top of page
Search

Как вашето бебе наддава на тегло


Претеглянето на вашето бебе ви помага да разберете дали то расте и е здраво. Трябва редовно да проверявате теглото на вашето бебе. Това помага да се гарантира, че получават храната, от която се нуждаят.


Добра идея е редовно да проверявате теглото на вашето бебе.


Бебетата обикновено се претеглят:

  • веднъж месечно до 6 месеца

  • на всеки 2 месеца от 6 до 12 месеца

  • на всеки 3 месеца след първия им рожден ден


Какво влияе върху теглото при раждане на вашето бебе?


Теглото при раждане на вашето бебе ще зависи от това колко близо е родено до термина си. Бебетата, родени след термина, често са по-големи, а родените по-рано често са по-малки.


Теглото при раждане на вашето бебе е силно повлияно от здравето и диетата на майката преди и след раждането.


Може да бъде засегнат и от:

  • ръст и тегло на родителите

  • здравето на бебето при раждане

Момичетата, първите бебета и многоплодните деца често са по-малки. Момчетата, самотните бебета и бебетата, родени втори, трети или повече в семейството, често са по-големи.


Ако вашето бебе е родено с поднормено или наднормено тегло, то може да получи повече внимание, за да търси възможни проблеми.


Общи насоки за растеж


Всички бебета растат по различен начин. Но има насоки за здравословно наддаване на тегло.

Полезно ръководство е, че повечето здрави, доносени новородени бебета удвояват теглото си при раждане с четири месеца и го утрояват до първия си рожден ден. Теглото на едно момче ще се утрои за около 13 месеца. Теглото на момиченцето ще се утрои за около 15 месеца. Въпреки това, всички бебета растат със собствено темпо.


Първите месеци


Всички бебета губят тегло след раждането си.


Здравите бебета обикновено губят нещо до 10-та от теглото си при раждане през първата седмица. Това е така, защото кърмените бебета получават само малки количества коластра през първите няколко дни. Тогава майките започват да произвеждат кърмата, която ще им помогне да растат.


Здравите бебета обикновено се връщат към теглото си при раждане след 2 до 3 седмици.


Внезапна промяна на теглото


Наддаването на тегло на вашето бебе може да се забави, защото:

  • бебето ви започва да спи повече и да се храни по-рядко

  • вие или вашето бебе се разболеете

  • чувстваш се стресиран

  • сте бременна или приемате противозачатъчни лекарства

Ако бебето ви изглежда щастливо и здраво, може да изберете да изчакате и да гледате. Добавянето на няколко кърмения на ден може да „допълни“, ако предлагането е малко.Рекорди за растеж на вашето бебе


Теглото на вашето бебе и други измервания ще бъдат записани в здравния картон на вашето бебе, когато посетите клиника, лекар или болница.


Този запис помага на лекари, медицински сестри и други да проверяват здравето, растежа и развитието на вашето бебе спрямо това, което се очаква.


Теглото и дължината на вашето бебе ще бъдат нанесени на графика, която също показва нормално тегло и дължини за бебета на различна възраст. Това показва как вашето бебе расте между прегледите.

20 views0 comments
bottom of page