top of page
Search

Бременността по седмици и месеци - втори месец

Updated: Apr 3, 2020



Втори месец

Започва 2-ят месец от живота на вашето бебе, през който то ще започне много бързо да наддава на дължина, тъй като само за четири седмици от 5 милиметра ще стане повече от 30 милиметра!

Започналият процес на органогенеза ще продължи: през тези 4 седмици всички органи на бебето са вече на място. Всяка седмица ще откривате чудесата, които то прави. Ръцете и краката му растат; лицето, очите, устата и ушите му се оформят. Вашето бебе е неуморимо. Денонощно, ежеминутно все нови клетки се появяват, съединяват се, за да се изградят нови тъкани. Животът бързо напредва. В края на 2-ия месец бъдещото бебе започва наистина да прилича на човешко същество.

Не забравяйте нито за миг привилегията, която сте получили: вие изграждате един нов живот.

7- ма седмица от началото на последния ви мензис

5-та седмица от оплождането

2-ри лунарен месец

края на 1-ви, началото на 2-ри месец от бременността

Вашето бебе вече си има очи и уши съвсем в начален етап на развитие, но важното е, че вече се различават! Ръцете и краката, в момента наподобяващи малки лопатки, също започват да се оформят.

Бъдещото бебе

На края на 1-я месец от развитието му вашето бебе е дълго между 5 и 5,5 мм. Извивката му е много ясно очертана.

Главата на бебето все още е силно наведена към гръдния кош, но през тази седмица външният и вид ще претърпи значителни изменения. Вследствие на бързото развитие на мозъка тя ще нарастне твърде много. Разширението на нервната тръбичка продължава да се развива, което има за резултат оформянето на мозъчните полукълба.

Вашето бебе на 5 седмици.

Дълго е 7 мм!

Не се тревожете, ще се разхубави!

Първичната хрущялна тъкан се появява в пъпките, от които ще израснат крайниците, както и в първите елементи, от които ще произлязат гръбначните прешлени.

В края на 1-я месец се очертават пет първични лицеви зачатъци. Оформя се трапчинката, наречена първична уста, съставена от зачатъците на двете челюсти - горната и долната. В същото време изникват пъпките, които ще поставят началото на обонянието - издълбават се като трапчинки, оградени от носните напъпвания. Зачатъците на очите и на носа са ясно забележими. Постепенното моделиране на лицето продължава през следващите две седмици.

Колкото до вътрешните органи на вашето бебе, сърцето му е нараснало толкова много, че не се побира в пространството вътре. Представлява малка подутина, която тупти със собствен, ясно доловим при ехография ритъм. Тази седмица размерите на сърцето отново ще се удвоят.

Храносмилателната система продължава да се изгражда. Разширението, представляващо бъдещият стомах, се очертава, а черният дроб и панкреасът продължават да нарастват. В долното окончание отънялото черво и първичната пикочна система се събират в една обща точка, разположена в края на опашката и наречена клоака.

В предната част на зародиша напъпва малка дихателна торбичка, произлязла от същото първично черво, което постепенно се развива.

Както сама виждате, вашето бебе работи бързо и добре!

Бъдещата майка

Гърдите ви наедряват, а матката нараства и '' върви '' напред.

Дребните неразположения са упорити. Ще продължат да ви тормозят до края на 2-рия месец, след което напълно ще изчезнат. Нямате апетит, стомахът ви се подува, имате киселини, въпреки голямата умора не можете да спите добре, а гаденето, което изпитвате, ви трови живота. Всичко това допълва безпокойството и чувството ви за отпадналост.

Трябва да се примирите с тези неудобства. Те съществуват само за да не забравяте, че изпълнявате главната роля в едно чудодейно начинание: проследявате оформянето и развитието на вашето бебе в собствения ви организъм. Не е ли истинско чудо? В негово име трябва да сте готова на всякакви изпитания, които ще посрещнете смело.

Към вече изброените дребни неразположения могат да се прибавят и още няколко:

* силно слюноотделяне, което ще се прекрати от само себе си в 5-ия месец;

* констипация ( запек ), причинена от ленивата гладка мускулатура на храносмилателната система;

* нарушения в кръвообращението, придружени от усещане за тежест в краката. Това чувство може да се появи още в началото, поради факта, че притокът на кръв се засилва * вече храните две същества. Увеличената кръвна маса задържа кръвообращението в обратната посока - от долните крайници нагоре. През следващите месеци този процес ще се засили.

