top of page
Search

Козметични процедури по време на бременност


С бременността идват множество нови опасения относно това, което е безопасно за тялото ви и какво може да бъде вредно за здравето на вашето растящо бебе.


Ще се радвате да знаете, че ние считаме, че много често срещани козметични процедури са безопасни по време на бременност. Въпреки това, някои лечения са вредни, затова винаги проверявайте и бъдене информирани.


В края на деня козметичните процедури са приятни, но обикновено не са медицински необходими. Ако безопасността на лечението е неизвестна, обърнете внимание и избягвайте това по време на бременност.

Масаж

Масажът обикновено се счита за безопасен по време на бременност. Ще трябва да коригирате позицията си на масажната маса. Докато коремът ви расте, важно е да не лежите дълго по гръб. Лежането в плоско положение кара бременната матка да компресира голямата вена в корема. Това може да ви накара да се почувствате зле . Професионален масажист с опит с бременните ще знае това и ще използва алтернативни позиции.


Горещи вани и сауни

Традиционно препоръчваме на бременните жени да избягват джакузи, спа бани и сауни. Тези процедури могат значително да повишат основната температура на тялото. Няколко малки проучвания предполагат, че високите телесни температури могат да бъдат свързани със спонтанен аборт или определени вродени аномалии.


Прегряването може да доведе до дехидратация и припадък. Това е по-вероятно, когато сте бременна. Вероятно е най-добре да избягвате горещи вани и сауни по време на бременност.Боядисване на косата

Добра новина - можете да продължите да боядисвате косата си през цялата бременност. Боята се нанася най-вече върху дължината на косата ви, която се състои от мъртви клетки. Има и безопасност в цифрите! Хиляди жени са боядисали косата си по време на бременност. Никога не сме забелязали никакъв вреден ефект върху техните бебета.Грижа за кожата и грим

Повечето продукти за грижа за кожата и грим без рецепта са безопасни за употреба по време на бременност. Важно е да използвате продукти от реномирани марки с известен списък на съставките. Това важи особено за продукти, поръчани онлайн.


Има няколко основни съставки, които трябва да избягвате:


Миноксидилът е широко достъпен за растежа на косата .Има много малко информация за употребата му по време на бременност. Не го използвайте по време на бременност.


Хидрохинонът избледнява тъмните петна и се използва в кремове за изсветляване на кожата. Има много малко научна информация за употребата му по време на бременност. Големи количества се абсорбират през кожата. Това означава, че рискът бебето да бъде изложено е голям. Не използвайте хидрохинон по време на бременност.


Ретиноидите са производни на витамин А. Ретиноидите се приемат през устата (като таблетка, която поглъщате) или се прилагат локално (втриват се в кожата).


Пероралните ретиноиди се използват за лечение на тежко акне. Бременните жени никога не трябва да използват орални ретиноиди. Жените, приемащи орални ретиноиди извън бременността, трябва да използват ефективна контрацепция по всяко време.

Локалните ретиноиди често се срещат в кремове против акне и против стареене на кожата. Количеството ретиноид, абсорбирано през кожата, е много ниско. Има противоречиви доказателства за риска от вродени дефекти при локално приложение.
Слънцезащитен крем

Носенето на слънцезащитни продукти е също толкова важно по време на бременност, както и по всяко друго време от живота. Слънцезащитните кремове са широко използвани по време на бременност, без данни за увреждане на бебето. Ползите - предотвратяването на рак на кожата - са ясни.


Ботокс

Ботоксът всъщност е токсин, който причинява парализа, когато се инжектира в мускулите. Той се използва широко за сравнително кратко време.Съвременната медицина не може да отговори на въпроса: безопасен ли е ботокс по време на бременност? Същото се отнася и за дермалните филъри. Може би бременните жени вече са красиви по най-добрия си начин и не се нуждаят от подобрения.Маникюр по време на бременност

Няма причина да не използвате лак и препарат за премахване на лак по време на бременност, стига да го използвате умерено. Ако просто искате да боядисате ноктите си от време на време, няма от какво да се притеснявате. Струва си да знаете, че химикалите в лак за нокти, формалдехид и толуен, могат да бъдат вредни, ако редовно сте изложени на тях в големи количества.


Солариум

Въпреки, че витамин D е изключително необходим за бъдещите майки, да го получавате в солариум не е добра идея.


Пиърсинг по време на бременност

Жените се насърчават да не правят пиърсинг на пъпа, зърната или гениталиите по време на бременност или докато се опитват да заченат поради физическите промени, които се случват в тялото ви по това време.


836 views0 comments
bottom of page