top of page
Search

Гингивит (кървене на венците) по време на бременност


Гингивитът при бременност се характеризира с възпалени или подути венци. Те могат да бъдат болезнени по време на бременност и по-податливи на кървене. Когато сте бременна, хормоналните промени водят до повишен приток на кръв към венците, което може да направи венците Ви по-чувствителни, подути и раздразнителни. Тежестта на гингивита обикновено се увеличава през втория триместър на бременността.


Причини за гингивит при бременност

Следните фактори могат да причинят заболявания на венците.

 1. Пропускане на грижата за устната кухина: Бременността може да доведе до изтощение и много жени могат да пропуснат миенето на зъбите и почистването с конец. Това може да доведе до натрупване на плака и бактерии, причинявайки проблеми със здравето на венците.

 2. Хормонални промени: Намаленият естроген или модифицираният естрогенен метаболизъм може да доведе до промени в здравето на венците по време на бременност.

 3. Тютюнопушене: Пушенето по време на бременност може да доведе до пародонтални заболявания при бъдещите майки.

 4. Диабет: Рискът от пародонтални заболявания е три до пет пъти по-висок при хора с диабет в сравнение с индивиди без диабет. Майките с гестационен диабет може да са по-податливи на развитие на диабет.

 5. Диета: Желанието по време на бременност може да накара жената да преяжда със захар или нездравословна храна. Тези хранителни продукти могат да увеличат бактериалния растеж в устната кухина и могат да доведат до възпаление на венците и други проблеми като кариес.


Признаци и симптоми на гингивит по време на бременност

Заболяването на венците по време на бременност може да доведе до следните признаци и симптоми.

 • Червени или подути венци

 • Болка във венците

 • Кървящи венци

 • Чувствителни зъби

 • Затруднено дъвчене

 • Разклатени зъби

Домашни грижи за гингивит по време на бременност

Някои домашни навици за грижа могат да помогнат за справяне с гингивита у дома.

1. Стоматологични грижи - редовно миене на зъбите и използване на вода за уста. Миенето на зъбите с четка с мек косъм или нежна електрическа четка за зъби може да помогне за нежното отстраняване на плаката. Съчетаването му с флуорирана паста за зъби също може да помогне за предотвратяване на кариес.

 • Почистване с конец

Почистването с конец между зъбите с помощта на правилната техника може да помогне за отстраняване на плаката и бактериите. Правилното четкане и почистване с конец могат да намалят възпалението от гингивита.

 • Изплакване на устата

Използването на вода за уста без алкохол може да помогне за намаляване на бактериалното натоварване в устната кухина.

 • Гаргара

Гаргара с разтвор на морска сол и вода (съотношение 1:1) помага за намаляване на възпалението на венците и заздравяването на венците.
2. Богата на витамини храна

 • Витамин А

Яжте храни, богати на витамин А, като моркови, спанак, сладки картофи, манго, кайсии, сирене, яйца, мляко, кисело мляко и мазна риба. Витамин А се бори със заболяванията на венците. Важно е обаче да се следи приема на витамин А, тъй като предозирането на витамин А може да бъде вредно за развиващия се плод.

 • Витамин Ц

Храни, богати на витамин С, като лимони, лайм, чушки, ягоди, броколи и брюкселско зеле помагат за контролиране на натрупването на бактерии и контролират гингивита.

Признаци, че трябва да посетите зъболекар

Трябва да се свържете с вашия зъболекар, ако забележите следните симптоми.

 • Зъбобол

 • Болезнени венци

 • Постоянен лош дъх

 • Разклатени зъби

 • Гингивални израстъци в устата

 • Изтръпване на устата

Уведомете Вашия лекар за Вашата бременност, дори ако не сте казали на приятелите или семейството си за това.


Усложнения на бременността заради гингивит

Нелекуваният гингивит може да доведе до инфекция на поддържащата кост и последваща загуба на зъби. Това може да доведе до пародонтит, сериозен проблем, включващ възпаление на венците и образуване на джобове около зъбите, което води до бактериални инфекции.

Това също може да доведе до необходимост от екстракция на зъб. Понякога пародонтитът се свързва и с лоши резултати от бременността, включително преждевременно раждане и ниско тегло при раждане. Не е ясно обаче защо пародонтитът води до тези усложнения.


Лечение на гингивит по време на бременност

Ако домашните грижи не са достатъчни и не помагат за излекуване на гингивит, можете да посетите Вашия зъболекар.

