top of page
Search

Как да разберете дали Вашето бебе е нахранено или гладно


Един от най-големите страхове на една нова майка е, че детето й ще остане гладно. И тяхното безпокойство е разбираемо, тъй като те са единственият източник на храна за техните малки, което може да бъде голям натиск, особено ако кърмято. Освен това Вашето бебе е все още твърде малко, за да може да общува ефективно с Вас.Така че през повечето време просто гадаете дали са нахранени или не, което може да бъде стресиращо и разочароващо. Но има някои издайнически признаци, които могат да ви помогнат да разберете дали бебето Ви е сито или гладно. Вашето бебе не може да говори или дори да гука, но е в състояние да показва видими признаци, за да изрази дали е гладно или не. От Вас обаче зависи да ги разтълкувате.
Как да разберете дали новороденото е гладно

Много преди бебето да се научи да говори, то ще дава знаци на родителите, показвайки дали е гладно или сито. Знаете, че бебето Ви е гладно, когато започне да плаче, но това обикновено е късен признак на глад. И експертите препоръчват да забележите по-фини знаци, за да прецените дали са гладни. Бебетата имат силен сукателен рефлекс, от който се нуждаят, за да се хранят, и изплезеното им езиче може да е издайнически знак, че може да е време за ядене (отново). Бебетата не започват веднага да плачат, когато са гладни. Вместо това те се опитват да дадат на родителите си по-фини намеци, които да разберат. Те може да се опитат да сложат ръцете си в устата си, да пляскат устни, да се придвижат към бутилката или гърдите ви и да изплезят езика си. Важно е да следите за тези жестове, тъй като те са единственият начин, по който Вашето бебе може да Ви съобщи своите нужди. Така че дори нещо като изплезен език може да е знак, че скоро трябва да бъдат нахранени.

Ето някои други признаци, за които трябва да наблюдавате:

 • Поднасят ръцете си към устата си или смучат пръстите си

 • Завъртане на главата в търсене на гърда или шише

 • Стискане на устни, облизване или мляскане

 • Стискане на ръцете

 • Активно отваряне и затваряне на устата

 • Поставяне на главата на гърдите на майката, докато ги държат

 • Става необичайно будно и активно, което може да доведе до липса на сън за дълго време

 • Издърпване на краката

 • Извиване наоколо неспокойно

Вашето бебе може да демонстрира някои или всички от гореспоменатите признаци на глад. Уверете се, че наблюдавате как се държи бебето между отделните хранения, за да започнете лесно да разпознавате сигналите, които Вашето новородено Ви изпраща.Как да разберете дали бебето Ви се е нахранило

Също толкова важно е да знаете кога да спрете да храните бебето. Прекомерното хранене на Вашето бебе може да доведе до множество проблеми, включително проблеми с храносмилането. Въпреки че е важно да оставите бебето си да суче гърдите, докато са пълни, също толкова важно е да забележите признаци, когато им е достатъчно. Ако Вашето бебе е в процес на хранене или току-що е яло, то може да изплези езика си, за да покаже, че е сито и иска да спре да яде сега. Това показва, че вашето бебе е получило хубава дълга сесия от хранения. Но как да разграничите дали бебето Ви е гладно или доволно, ако използват един и същ жест и за двете ситуации? Изучавайте езика на тялото им. Ако бебето се опита да се отдръпне, изглежда раздразнено или дори започне да плаче, това е знак, че вече е поело достатъчно храна.

Ето още няколко признака, които да наблюдаваме:

 • Те спират да се хранят и започват да „падат“ от гърдите на майката

 • Спират да се хранят сами

 • Отдръпват се от гърдите или шишето за хранене

 • Започват да се отпускат и спират да свиват ръцете си

 • Те спират да сучат и усещате, че има по-малко мляко в гърдите

Въпреки това, ако все още имате съмнения дали бебето ви е приключило с яденето и е сито за момента, опитайте се да му помогнете да изпусне въздуха и след това му предложете друга гърда или шише. Едно сито бебе няма да прояви интерес към храната, докато бебе, което все още е гладно, няма да откаже храната. И тогава със сигурност ще получите своя отговор!

Гледането на бебе не е лесна задача, особено през първите няколко месеца, когато то е крехко и зависи изцяло от Вас. Но поне с тези съвети няма да се налага да се мъчите да разберете дали бебето Ви е сито или все още е гладно.

40 views0 comments
bottom of page