8 -ма седмица от началото на последния ви мензис

6-та седмица от оплождането

2-ри лунарен месец

2-ри месец от бременността

Вашето бебе може да ви се изплези, то вече си има език!

Бъдещото бебе

Дълго е между 10 и 14 мм и тежи 1,5 г. Представлява все още един бързоразвиващ се зародиш. Клетките му непрекъснато са подложени на делене, за да образуват все нови и нови тъкани.

Главата му продължава да нараства и е много по-голяма в сравнение с тялото. Остава все така приведена към гърдите.

Лицето на вашето бебе продължава скоростното си оформяне чрез сливането на носните и челюстните зачатъци. През отворената уста се забелязва малък език. Очите, разположени отстрани на главата, започват да се доближават. Очният нерв полага началото на развитието си. На челюстите се появява тънка пластинка, от която ще се изградят зъбите.

Крайниците се удължават. Окончанието им със форма на лопатка вече е разделено от останалата част със стеснение, което изобразява китката или глезена. Четири бразди разделят пет по-плътни части - бъдещите пръсти. Ето че скоро вашето бебе ще има ръце и крака!

До този момент цялото му тяло беше покрито с един слой клетки. На свой ред те са подложени на делене, напластяват се и изграждат различните слоеве на епидермата.

Вашето бебе е дълго 10 - 14 мм

Бебето все още е много свито. Оформящите се постепенно прешлени се разполагат по протежение на гръбначния мозък и образуват гръбначния стълб, който се прикрепя от новосъздадените мускули на гърба.

Сърцето и черният дроб заемат огромно място в мъничкото телце. Останалото е заето от много широката пъпна връв. С развитието на бебето тя изтънява.

Всички останали органи, все още много дребни, продължават да се развиват и да заемат определените им места. В края на 6-та седмица от оплождането стомахът вече е придобил окончателната си форма; по-ясно се очертава зачатъкът на белия дроб. С оформянето на бъбреците и на свързаните с тях проводи, пикочната система е налице.

Първичните полови клетки са стигнали местата, в които ще се развият половите жлези: съответно яйчници и тестиси. Полът на бебето още не е очертан ясно. Нищо не подсказва дали е момче или момиче, въпреки че полът е генетично определен още с първата новосъздадена клетка.

Яйцето, в което бебето плува, се разраства и издува все повече маточната кухина.

Въсите, които го обвиват, постепенно изчезват, освен на мястото на имплантирането - в маточната стена, където силно се развиват, изграждайки бъдещата плацента.

Бъдещата майка

Още ви се гади? Чувствате се уморена? Чудесно! Това означава, че организмът ви реагира правилно и бременността ви се развива нормално.

9 - та седмица от началото на последния ви мензис

7-ма седмица от оплождането

3-ти лунарен месец

2-ри месец от бременността

Още не сте го усетили, но вашето бебе вече се движи!

Бъдещото бебе

Вашето бебе е обхванато от трудов ентусиазъм! Изгражда се с невероятна скорост. От миналата седмица досега е станало двойно по-дълго!

Дълго е между 17 и 22 мм. Все още много по-обемиста от тялото му, огромната глава вече се крепи на оформилия се врат. Тя продължава да стои приведена към гърдите. Тялото обаче не е толкова свито. В обратния край опашката започва да закърнява.

Крайниците продължават да растат. Вече знаем, че още от самото начало в растежа си горните крайници изпреварват долните. Свиват се в лактите и леко се движат в китките. Вкостяването им е на етап първичен хрущял. Мускулите постепенно се оформят. Обособяват се пръстите на ръцете и краката.

Моделирането на лицето продължава. Очите се доближават, клепачите се очертават, носните кухини също, а челюстите заякват. Появила се е устната, покриваща горната челюст. Зъбните пъпки се нареждат в челюстите.

На този етап окото се различава съвсем ясно. Първичният мозък е пуснал две продължения, които стигат до очните зачатъци. Те се разтварят като венчелистчета, за да образуват ретината на очите. Кожата отпред се удебелява, като същевременно се избистря, за да се превърне в увеличителната леща, наречена кристалин. Той от своя страна извиква на живот роговицата. Ето как зрителният нерв е окончателно оформен и вашето бебе би могло да ви вижда!

Що се касае до вътрешните органи, щитовидната жлеза е заела постоянното си място - долепена е до трахеята. Сърцето започва да се прегражда на лява и дясна половина. То неуморно поддържа ритъма си: 80 удара в минута.

