Search

Здраве преди зачеването за мъже


Здравето и възрастта на бъдещия баща могат да повлияят на шансовете на партньора му да забременее, както и на бъдещото здраве на бебето. Има прости стъпки, които можете да предприемете, за да гарантирате, че сте възможно най-здрави и годни, за да станете татко.
Ако искате да заченете бебе, важно е да:

  • започнете с опитите преди да сте навършили 40, ако е възможно

  • бъдете в здравословен диапазон на теглото

  • откажете цигарите

  • намалите алкохола

  • избягвайте излагането на някои химикали

За твоята възраст

Мъжете могат да произвеждат сперма до 70-те и повече години, но качеството на спермата намалява с напредване на възрастта. Мъжете над 40 години имат по-малко здрави сперматозоиди от по-младите мъже. Ако сте на 45 или повече години, на партньора ви може да отнеме повече време, за да забременее и е изложен на по-голям риск от спонтанен аборт. По-възрастните татковци са изложени на малко по-висок риск да имат бебе с аутизъм или психично заболяване като шизофрения, в сравнение с по-младите бащи.


Разбира се, не можете да контролирате възрастта си – но ако сте по-възрастни и мислите за зачеване, започнете да опитвате възможно най-скоро.Вашето здраве има значение

Около половината от случаите на безплодие се дължат на проблем, който мъжът има, така че е добра идея да се подложите на общ медицински преглед, преди да опитате за бебе. Говорете с Вашия лекар за всички изследвания, от които може да се нуждаете, и дали трябва да избягвате лекарства, които може би вече приемате.


Имате по-голям шанс да забременеете, ако имате здрава сперма. Най-добрият начин да гарантирате, че имате много здрава сперма, е да поддържате тестисите си хладни, тъй като топлината влияе върху способността на тестисите да произвеждат сперма. В продължение на няколко месеца, преди да искате да забременеете, можете да поддържате тестисите си хладни, като избягвате много горещи бани или спа, не поставяте лаптопа си в скута си и носите свободно бельо.


Ако планирате бебе, проверете дали имате някакви полово предавани инфекции (ППИ), тъй като те могат да доведат до безплодие. Провеждането на тест преди зачеването намалява риска от предаване на инфекция на вашия партньор или детето.


Допълнителни или алтернативни лекарства

Допълнителните или алтернативни терапии, като акупунктура, билкови лекарства и масаж, могат да подобрят общото ви благосъстояние, но няма доказателства, че могат да повишат плодовитостта ви. Винаги е най-добре да говорите с Вашия лекар, преди да започнете каквото и да е допълнително или алтернативно лечение.Предварително зачеване и вашият начин на живот

Здравословното тегло увеличава шансовете ви за зачеване на здраво бебе. Наднорменото тегло влияе върху качеството на спермата ви, намалява сексуалното ви желание и може да затрудни поддържането на ерекция. Поднорменото тегло също може да ви затрудни да забременеете.


Най-добрият начин за постигане на здравословно тегло е да ядете питателна диета и да тренирате редовно. Ако сте с наднормено тегло или затлъстяване, дори загубата на само няколко килограма ще ви помогне. Вие и вашият партньор трябва да се насърчавате взаимно да водите здравословен начин на живот.


Всяка седмица се опитвайте да правите 2½ до 5 часа физическа активност с умерена интензивност или 1¼ до 2½ часа физическа активност с енергичен интензитет. Просто да седите по-малко и да се движите повече ще помогне.


Неща, които трябва да избягвате


Пушене: Няма безопасна граница за пушене. Ако се опитвате да имате бебе, важно е да се откажете поне 3 месеца преди да започнете да опитвате за бебе. Пушенето може да повлияе на ерекцията ви, уврежда ДНК в спермата ви и пушенето на повече от 1 кутия цигари на ден увеличава риска бебето да развие левкемия.
Пиене: Тежкото пиене засяга сексуалното ви желание, затруднява поддържането на ерекция и влияе върху качеството на спермата ви. Не е нужно да се отказвате от алкохола – просто намалете и поддържайте приема си в безопасни граници. Няма доказателства, че консумацията на кофеин (например кафе) ще повлияе на шанса на мъжа да зачене.


Лекарства: Вашият лекар ще ви уведоми дали е добре да продължите да приемате лекарствата си и някакви витамини или добавки. Лекарствата, които могат да повлияят на вашата плодовитост, включват болкоуспокояващи, които съдържат опиати, както и лекарства за лечение на депресия и тревожност. Лечението на рак като химиотерапия и лъчетерапия също може да повлияе на вашата плодовитост.


Стероиди: Приемането на анаболни стероиди може да ви спре да произвеждате сперма. Те могат да свият тестисите ви, като същевременно повлияят на ерекцията и сексуалното ви желание. Може да отнеме до 2 години след спиране на анаболните стероиди, преди спермата на човек да бъде отново здрава.


Наркотици: Избягвайте всички наркотици за развлечение като кокаин, хероин, екстази и марихуана, тъй като те могат да причинят трайни проблеми с плодовитостта.


Химикали: Токсините и замърсителите както по време на работа, така и в ежедневието могат да повлияят на спермата ви. Те включват пестициди, тежки метали, някои химикали и пластмаси и радиация. Опитайте се да ограничите излагането си на тях и носете защитно облекло, ако се опитвате да забременеете.

25 views0 comments