top of page
Search

Косопад - какво го причинява и как да се справим с него?Смяната на сезоните и рязката промяна на температурите се свързват и с промени в тялото на човек, включително и косопад.  Загубата на до 100 косми на ден се смята от специалистите за нормална. Има случаи обаче, когато загубата на коса е много по-голяма и се случва не само при ресане. Тогава говорим за косопад. Косопадът може да е предизвикан от различни причини като най-често срещаните са:

  • Андрогенни причини;

  • Хормонален дисбаланс в и около космения фоликул;

  • Липса на правилни хранителни вещества в организма;

  • Намалено кръвообращение.

Андрогенният косопад е най-често срещаната форма на косопад. В продължение на години се  е смятало, че в основата на процеса на оплешивяване стои мъжкият полов хормон тестостерон, който жените обикновено имат в много малки количества. Вече за главен виновник се определя дихидротестостеронът. Той играе ролята на „враг“ на космените фоликули на главата. При определени условия дихидротестостеронът убива фоликулите. Съществуват методи, чрез които могат да се диагностицират напълно безвредно и безболезнено заболявания на скалпа и на косъма. Следователно, ако състоянието е възвратимо, се използват медикаментно лечение или мезотерапия. Какво е мезотерапия? Мезотерапията е неинвазивна техника на базата на повърхностни микроинжекции, поставящи се точно под епидермиса, в прицелните тъкани. Терминът „мезо“ произлиза от мезодерма или среден слой на кожата (приблизително 1 mm дълбочина). Мезотерапия е лечение, което стимулира мезодермата, което облекчава голямо разнообразие от симптоми и заболявания. Инжектираният разтвор може да съдържа широка гама от минерали, витамини, аминокиселини, нуклеинови киселини и ко-ензими, които са пригодени към индивидуалните нужди на всеки пациент.  Лечението е безболезнено и безопасно, когато е извършено професионално. Не се изискват дори превръзки или анестезии. След лечението пациентът може  направо да се върне на работа.  Мезотерапията е ефективен, или поне по-ефективен метод срещу борбата с косопада от таблетки за растеж и подсилване на косата. Мезотерапията действа на принципа на доставяне на точните материали на точното място, където това е необходимо (около космения фоликул), така че космения фоликул може:

  • Да расте и да се запазва на мястото си, 

  • Прекомерната секреция на ДХТ (дихидротестостерон) се неутрализира и 

  • Кръвообращението се стимулира

Активни съставки при мезотерапията срещу косопад Ацетил тетрапептид-3: алтернатива на миноксидил Намалява възпалителния процес, спира косопада и стимулира растежа на косата, модулира ДХТ, стимулира извънклетъчния матрикс и задържа протеини. Ацетил тетрапептид-3 стимулира тъканното ремоделиране и има пряко въздействие върху космения фоликул. Сигналът за ремоделиране увеличава размера на космения фоликул, подобрявайки силата и жизнеността на косата. Биоханин A Биоханин А е мощен изофлавон, получен от червена детелина. Това е естествено органично съединение от класа на фитохимикалите, известни като флавоноиди. Червената детелина е традиционно използвана за лечение на астма, рак и възпалителни кожни заболявания като екзема и псориазис. Биоханин А контролира превръщането на тестостерон в DHT при андрогенния косопад.


Използван източник: puls.bg

73 views0 comments
bottom of page