top of page
Search

Мелазма или „маска на бременността“. Защо жените?Мелазмата представлява придобита хиперпигментация, засягаща най-често най-изложените на слънце областти от нашата кожа, а именно: чело, нос, скули, горнаустна, брадичка. Съотношението засегнати жени спрямо мъже е 9:1.


Все още е обект на сериозно научно дебатиране каква е точната причина за

появата на тези петна. Една от сигурните хипотези е, че при мелазмата се наблюдава наследственост и че УВ лъчите са външния фактор, провокиращ образуването насвободни радикали, които повишават меланогенезата (образуването на повече пигмент). Ако трябва да се задълбочи в анализа, защо женския пол е много по-засегнат, трябва да отбележа, че половината от случаите се появяват или влошават по време на бременност или прием на противочатъчни медикаменти. При изследване на кожа от област с мелазма се установява, че експресията на естрогеновите рецептори е повишена.


Прогнозата на заболяването по отношение продължителността на живот е

отлична, няма и описани случаи за малигнена трансформация. Най-важната мярка,

която засегнатите трябва да следват, е избягването на директна слънчева светлина.

Оптимална би била комбинацията от механична защита (например шапка) и

слънцезащитен крем.


Най-важно за мен, когато консултирам пациент с мелазма, е да бъда максимално честна с него. Тази повишена пигментация е трудна за излекуване, но може да бъде успешно повлиявана. Аз съм почитател на комбинирани подходи, които съчетаватпотискане на меланогенезата от една страна, и водят до излющване на натоварени с меланин клетки, от друга. Все още широко приложение намира формулата на Клигман, която комбинира 2% хидрохинон, 0,025% третиноин и 1% мометазон. Този крем се прилага вечер за кратък период от време, а сутрин се поставя висок слънцезащитен фактор. Препоръчвам зимните месеци за тази терапия. Обикновено я комбинирам с гликолов или трихлороцетен пилинг.


Автор д-р Мария Ръткова

88 views0 comments
bottom of page