top of page
Search

Бременността по седмици и месеци

6 месец от бременността е последният от втория триместър от бременността.

Всички органи и системи на плода функционират. Плодът тренира своите сукателни способности и дори може да слага пръстче в уста.

Продължава активно да се усъвършенства и да нараства мозъкът. Той вече има гънки, които с времето ще стават още по-отчетливи. Към края на триместъра теглото на мозъка на вашето бъдещо дете ще бъде 100 грама.

Засега единственият все още недостатъчно развит орган на плода са белите дробове. Продължават обаче да се формират алвеолите. В тях вече се отделя сърфактант – вещество, което не позволява на белите дробове да се слепват при дишане. На този етап плодът вече осъществява движения, които наподобяват дихателните.

До този момент тялото е било доста слабичко.  Оттук нататъкзапочва процес на активно натрупване на подкожни мазнини. Сега периодът на интензивен растеж се измества от активно наддаване на тегло. Ежедневно детето ще наддава по 10-12 грама. Така за месец то ще тежи два пъти повече.

През шестия 6 месец от бременността продължават да укрепват костите. Почти са се формирали ноктите, вече се виждат миглите и веждите.

В началото на шестия месец бебето е високооколо 30 см, а теглото му е около 750 грама, в края на 6-ия месец е дълго около 35 см, с тегло около 1000 грама! Бебето е много подвижно, извършва от 20 до 60 движения за един час, майката не го усеща постоянно, това е нормално.

Бъдещата майка през 6 месец на бременността.

Проблеми със съня. Започва безсънието, което се дължи на движенията на плода, неудобната поза и схващането на мускулите. За да се справиме с този проблем трябва да се вечеря рано, с леки храни, да избягвате кофеинови напитки и възбуждащи храни. Много помагат билковите чайове / липа, жълт кантарион, маточина /.

Бързо наддаване на тегло.

От тук нататък се качва интензивно, от 350 – 400 грама седмично.Пораства не само бебето, а и плацентата и околоплодните води също се увеличават. Започват да се трупат запаси от тлъстини. От това физиологично явление спасение няма. Единственото, което може да се направи е да се ограничи, като се спазва здравословен и правилен хранителен режим, съчетан с достатъчно движение. Умерените килограми / от 10 до 12 кг./ качени по време на бременността, са важни за профилактика на усложненията в 3-ия триместър.Относно хранителният режим ще бъде посветена отделна лекция.

Неприятните болки в кръста.

Порастналият корем измества центъра на тежестта и за да се пази равновесие, се получава огъване на кръста. За да се избегне болката се препоръчва носене на подходящи обувки / стабилни, ниски и с удобна извивка на свода /.

Физическите упражненияза придобиване на правилна стойка също облегчават натиска в кръста. Обаче трябва да се правят само упражнеия, подходящи за бременни, без сериозни физически натоварвания!

Колан за бременнии специалното бельо също помагат за правилната стойка и намаляване болката в кръста.

Преждевременно раждане.

Шестият месец е много деликатен период от бременността. Вашето бебе вече е жизнеспособно, но ако се роди в този срок, ще му бъде изключително трудно да се справи.

Много интересна тема - физическите упражнения, йога и спорт по време на бременност. Ще публикуваме отделна статия, посветена само на тази тематика.


151 views0 comments
bottom of page