top of page
Search

Вашето новородено: Съвети за първите 30 дни


Първият месец с Вашето новородено може да бъде вълнуващ и изпълнене с притеснения. Вашето новородено ще изисква много от вас, тъй като е толкова мъничко и деликатно. Може да сте объркани относно тяхното хранене, начините да ги успокоите, когато плачат или от колко сън се нуждаят. Това може да ви подлуди, тъй като не сте свикнали с техните графици.

Грижата за бебе 24/7 може да бъде ново предизвикателство за вас, но ако знаете какво да очаквате, това може да улесни живота ви. По-долу са изброени няколко неща, с които бихте могли да се справите през първите тридесет дни от пристигането на Вашето бебе у дома и съвети, които ще ви помогнат да се справите с тях:


1. Начини за кърмите

Въпреки че изглежда лесно, кърменето може да бъде трудно без предишен опит. Ще трябва да храните бебето си доста по-често, отколкото си представяте. Може да страдате от разранени зърна, неефективно засуване и следователно трудности при преценката дали са достатъчно нахранени.

Какво да направите: Ако имате приятели или познати, които са имали опит в кърменето преди, говорете с тях. Или вземете помощта на консултант по кърмене, за да научите правилните.


2. Трудности при кърмене

Гърдите Ви може да са подути или може да страдате от разранени или напукани зърна, които усложняват усилията Ви за кърмене. Това може да повлияе на производството на мляко и способността на бебето да суче.

Какво да направите: Вземете нагревателна подложка или топъл компрес, за да успокоите гърдите си. Топлината може да стимулира притока на мляко, а студеният компрес да ви облекчи. Ако имате възпалени гърди или дискомфорт след кърмене, опитайте със студени компреси. За целта можете да използвате и мокра кърпа или ленена възглавница.


3. Дали да се дава или не адаптирано мляко

Може да изберете адаптирано мляко, ако не произвеждате достатъчно мляко за бебето или имате затруднения да го храните с кърмата си.

Какво да направите: Говорете с Вашия лекар за това и въведете адаптирано мляко само ако Ви е препоръчано. В противен случай се придържайте към кърменето поне три месеца или между шест до осем седмици.


4. Дали бебето спи достатъчно

Когато Вашето бебе е доволно, то ще спи. Новородените могат да спят до 16 часа всеки ден. Те могат да включват дрямка през деня и дълъг сън през нощта. Това обаче може да попречи на обичайния ви график за спане и да причини лишаване от сън.

Какво да направите: Най-добре е да мислите за Вашето бебе и да се грижите за него. Няма да имате непрекъснат сън, докато бебето Ви не порасне достатъчно. Така че ще трябва да освободите време, за да се грижите за бебето си и да направите малки корекции, за да се справите с умората си. Освен това можете да поемате смени с Вашия партньор или друг помощник от семейството, за да можете да поспите малко пвече. Да спите винаги, когато бебето спи, е може би най-добрият вариант за момента. Не забравяйте, че контактът кожа до кожа с майката е от решаващо значение през това време.


5. Най-добрият начин да успокоите бебето си

Това е често срещан проблем при новите родители, тъй като бебетата са наистина капризни. Всяко бебе има различни нужди. Така че само чрез проба и грешка ще научите кое е най-подходящото за Вас.

Какво да направите: Повийте бебето си, издайте гукащи звуци и му говорете. Този трик може да ги успокои. Можете също така да пуснете мелодия, която е предназначена да приспива бебетата или да ги успокоява. Или просто им направете топла вана. Действа релаксиращо и приспиващо.6. Получаване на помощ от Вашия партньор

Добра практика е да споделите натоварването с партньора си и да оставите време за свързване с бебето, така че и двамата родители да разберат какво помага на бебето им да се развива и да бъде спокойно.

Какво да направите: Насърчете партньора си да Ви помогне с бебето или с домакинската работа, като бъдете търпеливи и избягвайте желанието да критикувате. Най-важното нещо е да се забавлявате с тях, така че те да бъдат развълнувани да споделят задълженията, да изпълняват задачи или да се редувате да приспивате бебето. Те могат също да използват няколко почивни дни за полагане на грижи или родителски отпуск, ако това е опция.

Постоянната грижа за вашето бебе може да Ви накара да се почувствате разочаровани, уморени и безнадеждни. Добра идея е да запазите очакванията си ниски, да си правите почивки винаги, когато можете,. Тези моменти скоро ще останат в миналото и ще създадете незабравими спомени с Вашето мъниче. Така че, наслаждавайте се на това време.

58 views0 comments
bottom of page