 • Професионалното дълбоко почистване може да помогне за елиминирането на тънкия слой от меки и твърди отлагания, наречен плака. Докато спешната стоматологична помощ е безопасна на всеки етап от бременността, повечето стоматологични процедури са най-безопасни през втория триместър. Въпреки това, можете да потърсите съгласието на Вашия акушер-гинеколог, преди да получите почистване и полиране на зъбите по време на бременност.

 • Лекарят може също да предпише някои аналгетици за справяне с болката.

 • При тежки бактериални инфекции зъболекарят може да препоръча някои безопасни антибиотици. Препоръчва се да се консултирате с Вашия акушер-гинеколог преди да приемате антибиотици.

 • Могат да бъдат предписани локални анестезиращи гелове за обезболяване на болезнените венци и предотвратяване на болка. Тези лекарства обикновено са безопасни по време на бременност.

 • Ако никаква интервенция не работи, може да се препоръча операция на венците като последна мярка. Уверете се, че имате съгласието на доставчика на пренатални грижи, преди да направите каквато и да е орална хирургия.

Предотвратяване на гингивит по време на бременност

Следните мерки могат да помогнат за предотвратяване на гингивит.

 • Избягвайте прекомерно сладки напитки като сокове и подсладен чай.

 • Избягвайте прекомерната консумация на сладкиши.

 • Похапвайте здравословни храни като зеленчуци, плодове, кисело мляко, ядки или семена за пристъпи на глад късно вечер или глад между храненията.

 • Не използвайте води за уста, които съдържат алкохол.

 • Избягвайте пушенето.

Избягвайте дъвчащи витамини, особено след миене на зъбите или преди лягане.


Често задавани въпроси

1. Гингивитът изчезва ли след бременност?

Гингивитът по време на бременност е често срещан и обикновено изчезва след раждането. Поддържането на добра орална хигиена и рутинните посещения при зъболекар по време на бременност помагат за предотвратяване или управление на гингивит при повечето жени.


2. Може ли гингивитът да навреди на бебето?

Ако не се лекува, гингивитът може да доведе до пародонтит и инфекция на меките тъкани и костите, поддържащи зъба. Това може да доведе до преждевременно раждане и ниско тегло при раждане при някои бебета. Въпреки това, гингивитът сам по себе си може да не навреди на бебето.


3. Безопасни ли са рентгеновите снимки на зъбите по време на бременност?

Рентгеновите снимки на зъбите са безопасни по време на бременност, ако са направени правилно. Те може да не причинят директно излагане на репродуктивни органи или зони близо до матката.


4. Колко време продължава гингивитът?

Гингивитът може да се появи отново, ако не се поддържа хигиена на устната кухина. Кървенето и чувствителността на венците поради гингивит могат да бъдат намалени в рамките на една до две седмици след професионално почистване и грижа за устната кухина у дома. Антибактериалните изплаквания с топла солена вода могат да помогнат за намаляване на симптомите.


5. Мога ли да използвам вода за уста по време на бременност?

Можете да използвате вода за уста, за да поддържате зъбната хигиена. Американската академия по детска дентална медицина препоръчва на бременните жени да използват вода за уста, за да предотвратят подуване на венците и кариес. Можете да изберете води за уста, които са без триклозан, без алкохол и без изкуствени оцветители по време на бременност.


6. Може ли гингивитът да причини спонтанен аборт?

Няма доказателства от надеждни проучвания, показващи, че гингивитът е свързан със спонтанен аборт или преждевременни раждания.


7. Какви бактерии причиняват гингивит при бременност?

Проучване установи, че Fusobacterium nucleatum, Prevotella intermedia, Prevotella melaninogenica и Porphyromonas gingivalis са някои бактерии, свързани с гингивит при бременност.


Поддържането на устната хигиена е важно по време на бременност и повечето стоматологични процедури са безопасни за извършване на този етап. Ако планирате да забременеете, почистете зъбите си предварително. Също така информирайте своя акушер-гинеколог за лекарствата и лечението, предложени от Вашия зъболекар.


Използвана литература:

 1. Swollen Gums During Pregnancy. https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/is-it-safe/swollen-gums-during-pregnancy/

 2. Pregnancy and Oral Health. https://www.cdc.gov/oralhealth/publications/features/pregnancy-and-oral-health.html

 3. Brushing for Two: How Your Oral Health Affects Baby. https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/prenatal/Pages/Brushing-for-Two-How-Your-Oral-Health-Effects-Baby.aspx

 4. Daniel EZiskin, Gerald JNesse; (2004); Pregnancy gingivitis: History, classification, etiology. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0096634746901408

 5. H Boutigny, et al; (2005); Periodontal diseases, tobacco and pregnancy. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15980775/

4 views0 comments
bottom of page