top of page
Search

Как се развива мозъкът на вашето бебе по време на бременността


Опитът и взаимоотношенията, които вашето бебе има в ранните години, помагат да се оформи възрастният, в когото ще стане. Създаването на подкрепяща, любяща среда, изпълнена с топли, нежни взаймоотношения, помага на мозъка на вашето бебе да се развива и ще постави основата за бъдещото му развитие и обучение.


Развитие на мозъка на вашето бебе

Човешкият мозък има 3 основни части:


Мозъчен ствол и малкия мозък - те свързват мозъка с гръбначния мозък и контролират дишането на тялото, сърдечната честота, кръвното налягане, баланса и рефлексите.


Лимбична система - тя се намира на върха на мозъчния ствол и се грижи за много различни функции, включително емоция, жажда, глад, памет, учене и ежедневните ритми на тялото.


Кора на главния мозък - това се състои от лявото и дясното полукълбо и се намира на върха на лимбичната система. Кората на главния мозък съдържа:

 • тилен лоб - за зрение

 • темпорален лоб - за слух, език и социално взаимодействие

 • челен лоб - за памет, саморегулация, планиране и решаване на проблеми

 • париетален лоб - за телесни усещания като болка, натиск, топлина и студ

Мозъкът на вашето бебе се развива, откакто е в утробата ви. През първия триместър се изграждат нервни връзки, които позволяват на бебето ви да се движи в утробата, докато през втория триместър се формират повече нервни връзки и мозъчна тъкан.


През третия триместър мозъчната кора започва да поема от мозъчния ствол, подготвяйки вашето бебе за бъдещо обучение.


Нероденото бебето, може да чува (ще познае гласа ви!)


Любовта и щастливите преживявания са жизненоважни за развитието на вашето бебе, Тъй като те му дават възможност да общува, да се движи и да опознава света.


Как можете да помогнете за развитието на мозъка на вашето бебе

Мозъкът на вашето бебе се развива чрез употреба - чрез взаимодействие, наблюдение и правене на нещата.


Можете да помогнете на развитието на вашето бебе, като създадете стимулираща среда с различни видове дейности, които предлагат на вашето бебе шанса да играе. Чрез игра те усвояват важни умения като говорене, слушане, движение, мислене, решаване на проблеми и общуване.


Можете да играете и да прекарвате време с бебето си, като:

 • пеене заедно

 • четене на книги

 • говорим за това, което правите и виждате

 • играете игри

Създаването на топла, любяща среда помага на вашето бебе да се чувства сигурно и обичано, което насърчава развитието на мозъка. Ежедневните моменти, като например къпане и хранене, са чудесни възможности да се опознаете и да изградите отношенията си.


Именно тези моменти помагат на мозъка на вашето бебе да създаде нови връзки, което от своя страна подготвя бебето ви за следващия етап от развитието му.


Други неща, от които се нуждае вашето бебе, включват:

 • здравословна храна - подпомага растежа на клетките. Добри храни за вашето бебе са майчиното мляко (или адаптирано мляко) и след като бебето е готово за твърди храни, балансирана диета от пресни зеленчуци, плодове, зърнени храни, млечни продукти и протеини (като месо, пиле и яйца)

 • движете се и бъдете активни - развива двигателни умения и им позволява да изследват заобикалящата ги среда, което им помага да мислят и учат

 • любовни взаимоотношения и взаимодействия с другите - стимулирайте комуникативните умения и разбирането за света около тях

 • сън - всички бебета са различни и те спят по различен начин в различно време. Хубавият сън ще помогне за развитието на бебчето ви.


301 views0 comments
bottom of page