top of page
Search

Бременност и диети


По време на бременност и кърмене в никакъв случай не трябва да се спазват силно ограничаващи диети. Важно е майката да се храни с качествена храна, за да получава бебето достатъчно вещества и да се развива правилно. Детокс програми също не се препоръчват, защото в тялото ще започнат очистителни процеси и токсините ще отидат в плода. Бременните трябва добре да преосмислят навиците си на хранене, да избягват химическа храна, стандартизирани химически брашна, хляб с мая, чипсове, снаксове, солети, пържени и подправени с глутамат изделия, маргарин, бяла захар и всякакъв вид рафинирани изделия.

Още от момента на зачеването е добре бъдещата майка да прекарва повече време сред природата, на слънчева светлина, да прави дихателни упражнения, да медитира, да спазва биологичния часовник и да се наспива добре. Важно е бременната да е в хармонична среда, да има вътрешно спокойствие, да внимава с кого общува, да има позитивни мисли. Много важно е да пие повече вода – на малки дози, но разпределена равномерно през целия ден. Колкото по-често се пие по две глътки вода, толкова по-ефективна ще е работата на бъбреците.

Има естествен начин, по който можем да получаваме всички необходими вещества за тялото, като слушаме какво то ни подсказва. Винаги е добре да избираме тези продукти, които най-много ни се ядат в момента.


Как стоят нещата при жените вегани?


Има жени, които няколко години са били вегани, но след като забременеят, им се появява апетит към месо, риба... Тялото „решава“, че му трябват животински продукти, за да набави всички необходими вещества по най-лесния начин. Разбира се, добре е да се слуша тялото, но да се внимава за това колко чисти и качествени са продуктите.

Месото, особено червеното, е ценен източник на желязо. Организмът на бебето има нужда да се запаси с желязо за живота след раждането, а пък кръвта на бъдещата майка се нуждае от желязо, което да пренася кислорода до плода. Ако бременната е вегетарианка, може да си набавя желязо, като по-често хапва зеленолистни зеленчуци – спанак, броколи (варете ги на пара, за да са максимално полезни) или бобови растения, например леща. Желязото, съдържащо се в зеленчуците, се усвоява от организма по-лесно, ако се консумират повече храни, богати на витамин С.

Някои съвети за кулинарна обработка на храните


Плодовете, зеленчуците, месото, зърнените продукти измийте добре преди употреба;

Месото и рибата размразявайте бавно – в хладилник, ако са в опаковка може и под струя студена вода. Никога не се размразява месо като се използва гореща вода или фурна;

Предпочитаните методи на кулинарна обработка са варене (във вода или на пара), задушаване, печене във фурна, а пърженето се избягва, тъй като при него се образуват окислени продукти на мазнините, които са токсични и дразнят лигавицата на храносмилателния тракт;

За готвене не използвайте мазнина, в която е пържено;

При топлинна обработка на продуктите, съдържанието на витамините А, D и К се запазва, но се понижава това на витамин С. Варенето (задушаването) се извършва при умерена температура. Изкипяването увеличава загубите на разтопения витамин С, а наличието на слой мазнина на повърхността спомага за неговото запазване;

Кипването на прясното мляко води до намаляване на значителна част от витамините му;

Плодовете варете в леко подсладена вода;

Готвените ястия съхранявайте в хладилни условия само до края на деня. За печените и варените меса се допуска хладилно съхранение до 30 часа;

При всяко следващо претопляне на храната се намалява съдържанието на витамини и останалите полезни вещества.


Приемът на рибено масло по време на бременност и в първите години след раждането може да доведе до по-здраво и силно дете. Ценните омега-3 мастни киселини, които се съдържат в него, подпомагат правилното развитие на плода, подсилват имунитета на бебето и предпазват от вируси и зарази. Приемайки рибеното масло по време на бременност, майката предоставя на детето тези важни омега-3 мастни киселини, а след раждането то ги получава най-добре чрез кърмата.

Какво, ако „Рибата не е за мен“? Най-богати на омега-3 мастни киселини са маслата от лен, канола, орехи, чия, коноп. Най-популярно сред тях е лененото, но много полезни мастни киселини има и в маслото от чия. Можете да използвате тези масла за подправяне на салати. Ще си набавяте омега-3 мастни киселини и ако често хапвате бадеми, орехи, сусам, несолени тиквени и слънчогледови семки.

Млякото е основен източник на калций, а през деветте месеца бебето си набавя този минерал от организма на бременната. Затова по време на бременността е нужно два пъти по-голямо количество от него. Важен е за растежа на костите и зъбите на мъничето в корема. Ако бременната не понася млякото може да снабдява организма си с калций, ако включва в менюто си повече лешници, бадеми (да се избягват фъстъците, защото могат да причинят алергия на детето) и дори хляб. Лошата новина в случая е обаче, че е добре да се изяждат по 6 филии на ден. Препоръчва се хляб от лимец, тъй като другите видове съдържат глутен, който има алергизиращи свойства. Полезни са сокът от моркови и целина.


Използван източник: puls.bg

37 views0 comments
bottom of page