални инфекции като туберкулоза. По време на бременност има абсолютна моноцитоза, особено през първия триместър, но тя намалява с напредването на бременността.

 5. Лимфоцити: Лимфоцитозата (висок брой лимфоцити) обикновено се причинява от вирусни инфекции, левкемии и надбъбречна недостатъчност. Въпреки това, увеличаването на процента на лимфоцитите в белите кръвни клетки по време на бременност може да означава бактериална инфекция.

Проучванията показват, че броят на лимфоцитите намалява през първия и втория триместър и се увеличава през третия триместър.


Как да диагностицирам висок брой бели кръвни клетки по време на бременност

По принцип броят на левкоцитите се измерва като част от теста за пълна кръвна картина, рутинен тест по време на бременност. Вашият лекар може да изследва кръвта Ви за хемоглобин, левкоцитни клетки и брой на тромбоцитите при почти всяко пренатално посещение, за да търси състояния, които могат да усложнят бременността.

Какви са признаците за висок брой бели кръвни клетки по време на бременност

Високият брой бели кръвни клетки може да не показва никакви симптоми по време на бременност. Въпреки това, симптомите на висок брой бели кръвни клетки при небременни хора обикновено включват.

 • Треска

 • Склонност към синини/кървене

 • Умора

 • Имуносупресия

 • Нощно изпотяване

 • Отслабване

Ако откриете някой от тези симптоми по време на бременност, свържете се с лекар, тъй като това може да е признак на инфекция или основни медицински усложнения.


Може ли високият брой бели кръвни клетки да причини спонтанен аборт

Въпреки че левкоцитозата е често срещана по време на бременност, тя може също да е резултат от основен проблем, който типичните пренатални тестове за броя на левкоцитите не могат да открият, което налага допълнителен скрининг. През първия триместър по-високите нива на тромбоцитите и броя на левкоцитите са свързани с по-висок риск от спонтанен аборт.


Често задавани въпроси

1. Може ли прееклампсията да причини висок брой бели кръвни клетки?

Да. Проучванията показват, че броят на белите кръвни клетки може да се увеличи в случай на прееклампсия.


2. Какъв брой бели кръвни клетки по време на бременност показва левкемия?

Кръвната картина, попадаща в диапазона 100 000 – 400 000, показва наличието на левкемия.


Въпреки че не може да има характерни признаци, които да описват висок брой бели кръвни клетки по време на бременност, някои жени могат да изпитат склонност към лесно кървене, висока температура, умора и загуба на тегло. Най-често може да има увеличение на броя на левкоцитите, започвайки от първия триместър на бременността поради внезапни промени, настъпващи в тялото. Въпреки че лекото увеличение на броя на левкоцитите може да е нормално по време на бременност, понякога може да е признак на инфекции, дехидратация или други медицински проблеми. Ето защо е идеално да потърсите медицинска помощ, ако изпитвате някакви нетипични симптоми по време на бременност, за да предотвратите проблеми.

Ключови насоки

 • Увеличаването на броя на белите кръвни клетки (WBC) по време на бременност може да показва няколко основни състояния.

 • Стресът, дехидратацията, високото кръвно налягане, гестационният диабет и инфекциите са чести причини за повишаване на белите кръвни клетки по време на бременност.

 • Броят на белите кръвни клетки или левкоцитите е част от пълната кръвна картина, рутинен тест по време на бременност.

 • Необходимо е да бъдете прегледани от Вашия лекар, за да получите точно тълкуване и разяснение на това състояние, за да избегнете потенциални усложнения.

References:

MomJunction's articles are written after analyzing the research works of expert authors and institutions. Our references consist of resources established by authorities in their respective fields. You can learn more about the authenticity of the information we present in our editorial policy.

 1. David Nzioka Mutua et al.; (2018); Hematological Profile of Normal Pregnant Women. https://www.hilarispublisher.com/open-access/hematological-profile-of-normal-pregnant-women-2165-7831-1000220.pdf

 2. Pregnancy: laboratory measurements. https://www.openanesthesia.org/pregnancy_laboratory_measurements/

 3. Bernard J. Canzoneri et al.; (2011); Increased Neutrophil Numbers Account for Leukocytosis in Women with Preeclampsia. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3062252/

 4. Tiange Sun et al.; (2020); Elevated First-Trimester Neutrophil Count Is Closely Associated With the Development of Maternal Gestational Diabetes Mellitus and Adverse Pregnancy Outcomes. https://diabetes.diabetesjournals.org/content/69/7/1401

 5. Ivana Musilova et al.; (2017); Maternal white blood cell count cannot identify the presence of microbial invasion of the amniotic cavity or intra-amniotic inflammation in women with preterm prelabor rupture of membranes.

3 views0 comments
bottom of page