Вашето бебе е между 17 и 22 мм

В долната част на тялото клоаката се разделя на две части. Отзад се оформя първичният анално-ректален провод. В предната част се загатва първичният пикочополов провод.

Половите жлези все още не се различават. В зависимост от закодираната в гените информация, съответно ще има яйчници или тестиси.

Останалите органи продължават да се диференцират и да растат, докато стигнат етапа, в който ще могат да функционират. Органите могат да изпреварят в растежа си кухините, в които се разполагат. Такъв е случаят с черния дроб и сърцето, които силно издуват гръдния кош. Същото се отнася и за червата, чиито извивки много бързо се удължават, излизат от много тясна коремна кухина и временно се завиват в пъпната връв.

Чудото най-сетне стана: вашето бебе промърда!

Върти се около себе си като истински акробат. Движенията му са чисто рефлекторни, защото до мускулите не достигат все още сигнали от мозъка.

Тези движения стават много дълбоко вътре във вас и за съжаление вие не ги усещате. Не сте в състояние да ги почувствате. Но така или иначе те съществуват и ехографията ги регистрира. Едва в 4-я месец ще почувствате как бебето се движи. Още малко търпение!

Бъдещата майка

Хормонът хорионгонадотропин ( ХХГ ), който се открива много скоро след зачеването и който показва ,че сте бременна, сега достига максималното си ниво в организма ви. Тук се крие обяснението за позивите за гадене, за отпадналостта и за различните дребни неразположения.

10 - та седмица от началото на последния ви мензис

8-ма седмица от оплождането

3-ти лунарен месец

2-ри месец от бременността

В края на 10-та седмица вашето бебе е изградило почти целия си организъм. Докато наистина порасне и стане едно голямо човече все пак остава много време!

Бъдещото бебе

То е дълго цели 3 см и тежи около 2-3 г. Като си помисли човек, че в тези 3 см бъдещ мъж или жена е събрано всичко: тупкащо сърце, вътрешни органи с различни функции. А в едрата глава, която бавно започва да се надига, постепенно и неотклонно се оформя мозъкът.

Лицето продължава да се оформя: външното ухо, разположено доста ниско, почти под устата, както и върхът на носа се открояват. Кухината на носа и на устата се събират посредством оформянето на небцето, а пъпките на млечните зъби вече са на място. Разпределени са по 10 на челюст. Ще се развият и ще се превърнат в 20-те млечни зъби на вашето бебе. Широко отворените очи все още не са закрити от клепачите, които са в процес на създаване. Вратлето постепенно се изправя и се появяват слюнчените жлези.

Крайниците са окончателно оформени с длани, стъпала и пръсти. Скоро палецът и показалецът ще се противопоставят.

Вътрешните органи продължават да се развиват. В края на 10-та седмица сърцето и цялата съдова система са окончателно изразени. С помощта на апарата Доплер вече могат да се чуят сърдечните тонове.

Във всеки самостоятелен организъм, а такъв ще е, когато се роди, и вашето бебе, лявата половина на сърцето има за задача, като се свива и влиза в досег с белодробните алвеоли, да доставя на останалите органи пречистена кръв, тоест кръв, примесена с кислород и хранителни вещества. От своя страна за да бъде пречистена, дясната половина на сърцето връща обратно към белите дробове наситената с въглероден двуокис кръв.

Вашето бебе в 10 седмица.

Очите му са широко отворени. Дълго е 3 см и тежи 3 г.

Първичното черво продължава да се удължава и да се навива в пъпната връв, където, поради липса на място другаде, се налага да проникне.

Каналите, през които се изхвърлят отработените от организма вещества, са запушени с ципа от външната страна: аналната и уретро-гениталната ципа. Между тях се намира перинеумът.

Външните полови органи още не са диференцирани, тоест на място са половите органи на момичето и на момчето. Започват да се оформят половите жлези. При момчето се появяват удължените влакна на тестисите. При момичето започва да се очертава центърът на яйчника.

Бъдещата майка

Постепенно започвате да привиквате към новото си състояние и да понасяте по-филисофски дребните неразположения, които ви се случват през деня. Междувременно могат да възникнат други неприятности и неразположения. Опознайте ги, за да ги приемате без паника и да сте в състояние да ги облекчите, като не забравяте, че и те са преходни.


333 views0 comments
bottom of page