top of page
Search

Витамини и добавки по време на бременност


Ако сте бременна или планирате бременност, трябва да внимавате с приемането на витамини или друг вид добавки. Някои могат да навредят повече, отколкото да помогнат, така че винаги е най-добре да се консултирате с Вашия лекар, преди да приемате добавки.


Какво представляват витамините и добавките?


Вашето тяло се нуждае от разнообразни хранителни вещества за добро здраве: витамини, минерали, протеини, въглехидрати, мазнини и фибри.


Витамините са органични съединения, необходими в малки количества, които тялото ви не може да направи за себе си. Освен витамин D, който се произвежда предимно от слънчева светлина, повечето витамини, от които се нуждаете, идват от храната.


Диетичните добавки са допълващи лекарства, които съдържат хранителни вещества, които могат да запълнят дефицит (празнина) във вашата диета. Примерите включват мултивитамини, единични минерали, капсули с рибено масло и билкови добавки.


Основни витамини и минерали по време на бременност


Доброто хранене по време на бременност е жизненоважно за здравословния растеж и развитие на вашето бебе. Трябва да консумирате достатъчно хранителни вещества, за да задоволите нуждите на вашето бебе, както и вашите собствени.


Когато сте бременна, имате нужда от повече хранителни вещества, включително протеини, фолиева киселина, йод и желязо.

  • фолат (наречен „фолиева киселина“, когато е под формата на добавка) помага за предотвратяване на дефекти на нервната тръба, като спина бифида

  • йодът е необходим за развитието на мозъка и нервната система

  • желязото помага за предотвратяване на анемия при майката, както и ниско тегло при раждане при бебето

Витамин B12 и витамин D също са особено важни, тъй като подпомагат развитието на нервната система на бебето (B12) и скелета (D). Адекватният прием на витамин С също помага за подобряване на адсорбцията на желязо от вашата диета.


Трябва ли да приемам добавки?


Препоръчително е всички бременни жени да приемат добавки с фолиева киселина и йод.


По-добре е обаче да набавяте другите хранителни вещества, от които се нуждаете, от здравословна диета, а не от добавки. В повечето случаи яденето на разнообразни хранителни храни трябва да отговаря както на вашите нужди, така и на вашите бебета.


Ако имате известен дефицит, Вашият лекар може да Ви посъветва да вземете добавка. Например:

  • ако сте вегетарианец или веган и не получавате достатъчно витамин В12

  • ако не консумирате достатъчно млечни храни и не получавате много калций, което е жизненоважно за здравето на костите

  • ако сте с ниско съдържание на желязо

  • ако имате дефицит на витамин D

Ако не сте сигурни дали имате нужда от добавка, говорете с Вашия лекар.


Мултивитамини по време на бременност

Мултивитаминът е комбинация от различни витамини и минерали, обикновено приемани като таблетка. Някои мултивитамини са създадени специално за бременни жени. Но те не са заместител на хранителната диета. Важно е да се храните здравословно, дори ако приемате мултивитамини.


Внимавайте с определени витамини


Вашето тяло се нуждае само от малко количество от всяко хранително вещество и по-големите количества не са непременно по-добри. Всъщност консумирането на повече от необходимото понякога може да причини вреда.


Например високите дози витамин А, витамин В6, витамин С, витамин D или витамин Е могат да бъдат опасни. Най-добре е да не приемате тези витамини като добавки по време на бременност.


Също така е най-добре да избягвате храни, които може да са с много високо съдържание на витамин А, включително черния дроб и чернодробните продукти като пастет.


Точно както трябва да се консултирате с Вашия лекар, преди да приемате каквито и да е лекарства, докато сте бременна, най-добре е да говорите с Вашия лекар, преди да приемате някакви добавки.


Други добавки по време на бременност


Освен фолиева киселина, йод и всяка добавка, предписана Ви от Вашия лекар, има ограничени доказателства в подкрепа на употребата на добавки по време на бременност.


Нововъзникващите изследвания показват, че добавките с омега-3 по време на бременност могат да помогнат за намаляване на риска от преждевременно раждане и че пробиотиците могат да помогнат за контрол на нивата на кръвната захар по време на бременност. Но не е ясно дали ползите от приема на тези добавки надвишават всякакви възможни вреди. Докато няма по-добри доказателства, най-добре е да ги избягвате - особено през първия триместър на бременността.


Тъй като хранителните добавки се класифицират като „допълващи лекарства“, те не се разглеждат и регулират толкова, колкото другите лекарства.

303 views0 comments
bottom of page