top of page
Search

Движения на бебето по време на бременностВълнуваща забележителност на бременността е, когато за пръв път усетите малките движения на вашето бебе, което се движи в утробата ви. Тези движения показват, че бебето ви е живо и се развива добре.


Всяко бебе е уникално и за вас е важно да опознаете моделите на движение на вашето бебе. Ако смятате, че движенията на вашето бебе са намалели по сила или брой, незабавно се свържете с акушерката или лекаря си. Не чакайте до следващия ден.


Кога ще почувствам как бебето ми се движи?

Може да започнете да усещате как бебето ви се движи, често наричано „ускоряване“, около 18 седмици от бременността. Ако това е първата ви бременност, това може да се случи едва след около 20 седмици.


Въпреки това, при втората бременност може да забележите сигналните сигнали още на 16-та седмица.


Как ще се почувства движението на бебето ми?

Видът на движенията, които чувствате, ще зависи от това какво прави вашето бебе и от етапа на растеж и развитие. Всяко бебе е различно, като някои са по -активни от други.


Първите усещания, които изпитвате, могат да бъдат пърхане (като „пеперуди в корема“), усещане за люлеене, търкаляне или преобръщане или малък удар. С напредването на бременността движенията обикновено стават по -отчетливи и чести.


Когато бебето ви стане по -голямо и по -силно и кожата ви се опъне по -здраво над утробата ви, ще почувствате по -лесно ударите им, ударите и лактите. Към края на бременността ритниците в ребрата ви могат да навредят.Колко често трябва да усещам как бебето ми се движи?

След като лесно усетите движенията на вашето бебе (около 20-24 седмици), ще ги забележите по -често. Възможно е обаче не винаги да усещате движенията на вашето бебе, особено ако сте заети и не обръщате внимание.


Бебетата са склонни да се движат повече в определени часове на деня - те могат да бъдат по -активни, докато спите, и спят, докато сте будни. Обикновено неродените бебета спят по 20-40 минути наведнъж (понякога до 90 минути) и не се движат, когато спят. Може да не забележите движенията на вашето бебе толкова лесно, докато седите или стоите, както когато лежите и се концентрирате върху тях.


Движенията на бебетата се променят с растежа и развитието им и те трябва да стават по -чести през третия триместър. Към края на бременността (след 36 седмици), бебето ви има по -малко място за движение. Поради това видът на движенията, които забелязвате и чувствате, може да се промени. Жените често описват като по -силни, с повече търкалящи, извиващи се и натискащи движения.


Здравото бебе ще продължи да се движи, когато сте в раждане.


Трябва ли да проследя движението на бебето си?

Няма определен брой движения, които бебето трябва да има, така че броенето на ритници или записването в диаграма вече не се препоръчва.


Вместо това се опитайте да научите модела на движение на вашето бебе. За всяко бебе е различно. Ако забележите нещо необичайно, потърсете медицинска помощ възможно най -скоро.


Какво трябва да направя, ако бебето ми спре да се движи?

Ако не сте почувствали никакво движение от бебето си до 24 седмици, посетете Вашия лекар или акушерка.


Ако смятате, че движенията на вашето бебе са намалели по сила или брой, незабавно се свържете с акушерката или лекаря си. Не чакайте до следващия ден.


Вашият лекар или акушерка ще проверяват честотата на пулса на вашето бебе. Това може да включва посещение в болница за наблюдение или лечение.


Какво да правя, ако имам повтарящи се притеснения относно движенията на бебето?

Не забравяйте, че вие сте този, който най -добре познава движенията на вашето бебе. Важно е, когато се притеснявате за движенията на вашето бебе, да се свържете с Вашия лекар или акушерка.1,594 views0 comments
bottom of page