top of page
Search

Бременността по седмици и месеци - четвърти месец

Updated: Apr 13, 2020Четвърти месец


През 4-я месец вашето бебе ще порасне страшно много, тъй като скоростта на растежа му ще стигне своя максимум, но то няма да се ограничи само с това - вече всички главни органи са на мястото си и са започнали да функционират. Досега действаха отделно един от друг. Сърцето например в началото биеше само за себе си. Постепенно то минава в подчинение на нервната система...отсега нататък ще реагира в зависимост от функциите на тялото, тоест в зависимост от нуждите на тялото.През 4-я месец ще се установят взаимодействия между отделните органи, които ще се учат да работят заедно - всеки орган в зависимост от функцията на друг - за да ръководят целия организъм. Това наместване и подреждане, чието начало е поставено, ще продължи и през следващите месеци. Започва дългият период на съзряване на вашето бебе.

Вие навлизате в прекрасен период, в който ще се чувствате отлично, тъй като гаденето и умората от първите месеци вече са изчезнали. На първо място и най - вече ще изживеете период на въодушевление, ще натрупате нов опит. Докато си лежите спокойно, внезапно ще почувствате едно лекичко движение вътре във вас. Разбира се, това е вашето бебе! За пръв път ще осъзнаете, че то действително е тук, във вас. Че е живо!


16 - та седмица от началото на последния ви мензис

14-та седмица от оплождането

4-ти лунарен месец

край на 3-ти, начало на 4-ти месец от бременността

Започва нов месец. Времето бавно, но сигурно минава...

Бъдещото бебе

Дълго е 9 см от глава до опашната кост и 14 см от главата до петите. Диаметърът на главата му е около 3, 6 см.

От тази седмица вашето бебе освен неволните движения на ръцете и краката може да отваря уста, да върти очи и да свива вежди!

Дермата, или дълбокия слой на кожата, се диференцира през 3-я и 4-я месец в съединителна тъкан, съставена от еластични и колагенови влакна, които придават окончателния вид на кожата.

Скелетът може да се наблюдава на рентген. Преди това костите съдържаха много малко калций, за да могат да бъдат видени по този начин.

Сърцето прави 110-120 удара в минута. Изследователите доказват, че електрокардиограмата на фетус на тази възраст е същата като на възрастен човек.

Щитовидната жлеза започва да функционира и да произвежда щитовидния хормон. Освен другите си функции, щитовидната жлеза осигурява и растежа на детето. За правилното си действие се нуждае от йод - получава се чрез храната. Редовната консумация на морска сол осигурява достатъчно количество йод за организма.

Амниотичната кухина съдържа вече 250 куб. см течност. С напредването на бременността обемът и ще нараства.

Бъдещата майка

Не забравяйте редовно да проверявате теглото си!


17 - та седмица от началото на последния ви мензис

15-та седмица от оплождането

5-ти лунарен месец

4-ти месец от бременността

Вашето бебе като че ли диша!

Бъдещото бебе

Дълго е 10 см от главата до опашната кост и 16 см от главата до петите. Тежи 135 г. Дължината на стъпалото му е 2 см!

Ако сте раждали вече, ще почувствате движенията му, но ако това е първото ви бебе, все още не можете да ги усетите.

Белите дробове все още не са поели функциите на дихателни органи. Въпреки това се наблюдават псевдодихателни движения. Те са редки, нередовни и накъсани. Не бива да забравяте, че вашето бебе диша благодарение на вашето кръвообращение. Поради това засега то не се нуждае от бели дробове.

Вашето бебе е на 17 седмици.


18 - та седмица от началото на последния ви мензис

16-та седмица от оплождането

4-ти лунарен месец

4-ти месец от бременността


Тази седмица ще ви се случи нещо прекрасно!

Бъдещото бебе

Дълго е 11 см от главата до опашната кост и 17,5 см от главата до петите. Тежи 160г.

Ушите започват постепенно да се наместват отстрани на главата, а очите много са се доближили. Ретината става чувствителна към светлината. Ако бебето имаше очи, щеше да вижда с тях!

Цялото тяло на вашето бебе е покрито с много фин, мек като коприна пух. Нарича се лануго.

Най-сетне чудото става: чувствате как вашето бебе се движи! Преди това сте ходили на ехография, при която сте видели как тупти сърцето му, но това е на екран, извън вас. Сега е съвсем друго. Чувствате как нещо се движи в корема ви! Там някой се вълнува!

Засега движенията са съвсем леки, напомнят пърхането на крилца на пеперуда. Но почакайте само и след известно време ще видите какво става!

Вашето бебе на 18 седмици

Бъдещата майка

Голямото количество прогестерон, което произвеждате, действа отпускащо на цялата ви гладка мускулатура. Нежеланото страничко явление от това е забавянето на стомашните функции. Не оставяйте запекът да ви се наложи. Избягвайте много сладките храни. Не вземайте никакво лекарство, без предварително да сте говорили с лекар


19 - та седмица от началото на последния ви мензис

17-та седмица от оплождането

5-ти лунарен месец

4-ти месец от бременността

Вашето бебе си протяга ръчичките и крачетата! Движенията му могат да се наблюдават при ехографията.

Бъдещото бебе

Дълго е 12 см от главата до опашната кост и 19 см от главата до петите. Тежи 200 г.

Кожата на вашето бебе е придобила окончателния си строеж.

Нервните влакна на мозъка се обвиват в миелин. Това е богато на мазнини вещество, което служи за защитна обвивка. Позволява провеждането на нервните импулси без опасности от късо съединение.

Тънките черва на вашето бебе продължават да се развиват. Те още се удължават, извиват се и заемат окончателното си място.

В червата започва да се събира вещество, наречено мекониум. Бебето ще изхвърли мекониума още при раждането. Това ще бъде първото активно движение на червата му.


20 - та седмица от началото на последния ви мензис

18-та седмица от оплождането

5-ти лунарен месец

край на 4-ти месец от бременността

В края на седмицата вече ще сте извървели половината път!

Бъдещото бебе

Дълго е 13 см от главата до опашната кост и 20 см от главата до петите. Тежи 240 гр.

Кожата на вашето бебе започва постепенно да става по-дебела, но засега е все още прозрачна. Появяват се ноктите и малко коса.

Размножаването на нервните клетки вече е приключило. Окончателният им брой - между 12 и 14 милиарда - веднъж завинаги е придобит. Постепенно след пълното съзряване на мозъка ( към 18-годишна възраст ) той ще започне да намалява.

Започвате да чувствате движенията на вашето бебе много по-ясно.

Вашето бебе на 20 седмици.

Бъдещата майка

Подобно на всичките ви органи, щитовидната ви жлеза става по-активна. Резултатът е повишаване на телесната температура. Започва да ви става много топло и за да се възстанови равновесието, все повече се потите. Чрез изпотяването организмът ви се освобождава от токсините, които е произвел самият той и организмът на бебето. През лятото увеличаването на телесната температура създава известно неудобство. Ако ще ходите на почивка, по-добре е да изберете някое по-прохладно място. Ако бременността ви не е през зимата, не се обличайте прекалено. Слагайте си по няколко леки дрехи, които, ако се наложи, можете да свалите. Ако се изпотявате прекалено, ползвайте дезодоранти с пудра.


154 views0 comments
bottom of page