top of page
Search

Най-честите дерматологични заболявания в детска възраст


Сърбящ обрив, сълзящи рани, лющеща се кожа? Това са само няколко от многото симптоми на кожни заболявания. Има повече от 3000 вида кожни заболявания. Някои от тях са временни, лесно да се лекуват, или представляват просто неудобство. Други могат да продължават през целия живот и да предизвикат хронични симптоми, увреждане и емоционален стрес.


Атопичен дерматит


Това е заболяване, което се проявява както в кърмаческа възраст, така и в училищния период. При заболяването се наблюдава наследственост и отключване при определени условия на заобикалящата среда. То спада към голямата група на атопичния синдром, включващ и бронхиална астма, алергичен конюнктивит, алергичен ринит. Кожните симптоми се характеризират със зачервени сухи или секретиращи плаки и силен сърбеж. Заболяването е с хроничен ход и сезонни обостряния. Грижата за децата включва специален терапевтичен подход, изготвен от специалист дерматолог.

Вирусни дермтози


Към тази група заболявания най-често спадат вирусните брадивици и заразните молуски, които се причиняват от вирусите съответно човешки папилома вирус и молускум контагиозум. Най-често се наблюдават в предучилищна и училищна възраст. Лекуват се успешно чрез лазерна терапия, кюретиране или кремове след обезболяване, за да се осигури комфорт на детето.

„Памперс дерматит“ и гъбични инфекции


Засяга се кърмаческата възраст, като причината за появата им е промяна в pH на памперс зоната. Това отслабва бариерната защита на кожата и тя става подходяща среда за развитие на гъбични и бактериални инфекции. Терапията включва подходящ изолиращ бариерен крем и подсушаващи агенти.


Автор д-р Мария Ръткова

59 views0 comments
bottom of page