top of page
Search

Бременността по седмици и месеци - трети месец

Updated: Apr 10, 2020

Трети месецВашето бебе е вече в 3-я месец. То представлява мъничко човече с огромна глава. Освен това си има крайници и повечето вътрешни органи са вече изградени. Вече не е зародиш, а фетус ( плод ) и прилагателното фетален се употребява при описание на органите и системите в организма му. Феталният период свършва с появата му на бял свят и се характеризира с бърз растеж. Темповете на клетъчното диференциране вече не са толкова бързи.

През 3-я месец вашето бебе ще стане 3 пъти по-дълго и 4 пъти по-тежко. Главата му обаче ще нараства относително по-бавно в сравнение с останалите части от тялото. Чертите на лицето му постепенно се изчистват и човешкото изражение надделява. Полът се определя: момче или момиче? Засега загадката остава неразбулена и можете да помечтаете.

Най-важното е, че се движи! По малко, разбира се, но се движи! Мърда леко ръце и крака, върти глава, свива юмручета. Не сте в състояние да усетите движенията му, защото все още са много слаби и защото е толкова мъничко. Като си помисли човек, че едва в края на 3-я месец ще е дълго само 10 см!

Не го усещате да се движи, но отлично знаете, че е там, вътре. Присъствието му е причина за всичките неразположения, с които всекидневно ви атакува още от началото на бременността. Третият месец поставя началото на чудно време, в което повечето от неразположенията ще изчезнат. Постепенно започвате да възвръщате физическата и психическата си форма.

11 - та седмица от началото на последния ви мензис

9-та седмица от оплождането

3-ти лунарен месец

край на 2-ри, начало на 3-ти месец от бременността

Вашето бебе е станало фетус, но за вас всичко е постарому: от деня на зачеването то си е и остава вашето бебе.

Бъдещото бебе

Дълго е 4 см от главата до опашната кост и 5,5 см от главата до петите. Тежи 10 г.

Вашето бебе е около 40 000 пъти по-голямо от яйцето, от което е произлязло. Основните системи в организма му са вече налице. Деленето на тъканите и растежът на органите допринасят до голяма степен за измененията, които настъпват във външния му вид. Едно от най-значимите изменения е постепенното повдигане на главата, която започва да се закръгля. Все още прекалено обемна, тя е около половината от цялата дължина на бебето.

Главното е моделирането на лицето и приликата с човешкия образ. Вашето бебе повече няма да бъде сбъркано със зародиш на някакъв бозайник, защото прилича на мъничък човек. Разделечените, поставени отстрани на главата очи, вече са отпред на лицето, а ушите се доближават до окончателното си местоположение. Ноздрите, които са запушени, все още са много разделечени, но носните кухини се съединяват с устата, а тя започва да намалява. Появяват се пъпките на нослето, очертават се устните. Клепачите продължават развитието си и вече покриват окото, което ще остане затворено в продължение на месеци, до окончателното оформяне на очната ябълка.

Крайниците продължават да растат, ръцете изпреварват краката и дължината им става пропорционална на тялото.

Коремната кухина е оформена и по този начин се прегражда една горна зона, където са сърцето и белите дробове в процес на развитие, и една долна зона - със стомаха, черния дроб, панкреаса, далака, тънките черва. Тези две зони са разделени от диафрагмата. Коремната кухина е още много малка, за да побере тънките черва, които продължават да се удължават, излизат и се навиват в пъпната връв.

Сърцето вече бие със 110-160 удара в минута. Трябва да се отбележи, че още от началото сърцето на детето е самостоятелно по отношение на сърцето на майката. То има собствен ритъм, въпреки че е подчинен на нервното състояние на майката. Когато тя внезапно изпадне в стрес, изпита силен гняв или преживява силна емоция, съдържанието на адреналин в кръвта и се увеличава, преминава през плацентата и влияе върху сърдечния ритъм на бебето. Това обяснява голямото значение на спокойната атмосфера за бъдещата майка.

Малкото тънко черво вече е в състояние да прави неволни мускулни движения, наречени перисталтични. Тези движения се разпространяват под формата на вълни и така веществата вътре в червата се придвижват.

Ако самият полов орган все още липсва, половите пътища вече са добре обособени. При момичето с провода на матката и влагалището, яйчниците, фалопиевите тръби; тестисите на момчето вече произвеждат тестостерон. Разположени са в задната коремна стена. Преместването на тестисите не представлява активно движение. То е пасивно и е свързано с разрастването на коремната стена.

Пъпната връв

Това е крачето, свързващо бебето с майката посредством плацентата. На този етап на развитие пъпната връв е още много дебела, тъй като освен двете артерии и вената, които осигуряват живота на бебето, в нея са се навили и тънките черва - иначе не могат да се поберат в прекалено малката коремна кухина.

