top of page
Search

Защо витамин D е толкова важен за бременните

Майчината част на плацентата е изключително богат източник на витамин D.

При бременности с риск от дефицит на витамин D, като прееклампсия, задържането на витамин D в плацентата е значително променено. При бременните жени е трудно да се доставят достатъчно количество витамин D от слънчевата светлина, а осигуряването с нужното количество витамин D е особено важно. Ключов въпрос е дали бременните жени получават правилната доза витамин D в точното време?


Изследователската група в женската болница в Бирмингам, прави важното откритие, че "децидуа" може да бъде ключова цел за действията на витамин D. Децидуа е майчината част на плацентата и данните показват, че тя съдържа много висок брой имунни клетки, най-често срещаната от които е Natural Killer (NK) клетка, която е от решаващо значение за нормалната плацентна имплантация и развитие на кръвоносните съдове. От особен интерес, е откритието, че когато Natural Killer клетките функционират необичайно в плацентата, това е свързано с усложнения на бременността, като прееклампсия и ограничаване на растежа на плода. Natural Killers, които са в изобилие в плацентата, са в състояние да преобразуват неактивния витамин D в неговата активна форма.


Резултатите от изследванията ясно показват за първи път, че витамин D играе важна роля за регулиране на имунната система на майката чрез плацентата по време на бременност. Това подкрепя доказателствата, че недостигът на витамин D при бременност може да повлияе на здравето на плацентата и повишава риска от други усложнения.


Витамин D може да засили имунните реакции за борба с инфекциите, действа също и противовъзпалително и може да бъде важен фактор за предотвратяване на отхвърлянето на плода от майката.

Резултатите подчертават две изключително важни нови съображения за нови изпитвания с витамин D при бременност.

  • Първо, тъй като витамин D има ефект върху плацентата още в много ранен етап от бременността, добавка с витамин D трябва да се включи в клиничните изпитвания също в много ранен етап от бременността, а най-добре предконцептуално.

  • Второ, вече не можем да разчитаме на просто измерване на майчиния серум 25-хидрооксивитамин D в кръвта на бременните жени за измерване на нивата на витамин D при бременност. Необходими са други измервания - като витамин D в урината.

Новите опити за добавяне на витамин D по време на бременност, включващи тези нови подходи, могат да помогнат за революционизиране употребата на витамин D при бременност.


Използван източник: kenguru.bg34 views0 comments
bottom of page