top of page
Search

Бременността по седмици и месеци

Пети месец

Вашето бебе е тук вътре и присъствието му не може да мине незабелязано. Чувствате как подскача. Не се срамува да ви рита, дори посред нощ!

Настъпилият 5-ти месец е един чудесен месец за бебето, защото то притежава вече основата, върху която ще се развие човешката мисъл. Нервните клетки, наброяващи около десетина милиарда, вече са заели мястото си в мозъка му! Внушителна цифра, нали! Те ще започнат да се свързват помежду си, за да опашат с '' жици '' изключително сложния компютър, какъвто е човешкият мозък. Това комплектуване, което ще продължи през детството и юношеството, ще зависи изцяло от получената информация. В това отношение ролята на родителите като възпитатели е първостепенна.

21 - ва седмица от началото на последния ви мензис

19-та седмица от оплождането

6-ти лунарен месец

5-ти месец от бременността

Знаете ли какво прави вашето бебе през деня? Спи!

Бъдещото бебе

Дълго е 14 см от главата до опашната кост и 21,5 см от главата до петите. Тежи 335 гр.

Взети заедно, главата и вратът на вашето бебе представляват една трета от ръста на вашето бебе.

То движи ръце и крака и дори хвърля къчове. Завързано за пъпната връв, върти педалите, обръща се и подскача безспир. Не обича да се заседява в едно положение и като се обръща насам-натам, протяга крака и стига до стената на матката! На корема ви изведнъж изниква подутина: това е вашето бебе, което се отърква о вас. Тази подвижна изпъкналост може би е кракът, ръката или главата му. Погалете лекичко движещата се бучица, за да покажете на вашето бебе, че сте разбрали, че е то.

Бебето прекарва в сън между 16 и 20 часа на денонощие. Когато спи леко, е достатъчно само едно потупване по корема ви, за да се стресне. Периодите на сън и будуване не съвпадат с тези на майката. Това обяснява защо можете да бъдете събудена посред нощ от вашето бебе - тъй като не му се спи, то се върти. Погладете лекичко корема си. Ще се успокои, а вие може би ще успеете отново да заспите!

Бъдещата майка

Бързо се задъхвате. Органите ви работят за двама. Вие отделяте много повече въглероден двуокис. Освен това трябва да елиминирате и въглеродния двуокис, отделян от вашето бебе, и да му доставяте кислород. В резултат на всичко това започвате да дишате по-учестено. Това ви прави подтлива на умора при усилие.

Трудността при дишането се обяснява и с факта, че като нараства, матката изтласква коремната маса нагоре, потиска диафрагмата и съкращава обема на гръдния кош.

Мозъкът ви е по-чувствителен към повишеното съдържание на въглеродния двуокис в кръвта, което може да предизвика замайване.

22 - ра седмица от началото на последния ви мензис

20-та седмица от оплождането

6-ти лунарен месец

5-ти месец от бременността

Ако бебето ви е момиче, то вече си има най-необходимото, за да ражда бъдещи бебета!

Бъдещото бебе

Дълго е 15 см от главата до опашната кост и 22,5 см от главата до петите. Диаметърът на главата му е 5,4 см.

Ако бебето ви е момче, скротумът е още твърд. Ако е момиче, влагалището започва да се оформя. Яйчниците вече съдържат първичните полови клетки. Вашето мъничко момиченце притежава около 6 милиона яйца! В този ранен период на развитие голям брой от тях ще дегенерират и при раждането ще остане само един милион.

Панкреасът започва да произвежда инсулин. Инсулинът е хормон от изключително важно значение - регулира нивото на захар в кръвта.

Амниотичната течност се стабилизира около 500 куб. см, чрез постоянен обмен между майката и бебето.

Бъдещата майка

Както се казва, отворил ви се е апетит!

Хранете се, докато се заситите, още повече че сега чувствате по-голям глад, но не прекалявайте и не се отдавайте на лакомията. Това връщане на апетита ви е естествен отклик на промяната, станала в метаболизма ви.

Не е нужно да проверявате теглото си повече от един път седмично.

23 - та седмица от началото на последния ви мензис

21-ва седмица от оплождането

6-ти лунарен месец

5-ти месец от бременността

Невероятно: вашето бебе смуче палеца си!

Бъдещото бебе

Дълго е 16 см от главата до опашната кост и 24 см от главата до петите. Тежи 440г.

Ноктите на бебето и финият пух, който вече покрива цялото телце, растат. Косата е все още рядка и тънка като копринени нишки.

От няколко седмици вашето бебе отваря и затваря уста, прави се, че суче. Може също да върти глава и да вдига ръце. Най-сетне успя да тикне палеца си в устата.

Белодробните алвеоли продължават да се развиват и респираторните движения зачестяват.

Бъдещата майка

Обемът на кръвната ви маса е силно нараснал. Вашето бебе расте и трябва да го храните повече, ето защо 25% от кръвната маса отива към плацентата.

