top of page
Search

Болка в матката в ранна бременност: причини и кога да се притеснявате


Имплантирането на яйцеклетката и разтягането на връзки може да причинят болка в матката в ранните седмици от бремеността. Болката в матката в ранна бременност е често срещана и показва, че тялото ви се подготвя за бременността. Болката може да се дължи на няколко причини, като разтягане на матката или хормонални промени. Също така е възможно да изпитате болка в кръста или таза поради тези промени. По време на бремеността настъпват значителни физически промени, някои от които са естествени за поддържане на здрава бременност. Важно е обаче да се разбере симптоматичната разлика между болките, тъй като някои може да показват усложнения като извънматочна бременност или спонтанен аборт.


Кога започва болката в матката по време на бременност

Може да започнете да изпитвате лека или остра болка в матката през първия триместър или през първите 12 седмици от бременността. Подобно е на менструация или болка като „убождане“.


Какво причинява болка в матката в ранна бременност

Някои възможни причини за болка в матката в ранна бременност включват:

1. Разтягане на матката: Когато достигнете 12-та седмица от бременността, може да почувствате болка в матката, тъй като тя се разширява извън тазовата област до размера на грейпфрут. Разтягането може да бъде придружено от симптоми като менструални крампи и леки спазми. При двуплодна или многоплодна бременност разтягането на матката може да започне по-рано и следователно можете да почувствате болката преди 12-та седмица.

2. Газове или запек: Повишеното ниво на прогестерон в тялото е една от основните причини за газове или запек по време на бременност. Хормонът предизвиква повишено отпускане на чревните мускули, което води до по-бавно храносмилане. По този начин движението на червата през чревния тракт се забавя с 30%, което позволява натрупването на газове. Симптомите са подобни на разтягане на матката и като цяло не причиняват силен дискомфорт.

3. Болка в кръглите връзки: Съединителните тъкани в таза, прикрепени към матката, се наричат ​​кръгли връзки. Когато матката започне да се разширява, тези връзки са склонни да се съпротивляват на издърпването, причинявайки болка. Може да почувствате остра болка от двете или от двете страни на долната част на таза.

4. Болка в тазовото дъно: тазовото дъно се състои от мускули, съединителни тъкани и връзки, които лежат под и поддържат пикочния мехур, ректума, матката и вагината. Болка във влагалището, пикочния мехур, корема, гърба или близо до матката показва болка в тазовото дъно. Обикновено може да се маскира като болка в матката поради разширяването на матката или хормона релаксин. Произведеният хормон позволява отпускане на стената на матката по време на раждане и може да предизвика болка в таза в ранна бременност.


Кога да се притеснявате

В повечето случаи болката в матката, която чувствате през първия триместър, може да не е опасна. Въпреки това, някои специфични симптоми могат да показват усложнение.

 • Спонтанен аборт: При всяка бременност има шанс за спонтанен аборт и ако се случи, това е вероятно да се случи преди 20 седмици от бременността. Ето защо, ако болката не изчезне или продължава за по-дълъг период от време и е придружена от кървене, внезапни спазми, вагинално зацапване или болка в кръста, това може да са симптоми за спонтанен аборт.

 • Извънматочна бременност: Понякога оплодената яйцеклетка може да се имплантира извън матката, като например във фалопиевите тръби, което води до извънматочна бременност. В такъв случай трябва да внимавате за признаци като силна болка от двете страни на долната част на корема, кървене, замайване или затруднено изхождане или уриниране.

 • Усукване на яйчниците: Наличието на корпус лутеална киста по време на първия триместър, понякога може да нарасне, причинявайки усукване на яйчниците или фалопиевите тръби върху околните тъкани. Това се нарича усукване на яйчниците, което може да се случи между шестата и 14-та седмица от бременността. Може да изпитате силна болка с повръщане, замаяност и внезапни крампи, които могат да продължат дни до дори седмици. Торзията възпрепятства кръвоснабдяването на яйчниците и изисква медицинска помощ.Как се лекува болка в матката в ранна бременност

Ултразвук и кръвен тест за hCG се прилагат за диагностициране на болката. Съответно, леченията ще варират, като например ако бъде открита торзия на яйчниците или извънматочна бременност – хирургията е единствената възможност за предотвратяване на допълнителни усложнения.

Ако не бъдат открити тревожни състояния, можете да опитате следните домашни средства за пренатална грижа, за да управлявате състоянието, след консултация с Вашия гинеколог.

 • Пийте много вода и консумирайте богати на фибри храни, за да предотвратите газове и запек.

 • Отпуснете се с топла вана или използвайте нагревателна подложка, като се уверите, че не е прекалено гореща.

 • Сменяйте позициите за сън – легнали по гръб и настрани с възглавница, за да поддържате корема си.

 • Включете безопасни за бременност упражнения, които включват леко разтягане.

 • Масажирайте внимателно областта на болката, без да я натискате прекалено много.

 • Дръжте коленете си близо до гърдите, за да намалите натиска върху матката.

Въпреки че болката в матката в ранна бременност е често срещана, тя може да бъде огромно преживяване с повтаряща се болка и дискомфорт, особено за жените, които ще стават майки за първи път. Ако се притеснявате, не се колебайте да се консултирате с Вашия лекар. Понякога симптомите може да не са твърде очевидни. Затова обърнете внимание на тревожните признаци и потърсете медицинска помощ за незабавно лечение, за да предотвратите по-нататъшни усложнения. Следвайте съветите на Вашия лекар, за да сте здрави и да предотвратите бъдещи проблеми.

Използвана литература:

 1. Stomach (abdominal) pain or cramps in pregnancy. https://www.tommys.org/pregnancy-information/pregnancy-symptom-checker/stomach-abdominal-pain-or-cramps-pregnancy

 2. When should cramps during pregnancy be worrisome. https://wfmchealth.org/maternity-health-care/when-should-cramps-during-pregnancy-be-worrisome/

90 views0 comments
bottom of page