top of page
Search

Най-честите въпроси свързани с кърменето.


Прекрасно е, че планирате да кърмите вашето бебе! Тъй като ползите от майчиното мляко са неизброими. През първите шест месеца от живота си, е препоръчително, бебето да получава само майчина кърма, без допълнителни храни и течности (сок, чай и дори вода!).


След шестия месец кърменето се допълва с подходящи за възрастта храни и започва предлагане на вода. Добре е да кърмите до втората година, а ако вие и детето желаете, може да продължите и по-дълго.


Как да кърмя бебето?


Кърмените деца се развиват най-добре, когато се слагат на гърда толкова често и толкова дълго, колкото искат. През първия месец след раждането бебето трябва да суче не по-малко от 8 пъти за 24 часа – може да се наложи да го будите за хранене, ако редовно проспива големи интервали.


Защо е важно кърменето?


Когато се храни с вашето мляко,

 бебето расте и се развива нормално; получава защита срещу различни инфекции и се стимулира имунната му система;  по-рядко страда от заболявания като диария и възпаления на ушичките;  намалява се рискът от алергии, астма и атопичен дерматит; честият контакт, общуването и майчиното мляко подпомагат интелектуалното му развитие.


Кърменето е полезно и за вас самата:  Чрез контакта и общуването по време на кърмене лесно се създава силна емоционална връзка между вас и детето.  Кърменето помага по-бързо да възстановите теглото си след раждането.  Забавя се възстановяването на менструацията.  Костите ви стават по-здрави.  Кърменето намалява риска от рак на гърдата и яйчниците.


За семейството кърменето означава, че:

имате здраво, спокойно и добре развиващо се дете;  пътувате лесно и удобно, без притеснение за храненето на бебето;  посещавате лекаря основно за консултация



25 views0 comments
bottom of page