top of page
Search

Как да предназим бебето през зимата


Зимата е вълшебно време – особено с новородено – но може да бъде стресиращо за новите родители. Трудно е да предпазите бебето си от студеното време, но не е невъзможно. Има десетки начини да защитите вашето мъниче през зимата. Ето всичко, което трябва да знаете за безопасността при студено време.


Безопасно ли е да извеждате бебето си навън през зимата?

Краткият отговор е да: Бебетата могат да излизат навън през зимата. Пътуванията обаче трябва да бъдат ограничени — като разстояние и продължителност — тъй като бебетата все още не могат да регулират телесната си температура.

Новородените и малките деца нямат телесни мазнини и имат по-малък размер на тялото. Това означава, че те могат да губят топлина по-бързо от възрастните.

Избягвайте температури под 1 0С. Винаги проверявайте скоростта на вятъра и колко е студен. Ограничете излизанията на открито до 15 минути или по-малко и разберете предупредителните признаци на измръзване и хипотермия. Внимавайте за треперене, втрисане и/или зачервена или сивкава кожа.

Вие трябва редовно да проверявате детето си, за да сте сигурни, че не му е твърде горещо, тъй като прегряването може да доведе до обрив, дискомфорт и — в някои случаи — повишен риск от синдром на внезапна детска смърт.

Според проучвания, рискът от внезапна детска смърт е по-висок през по-студените месеци поради тежкото обвързване, което може да причини прегряване на бебетата. Идеалният вариант е Вашето мъниче да е на по- хладно. Избягвайте тежки дрехи и одеяла и следвайте съветите за безопасен сън.


Какво трябва да носят бебетата през зимата?

Какво трябва да носи вашето бебе през зимата зависи от това къде се намира и какво ще прави. Ако, например, Вашето бебе ще остане вътре, боди или блузка с дълъг ръкав би трябвало да е достатъчно. Въпреки това, общото правило е, че Вашето бебе трябва да носи същото нещо, което бихте носили удобно Вие, плюс още една дрешка.


Дрехи за дома

Ако бебето Ви остава вътре и ако къщата е топла, един слой дрешки в повечето случаи е достатъчен, въпреки че може да искате да добавите елек, чорапи и/или памучни ръкавици, за да поддържате крайниците му топли. Помислете за температурата в дома си и определете дрехите им според нуждите.


Дрехи за сняг и/или бебешка количка

Ако бебето Ви ще бъде в количката си и/или на снега за продължителен период от

време, трябва да се уверите, че то е облечено възможно най-комфортно.

Няколко слоя тънки дрехи ще ги поддържат топли и сухи. Шапката може (и ще) защити главата им, а водоустойчивите зимни костюми и якета са добър вариант. Препоръчват се също ръкавици и обувки. Могат да се използват и покривала за колички.


Дрехи за колата

Обличането на Вашето дете за столчето за кола може да изглежда трудно. Препоръчително е да избягвате зимни гащеризони и якета, когато бебето пътува в колата.

Причината за това е безопасността на столчето за кола. Когато зимният гащеризон или якето се носят седейки на столчето, презрамките не могат да бъдат прилепени плътно към тялото на Вашето бебе. В случай на злополука якето може да се компресира и детето може да се изплъзне от по-хлабавите презрамки и да се нарани сериозно.

Изберете тънки, плътно прилепнали дрешки вместо обемно яке. Добавете панталони и по-топло горнище, като пуловер или поларена блуза, и не забравяйте чорапи, шапки, ботуши и ръкавици.

След като бебето е закрепено в столчето, поставете одеяло върху презрамките, вместо между Вашето бебе и презрамките. Винаги можете да регулирате комфорта, след като бебето е безопасно закопчано в топлата кола.


Дрехи за спане

Що се отнася до времето за спане, най-добре е да сте внимателни. Истината е, че бебетата спят по-добре, когато им е по-хладно. Освен това намалява риска от синдром на внезапна детска смърт. Бодитата и ританките са добър избор. Повивалниците и спалните чували могат да се използват за по-малки бебета, ако в стаята е хладно и/или ако бебето Ви се чувстава по комфортно, когато е повито.Колко топла трябва да поддържате стаята на вашето бебе?

Идеалната температура за Вашата къща или стаята на бебето варира в зависимост от това какво носят - и Вашето ниво на комфорт. Повечето педиатри обаче препоръчват да поддържате температура между 20-22 градуса. Причината е, че поддържането на тази температура в стаята на Вашето дете ще го предпази от прегряване и ще намали риска от синдром на внезапна детска смърт.


Как можете да предпазите бебето си, когато сте навън през зимата?

Най-добрият начин да защитите детето си от атмосферните влияния е да го облечете подходящо. Поддържането им покрити и добре облечени ще им помогне да бъдат в безопасност и топли. Но има и други важни насоки, които трябва да следвате през зимните месеци.


Носене на бебето

Носенето на бебето е чудесен начин да го стоплите през зимните месеци. Можете да носите бебето си покрито в одеалце. Това ви позволява да останете наясно с техния комфорт и топлина. Въпреки това, ако носите бебето си навън през зимата, трябва да сте особено внимателни към условията. Заледените повърхности, тротоари и пътни платна могат да бъдат опасни за Вашето здраве и здравето на Вашето дете в случай на падане.

Също така ще искате да сте сигурни, че пазите лицето им чисто и не позволявате на шалове, якета или други предмети да блокират свободния поток на въздух към вашето мъниче.


Безопасност на столчето за кола

Спазването на указанията за безопасност на столчетата за кола е задължително по всяко време, но особено през зимата. Защо? Тъй като, пухкавите дрехи могат (и ще се сплескат) по време на катастрофа - и това може да доведе до изхвърляне на бебето от седалката и колата.

За оптимална безопасност на седалката е важно да:

  • Избягвайте обемисти дрехи.

  • Уверете се, че коланите са затегнати и правилно поставени.

  • Съхранявайте столчето за кола на бебето в колата, когато не се използва. Това ще ви даде достатъчно време, за да ги закопчаете безопасно, без да губите телесна топлина.


Общо разстояние и продължителност

Новородените и малките бебета не трябва да се излагат на атмосферните влияния за повече от 15 минути наведнъж.


Как трябва да се грижите за кожата на вашето бебе през зимата?

Студеното време може да бъде трудно за кожата на Вашето бебе, но не се страхувайте, има много продукти, предназначени да поддържат бебешката кожа мека и еластична дори през зимните месеци.

  • Лосионите хидратират деликатната кожа и действат като бариера.

  • Овлажняващите кремове задържат влагата — и не позволяват на студа да увреди кожата.

Може да намалите броя на баните на Вашето бебе, тъй като дългите, горещи бани всъщност могат да причинят сухота и дразнене.


За вкъщи

Грижата за вашето бебе през зимата е свързана със специални предизвикателства, истината е, че – с малко предвидливост, малко грижи и много пластове дрешки– дори най-малките членове на вашето семейство могат да се насладят на този сезон.

22 views0 comments
bottom of page