Поради затрудненото изкачване на кръвта към сърцето това нарастване на кръвната маса може да ви причини някои смущения:

- Леко кървене от носа и венците, в резултат от налягането на кръвната маса върху капилярите.

- Изтръпване на крайниците, тежест в краката, разширени вени, хемороиди. Разширяването на капилярите обикновено след раждането изчезва.

Увеличението на кръвната маса претоварва и разширява вените, които са склонни да намаляват тонуса, а оттам да пада и кръвното налягане. Спадането на кръвното може да предизвика неразположения - усещания на слабост и виене на свят например.

Тези смущения ще се засилят, а има опасност и да се появят през последните три месеца на бременността.

24 - та седмица от началото на последния ви мензис

22-ра седмица от оплождането

6-ти лунарен месец

5-ти месец от бременността

Ако можехте да видите само вашето бебе: цялото е набръчкано!

Бъдещото бебе

Дълго е 17 см от главата до опашната кост и 26 см от главата до петите. Диаметърът на главата му е достигнал около 6,1 см.

В общи линии, вашето бебе е още много слабо и расте само на дължина.

Кожата му се е уплътнила и вече не е толкова прозрачна. Гъстата мрежа от вени, която я покрива, не се вижда. В нея са се зародили потни жлези и са започнали да произвеждат едно прозрачно и мазно вещество, което постепенно ще я покрие.

Очите не бебето си остават затворени, покрити от клепачи, които вече си имат мигли. Под смъкнатите клепки очите на вашето бебе продължават да се развиват. Ирисът се пигментира и вече си има определен цвят - кафяв, зелен или син? Ще разберете в деня на раждането. В действителност ще ви се наложи да почакате още малко, тъй като първите седмици цветът на очите не е ясно определен.

Бъдещата майка

Бъбреците ви работят усилено, за да елиминират токсините, които циркулират в кръвта ви. Вашият организъм отделя повече, отколкото преди бременността ви. Това е резултат на повишената вследствие на бременността обмяна на веществата. А онова, което отделя вашето бебе, се увеличава с растежа му. В резултат на нарасналата функция - към нея трябва да прибавим и увеличената кръвна маса, която трябва да се пречиства, бъбреците са увеличили размерите си. И тъй като високото съдържание на прогестерон в кръвта забавя бъбречната функция, за препоръчване е да следите отблизо дейността на бъбреците - да пиете много течности, за да помагате максимално да отделят. По този начин ще бъдат избегнати различните инфекции.

25 -та седмица от началото на последния ви мензис

23-та седмица от оплождането

7-ми лунарен месец

край на 5-ти месец от бременността

Ехографията може вече да покаже дали вашето бебе е момче или момиче!

Бъдещото бебе

Дълго е 18 см от главата до опашната кост и 28 см от главата до краката. Тежи 560 гр.

Пъпките на зъбите произвеждат вече слоновата кост, необходима за бъдещите млечни зъби.

Ако бебето е момиче, влагалището му, което беше твърдо тяло, се е превърнало в куха тръба. Ако е момче, тестисите му все още не са слезли в семенните торбички. Броят на клетките, произвеждащи хормона тестостерон, се увеличва.

След 24-а седмица от последния мензис полът на вашето бебе с вероятна грешка от 20 процента може да се види на ехографа.

Ако предпочитате да не го узнавате предварително, да изпитате изненадата при раждането, предупредете лекаря, който прави ехографията.

Бебето има по-червена кръв от вашата! Това се дължи на червените му кръвни клетки - те за разлика от червените кръвни клетки на възрастните, са по-богати на хемоглобин. Имат и по-силен афинитет към кислорода.

Движението на нервните клетки, така наречените неврони, приключва сега, на 25-та седмица от последния ви мензис. От този момент те започват да се диференцират и изгубват способността си за делене.

Невронът, стигнал до местоназначението си - в различните части на мозъка - ще разположи наоколо си разклонения, наречени дендрити, както и по-дълги или по-къси продължения, наречени аксони. Аксоните ще сложат началото на нервните влакна, а дендритите ще стигнат до разклоненията на други нервни клетки. Така се прокарват необходимите нервни пътища, по които се предават нервните импулси, тоест издаваните от мозъка заповеди.

Бъдещата майка

Сега коремът ви съвсем се е закръглил!

Вашето бебе расте, матката също се увеличава и в резултат на това вътрешните органи се '' разместват ''. '' Разместването '' засяга най-вече диафрагмата, която се повдига, по-долните прешлени, които се разтварят, а стомахът леко бива избутан встрани.

Тези чисто механични смущения се прибавят към факта, че високото съдържание на прогестерон и без това забавя храносмилането. Стомахът се изпразва по-бавно, затварянето между хранопровода и стомаха не е толкова плътно, което обяснява връщането на киселините от стомаха към хранопровода. Много рядко се срещат бременни, които да не страдат от киселини. Когато бебето се появи, всички дребни неприятности изчезват като с магическа пръчица!252 views0 comments
bottom of page