Чрез плацентата пъпната вена черпи от майчината кръв хранителни вещества и кислород. Посредством мрежа от малки венички тя ги насочва към органите на бебето. След това пъпните артерии отвеждат отпадъците, получени при обмяната на веществата, от бебето към плацентата, която ги връща обратно в кръвта на майката. Но всичко това при раждането се обръща: артериите са тези, които носят обогатената с хранителни вещества и кислород кръв, а вените отвеждат обратно '' мръсната кръв ''.

Стените на пъпните кръвоносни съдове са богати на мускулни и еластични влакна, обвити са във вещество, подобно на желе, което ги предпазва. Тези елементи подпомагат свиването и бързото им запушване, така необходимо още при отрязването и завързването на пъпната връв.

Пъпната връв се удължава и стеснява с напредването на бременността. Изключително гъвкава, тя позволява на бебето да прави всевъзможни движения. С наближаването на раждането ширината и става около 2 см в диаметър, а дължината 50-60 см.

С раждането прерязването на пъпната връв прекъсва окончателно връзката между майчиното кръвообращение и кръвообращението на бебето, което вече е напълно независимо. Остатъкът от пъпната връв на коремчето на бебето изсъхва и пада след няколко дни, оставяйки незаличим белег: така нареченият пъп.


Бъдещата майка

- Матката ви на пипане вече е станала колкото едър грейпфрут.

- Сърцето ви бие с учестен ритъм. Това е пряк резултат от увеличението на кръвната ви маса. Привеждането в движение на цялата тази кръвна маса, 25 процента от която отива директно за плацентата, създава много работа за сърцето ви. Последствието за вас могат да се изрази в леко задъхване при усилие.

- Бъбреците ви имат повече работа. Доставяйки хранителни вещества и кислород на бебето, кръвта отвежда обратно отпадъците и трябва да ги изхвърли. Въглеродният двуокис е елиминиран от белите дробове, а токсините, получени при обмяната на веществата, се изхвърлят от бъбреците.

Ролята на плацентата

Преходен орган, необходим за поддържането на бременността и за развитието на бебето, тя служи едновременно за бял дроб, за бъбреци, за черва и за черен дроб. Плацентата изпълнява множество функции.

- Дихателна функция

- Хранителна функция

През плацентата към бебето се пренасят по кръвта всички основни хранителни вещества, получени директно след разграждането на храната, приета от майката.

Преминаването на водата, на минералните соли и на въглехидратите се извършва бързо. Някои вещества се отделят като запас ( желязо и калций ), а други се преобразуват вследствие на значителна метаболитна дейност. Докато дойде време черният дроб да поеме функцията си, съдържанието на кръвната захар на плода се регулира от плацентата. Това става чак към края на бременността.

Плацентата извършва и преноса на витамини, а именно тези от В група, както и витамините Е и D. Витамин А се събира в черния дроб, а витамин С се натрупва в плацентата, която го разпределя постепенно до 8-я месец. След това витамин С директно отива в в надбъбречните жлези и в черния дроб на бебето.

- Ендокринна функция

Разглеждана като истинска жлеза, плацентата произвежда собствени хормони, необхдими за правилното протичане на бременността и за доброто развитие на бебето. От 4-я месец нататък плацентарните хормони заместват яйчниците.

- Защитна функция

Антителата преминават от организма на майката и имунизират бебето против повечето заразни болести. Тази имунизация действа в продължение на 6 месеца след раждането - докато се изгради собствената му имунна система.

12 - та седмица от началото на последния ви мензис

10-та седмица от оплождането

3-ти лунарен месец

3-ти месец от бременността

Вашето бебе продължава да расте с ускорени темпове. За първи път бавно повдигащата се през последните седмици глава е почти изправена.

Вашето бебе

Дълго е 5 см от главата до опашната кост и 7,5 см от главата до петите. Тежи 18 гр.

Вашето бебе си има много мускули и може да прави най-различни спонтанни движения с тялото си. Мозъкът все още не е достатъчно развит, за да ги регулира. Знае се, че достига пълната си зрелост към 18-а година. Засега продължава да се изгражда. В началото на 3-я месец от бременността този процес се изразява в бурно размножаване, истински фойерверк от нервни клетки, наречени невробласти. Едновременно с размножаването си, невробластите се придвижват в мозъчното вещество.

В най-дълбокия слой на кожата започват да се оформят луковиците на космите и на косата, а също и пъпките за постоянните зъби, разположени под млечните зъби, които също продължават да се развиват. След 6-а година на детето започват да пробиват, измествайки съответните млечни зъби, и предизвикват падането им.

В панкреаса започват да се оформят Лангерхансовите острови - група клетки от изключително значение. Те секретират инсулин и глюкоген.

Черният дроб е огромен. Представлява приблизително 10 процента от телесното тегло. При раждането черният дроб ще се равнява на около 5 на сто от общото телесно тегло.

Когато всичко се намести, пъпната връв значително изтънява, понеже съдържа само кръвоносни съдове.


