top of page
Search

Косопад и мезотерапияАко прокарвайки пръсти през косата, в ръката ви остане цял кичур коса, не сте сами. Най-вероятно това, което ви се случва, е телогенен ефлувиум (косопад) и всеки е преминавал през периоди със сериозна загуба на космена плътност. Много фактори могат да отключат това състояние, сред които са загуба на тегло, промяна в диетата, общо заболяване, температура, хирургични интервенции, хормонални промени (включително бременност, раждане, кърмене) и не на последно място психо-емоционален стрес. Дефицити във витамини от група Б, витамин Д и желязо също могат да доведат до загуба на коса.


За да се обясни причината за телогенния ефлувиум, трябва да се разбере през

какви фази преминава косъмът- анаген, катаген и телоген. Първата фаза на растеж

ангажира около 90% от фоликулите на скалпа, втората фаза на покой ангажира около 5% от тях и 5% са във фаза на отпадане. Този баланс може да се наруши при някои от горепосочените състояния и тогава процентът на космите в телоген да се увеличи до 50%, при което да отпаднат.


Телогенният ефлувиум започва „тихо“ и началото му остава незабелязано.

Симптоми от страна на скалпа не се наблюдават- няма зачервявания, сърбеж или

пърхот. Загубата на плътност обикновено стартира 2-3 месеца след стресовия тригер и понякога е в комбинация с нокътни промени. Необходимо е да се изследват редица показатели от кръвната картина, които да насочат към евентуална причина.


Терапията включва локални и системни средства за лечение. Много добри

резултати за спиране на косопада и стимулиране растежа на нови косми се постигат чрез мезотерапията. Тя представлява инжектиране на хиалуронова киселина, аминокиселини и растежни фактори на ниво космена луковица. Провеждат се веднъж седмично като продължителността на курса варира между 6 и 8 седмици.


Автор д-р Мария Ръткова

79 views0 comments
bottom of page