top of page
Search

Гестационен диабет


Гестационният диабет е висока кръвна захар (глюкоза), която се развива по време на бременност и обикновено изчезва след раждането.


Това може да се случи на всеки етап от бременността, но е по-често през втория или третия триместър.


Това се случва, когато тялото ви не може да произвежда достатъчно инсулин - хормон, който помага да се контролират нивата на кръвната захар - за да отговори на допълнителните ви нужди по време на бременност.


Гестационният диабет може да създаде проблеми за вас и вашето бебе по време на бременност и след раждането. Но рисковете могат да бъдат намалени, ако състоянието се открие рано и се управлява добре.


Кой е изложен на гестационен диабет?

Всяка жена може да развие гестационен диабет по време на бременност, но вие сте изложени на повишен риск, ако:


 • индексът на телесна маса (ИТМ) е над 30 - използвайте калкулатора за здравословно тегло, за да определите своя ИТМ

 • преди това сте имали бебе, което е тежало 4,5 kg или повече при раждането

 • имате гестационен диабет при предишна бременност

 • 1 от вашите родители или братя и сестри има диабет

 • сте от южноазиатски, чернокож, африканско-карибски или близкоизточен произход

 • Ако някое от тези се отнася за Вас, трябва да Ви бъде предложен скрининг за гестационен диабет по време на бременността.

Симптоми на гестационен диабет

Гестационният диабет обикновено не причинява никакви симптоми.Повечето случаи се откриват само когато нивата на кръвната Ви захар се изследват по време на скрининг за гестационен диабет.


Някои жени могат да развият симптоми, ако нивата на кръвната захар станат твърде високи (хипергликемия), като например:


 • повишена жажда

 • оринира по-често от обикновено

 • сухота в устата

 • умора

Но някои от тези симптоми са често срещани по време на бременност и не са непременно признак на гестационен диабет. Говорете с акушерката или лекаря си, ако се притеснявате от някакви симптоми, които изпитвате.


Как гестационният диабет може да повлияе на бременността Ви?


Повечето жени с гестационен диабет имат иначе нормална бременност със здрави бебета.


Гестационният диабет обаче може да причини проблеми като:


 • Вашето бебе расте по-голямо от обикновено - това може да доведе до затруднения по време на раждането и увеличава вероятността да се наложи индуциран труд или цезарово сечение

 • многоводие - твърде много околоплодна течност (течността, която заобикаля бебето) в утробата, което може да причини преждевременно раждане или проблеми при раждането

 • преждевременно раждане - раждане преди 37-та седмица от бременността

 • прееклампсия - състояние, което причинява високо кръвно налягане по време на бременност и може да доведе до усложнения на бременността, ако не се лекува

 • Вашето бебе развива ниска кръвна захар или пожълтяване на кожата и очите (жълтеница) след раждането му, което може да изисква лечение в болница

 • загубата на вашето бебе (мъртво раждане) - макар че това е рядко


Наличието на гестационен диабет също означава, че имате повишен риск от развитие на диабет тип 2 в бъдеще.


Скрининг за гестационен диабет.


По време на първата ви среща около 8 до 12 седмица от бременността, вашата акушерка или лекар ще ви зададе няколко въпроса, за да определи дали имате повишен риск от гестационен диабет.


Ако имате 1 или повече рискови фактора за гестационен диабет, трябва да ви бъде предложен скринингов тест.


Скрининговият тест се нарича орален глюкозен толеранс (OGTT), който отнема около 2 часа.


Включва кръвен тест сутрин, когато не сте приемали храна или напитки в продължение на 8 до 10 часа (макар че обикновено можете да пиете вода, но се консултирайте с болницата, ако не сте сигурни). След това получавате глюкозна напитка.


След почивка в продължение на 2 часа се взема друга кръвна проба, за да се види как тялото ви се справя с глюкозата.


OGTT се прави, когато сте бременна между 24 и 28 седмици. Ако преди сте имали гестационен диабет, ще ви бъде предложен OGTT по-рано по време на бременността, скоро след уговорката за резервация, а след това още един OGTT на 24 до 28 седмици, ако първият тест е нормален.


Лечение на гестационен диабет.Ако имате гестационен диабет, шансът да имате проблеми с бременността може да бъде намален чрез контролиране на нивата на кръвната захар.


Ще ви бъде даден комплект за изследване на кръвната захар, за да можете да наблюдавате ефектите от лечението.


Нивата на кръвната захар могат да бъдат намалени чрез промяна на диетата и рутината. Ако обаче тези промени не понижават нивата на кръвната Ви захар достатъчно, ще трябва да приемате и лекарства. Това може да са таблетки или инжекции с инсулин.


Също така ще бъдете по-внимателно наблюдавани по време на бременността и раждането, за да проверите за потенциални проблеми.


Ако имате гестационен диабет, най-добре е да раждате преди 41 седмица. Може да се препоръча индукция на раждане или цезарово сечение, ако раждането не започне естествено по това време.


Дългосрочни ефекти от гестационен диабет.


Гестационният диабет обикновено изчезва след раждането. Но жените, които са го имали, са по-склонни да се развият:


 • гестационен диабет отново при бъдеща бременност

 • диабет тип 2 - диабет за цял живот

Трябва да си направите кръвен тест, за да проверите за диабет 6 до 13 седмици след раждането и веднъж годишно след това, ако резултатът е нормален.


Посетете личния си лекар, ако развиете симптоми на висока кръвна захар, като повишена жажда, нужда от пикаене по-често от обикновено и сухота в устата - не чакайте следващия си тест.


Трябва да си направите тестовете, дори ако се чувствате добре, тъй като много хора с диабет нямат никакви симптоми.


Ще бъдете посъветвани и за неща, които можете да направите, за да намалите риска от диабет, като поддържане на здравословно тегло, балансирано хранене и редовно спортуване.


Някои изследвания предполагат, че бебетата на майки, които са имали гестационен диабет, може да имат по-голяма вероятност да развият диабет или да затлъстят по-късно в живота.


Планиране на бъдеща бременност.


Ако и преди сте имали гестационен диабет и планирате да забременеете, уверете се, че сте проверени за диабет. Вашият личен лекар може да уреди това.


Ако имате диабет, трябва да бъдете насочени към клиниката за зачеване на диабета за подкрепа, за да сте сигурни, че състоянието ви е добре контролирано, преди да забременеете.


Ако имате непланирана бременност, говорете с личния си лекар и им кажете, че сте имали гестационен диабет в предишната си бременност.


Ако тестовете покажат, че нямате диабет, ще ви бъде предложен скрининг по-рано по време на бременност (скоро след първата ви среща с акушерка) и друг тест на 24 до 28 седмици, ако първият тест е нормален.


Като алтернатива, вашата акушерка или лекар може да Ви предложи да тествате нивата на кръвната си захар сами, като използвате устройство за убождане с пръст по същия начин, както по време на предишния гестационен диабет.447 views0 comments
bottom of page