Бъдещата майка

Прекалено голямата матка не може да се побира вече в тазовата кухина и се повдига, настанявайки се в коремната кухина. Понеже не притиска вече пикочния мехур, позивите за уриниране ще изчезнат. Общо взето, започвате да се чувствате по-добре. През тази или следващата седмица, като по чудо, гаденето също ще изчезне. Апетитът ви ще се върне. Внимавайте! Не се увличайте от еуфорични настроения, защото, ако не вземете мерки, има опасност за един месец да качите теглото си с 5 и повече килограма. Не капитулирайте пред сладкишите и вкусните неща. Следете внимателно теглото си: редовно, два пъти седмично. се качвайте на кантарчето.

13 -та седмица от началото на последния ви мензис

11-та седмица от оплождането

4-ти лунарен месец

3-ти месец от бременността

Тази седмица свършват първите три месеца от бременността ви. Вече сте извървели една трета от пътя.

Бъдещото бебе

Ръстът му е 6 см от главата до опашната кост и 8,5 от главата до петичките. Тежи 28 г.

Водата съставлява почти 90 на сто от теглото на вашето бебе!

Главата му все още представлява почти една трета от тялото му.

Първите кости в началото са били хрущялни тъкани, появили се първо в крайниците, след това са се наситили с костни клетки и са се организирали в по-плътни тъкани. Нослето с отворени ноздри е вирнало мъничкото си хрущялче насред лицето, а и брадичката започва да се очертава.

Цялостният скелет, който наброява 110 кости, ще бъде изграден едва в юношеството.

Първите косми, поникнали от порасналите клетки на космените луковици, се появяват в областта на веждите и на горната устна. Това е изключително нежен пух, който ще окапе при раждането, за да бъде заменен от по-дебели косми.

През това време нервните клетки се размножават, диференцират, но все още не се съединяват. Мозъкът все още не е в състояние на функционира. За момента единствено двигателните влакна, произхождащи от гръбначния мозък, се включват пряко към сетивните влакна на мускулите, изграждайки кратките пътища на най-простите рефлекси.


Бъдещата майка

- Сърдечната ви дейност е по-участена в сравнение с времето преди бременността ви. Сърцето ви прави между 4 и 8 удара повече в минута.

- Сигурно вече сте забелязала: косата ви се е изменила, откакто забременяхте. Омазнява се по-малко, станала е по-обемна. Това се дължи на факта, че насищащите ви хормони на бременността, от една страна, спират нормалното и падане, а от друга, секретирането на мастните жлези. Косата ви отново ще започне нормално да пада след два месеца, до половин година след раждането. Освен това ще паднат и космите, които не са опадали през 9-те месеца на бременността. Вече сте предупредена и няма смисъл да драматизирате косопада, сполетял ви след раждането на бебето. Това е съвършено нормално явление и след няколко месеца всичко ще се оправи.

14 - та седмица от началото на последния ви мензис

12-та седмица от оплождането

4-ти лунарен месец

3-ти месец от бременността

Пръстчетата на вашето бебе вече започват да имат нокти!

Бъдещото бебе

Дълго е 7 см от главата до опашната кост и 10 см от главата до петите.

Лицето на вашето бебе се изчиства. Очите му, все още отстрани, са се преместили отпред, докато ушите, които бяха на нивото на врата, сега малко са се повдигнали.

Черният дроб не е вече единственият производител на кръвни клетки. В това начинание му помага костният мозък, който постепенно напълно ще поеме тази функция. Ако бебето е момиче, яйчниците му започват да слизат към корема. Ако е момче, простатата вече е на мястото си. Половите жлези, оформени от няколко седмици, произвеждат необходимите хормони за съзряването на външните полови органи. Ако вашето бебе е момче, то си има вече малък пенис!

Бъдещата майка

Приемайте много калций, желязо и други минерали. Ако не се внасят в организма ви, бебето въпреки всичко, ще си ги набави за ваша сметка.

15 - та седмица от началото на последния ви мензис

13-та седмица от оплождането

4-ти лунарен месец

3-ти месец от бременността

Вашето бебе си отваря устата!

Бъдещото бебе

Дълго е 8 см от главата до опашната кост и 12 см от главата до петите.

Главата на вашето бебе вече може да се измери с ултразвук. Диаметърът и е 3,2 см. С помощта на тази мярка, с разлика от няколко дни, може да се изчисли терминът на бременността.

Скелетът на вашето бебе продължава да се изгражда чрез непрекъснатото производство на костно вещество. Пръстите на ръката се свиват: вашето бебе стиска юмручета! Разтваря пръстите на крачетата си като ветрило! Тези движения обаче не са контролирани от мозъка.

Устата може да се отваря, затваря и да прави сукателни движения. Бебето гълта по малко от амниотичната течност, в която плува. То я изхвърля под формата на урина, с помощта на функциониращите вече бъбреци.

Бъдещата майка

Коремът ви започва да се закръгля. Толкова незабележимо, че само опитното око може да се досети, особено когато сте облечена. Но вие, която се познавате добре, знаете, че тялото ви се е променило. Все още можете да си обличате дрехите, особено ако са с по-широка кройка, но няма да мине много време и ще се наложи да подновите гардероба си!


377 views0 comments
bottom of page