top of page
Search

Вагинални гъбички – лечението им е трудно, но възможно


Женското интимно здраве е доста по-крехко, отколкото предполагаме. Половата ни система може да бъде атакувана от различни зловредни организми, които могат да причинят сериозни заболявания, каквото е вагиналната кандидоза. Това е гъбична инфекция, виновник за която са гъбични микроорганизми от рода Candida. В до 50% от случаите те се смятат за част от естествената бактериална флора на стомашно-чревния тракт и на микрофлората на вагината при здрави жени. Най-често могат да бъдат намерени и по лигавиците на урогениталния тракт в устата, без наличието им да означава заболяване.


Механизми на заболяването


Тази гъбична инфекция остава загадка в известна степен, тъй като не е съвсем ясно какъв е механизмът за развитие на вагиналното възпаление. Все пак са идентифицирани някои рискови фактори. Такива например са предменструалният синдром, бременността и оралните контрацептиви, които промент локалния статус на половите хормони.

Лечението чрез антибиотици, кортикостероиди и имуносупресори също се смята за предразполагащ фактор, тъй като тези медикаменти имат свойството да потискат „добрите“ бактерии в организма. По този начин гъбичките се разрастват.

Лекарите смятат, че зловредните микроорганизми се развиват най-добре в кисела среда, каквато обикновено е вагиналната. Голямото количество гликоген също способства развитието на болестта и точно поради тази причина бременните, жените с наднормено тегло и пациентките с диабет са най-силно застрашени от неприятната диагноза.

Не забравяйте, че некачествени козметични продукти и носенето на стегнато бельо също могат да бъдат причина за гъбички. Що се отнася до интимната грижа, винаги следете да избирате продукти с неутрално рН и по възможност без ароматизанти и парабени. Така те няма да нарушат естествената среда и да разбъркат баланса на бактерии, който и без това е крехък.


Симптоми, за които трябва да сте внимателни


Установено е, че сред най-честите симптоми на гъбична инфекция са:сърбеж, парене, възпаление на влагалището. Често пъти те са придружени от болка както при уриниране, така и при полов контакт.


Така нареченето бяло течение не винаги е налице или пък е много леко, едва заблежимо. То може да изглежда като гъст, белезникаво-сив секрет, макар че варира от много течна до много гъста консистенция.

Тъй като вагинална кандидоза се проявява със специфични признаци, трудно може да се постави диагноза само въз основа на анамнеза и медицински преглед. Затова се налага и изследване на вагиналния секрет под светлинен микроскоп, при което да се потвърди заболяването.

Важно е да се отбележи, че близо 12-15% от мъжете развиват симптоми след сексуален контакт със заразен партньор. Въпреки това, партньорите на жени с вагинална кандидоза обикновено нямат симптоми на гъбична инфекция.


Лечение на вагинална кандидоза


Съществуват различни начини за контрол на заболяването, като най-често се прибягва до локални антибиотици. Фармацевтиният пазар, обаче, предлага широк набор от антигъбични препарати под формата на кремове, орални таблетки или вагинални свещички.

При жени с рецидивираща гъбична инфекция може да се наложи по-продължително лечение с влагалищни кремове или таблетки. Добре е да се знае, че заболяването протича доста по-тежко при ХИВ-позитивни пациентки и тогава лечението е по-трудно.


Натурално лечение на инфекцията


Има някои натурални начини да неутрализирате една гъбична инфекция. Можете да консумирате повече кисело мляко ежедневно, но без захар и добавени продукти. То помага заради наличието на лактобацили или млечни бактерии, които влизат в състава на вагиналната флора. Именно чрез балансирането ѝ можете да повлияете заболяването.

Маслото от риган пък има силни противогъбични и антимикробни свойства, които потискат растежа на опасните бактерии и намаляват разпространението им.

Можете да хапвате и повече чесън – всички знаем колко мощен антибиотик и антисептик е той.

Баните с ябълков оцет са много ефективни за неутрализиране на гъбичките. Можете да си приготвите гореща вана, след което да разтворите чаша оцет в нея. Останете вътре за около 30 минути.

През време на лечението, а и след това, е препоръчително да носите свободно облекло. Найлоновите чорапогащи са сериозна предпоставка за появата на вагинална кандидоза, както и всички тесни бикини, дънки и други дрехи, които създават условия за повишена влажност в областта на гениталиите.

Друг вариант е да прилагате студена кърпа върху проблемната област – тя не лекува инфекцията, но облекчава сърбежа и дискомфорта.

Правилното хранене също е от решаващо значение за половото, а и цялостното ви здраве, така че внимавайте какво ядете и се старайте да водите здравословен начин на живот.


Превенция


Статистиката сочи, че около 80% от жените по света са се сблъсквали със симптомите на вагинална гъбична инфекция. За да предотварите появата на такава, освен подобрената хигиена, избягването на тесни дрехи и балансираната диета, е добре да приемате пробиотици. Това са непатогенни микроорганизми, които приемаме с храната или чрез хранителни добавки за балансиране на вътрешната ни среда и стимулиране на имунната система. Нашата препоръка е за

Можете да използвате също интимен измиващ гел, който съдържа лактобактерии или млечна киселина. Избягвайте агресивни сапуни и се изследвайте редовно. Винаги предпочитайте козметика за

Повечето продукти, богати на захар и въглехидрати, също е възможно да ви навредят, така че ограничете консумацията им. В това число влизат и виното, сладките плодове и пълномаслено мляко над 2%.Източник: herbamedicabg.com


125 views0 comments
bottom of page