top of page
Search

Бебешки масаж


Времето, използвано за масаж, може да бъде релаксиращо и приятно както за вас, така и за вашето бебе. Това е времето в което може да се свържете с вашето бебе.


Уверете се, че стаята е топла и без течения. Много хора смятат, че точно след къпане е най-доброто време, тъй като бебето вече е съблечено.


Трябва да използвате чисто хранително масло или обикновен овлажнител и да избягвате всяко масло, съдържащо ядки, в случай на алергии през първите 4 месеца от живота. Поставете маслото или овлажнителя върху ръцете си, а не директно върху вашето бебе.


Използвайте твърди, плавни непрекъснати движения с възможно най-голяма част от ръката си, например, като използвате дланта на ръката си или плоските пръсти. Ако галите по гърдите, използвайте диагонали (рамо до противоположното бедро), а ако галите по гърба, използвайте дълги движения надолу по гърба. Поглаждането може да се използва и по лицето, главата и крайниците.


Бебешкият масаж е успокояващ и може удобно да продължи от 10 до 30 минути. Уверете се, че ръцете ви са топли и трябва да премахнете всички остри или шипести бижута. Можете също така да слушате тиха музика във фонов режим.


Масажирането на вашето бебе е свързано с свързването с вашето дете и също така го отпуска. Уверете се, че имате определено време, където няма да бъдете прекъсвани и може да се направи, когато се вписва в рутината ви.


Също така не е добра идея да масажирате бебето си, когато е разстроено. Бъдете

ръководени от това какво харесва вашето бебе и как се чувствате вие.

  • За да започнете, нанесете няколко капки масло или овлажнител в топлите си ръце и започнете да масажирате стъпалата на краката на вашето бебе. Използвайте твърди, нежни, бавни движения от петата към пръстите на краката. Винаги дръжте едната си ръка върху бебето, докато масажирате.

  • Продължете с дълги плавни движения нагоре по краката на вашето бебе. Масажирайте от глезена до бедрото и над ханша. Можете да опитате да масажирате двата крака едновременно или един по един. Избягвайте да масажирате гениталната област. Дръжте крака на вашето бебе под коляното и леко го натиснете към корема, за да му помогнете да изхвърли газовете.

Горната част на тялото

  • Започнете масажа на горната част на тялото с ръце на раменете на бебето. Правете леки движения към гърдите.

  • Масажирайте ръчичките на бебето, като поглаждате от раменете надолу към китките. Опитайте се да не попаднете с масло върху ръцете на вашето бебе. Ако това се случи, избършете пръстите им, преди да ги е засмукало.

  • Ако коремчето на вашето бебе се чувства меко (не е твърдо или пълно), масажирайте корема му с кръгови движения по посока на часовниковата стрелка. Коремчетата на бебетата са чувствителни, така че ако се разстроят, преминете към следващата стъпка.

Лице и гръб

  • Използвайте върховете на пръстите си, за да масажирате лицето на вашето бебе. Поглаждане от средата на челото им, надолу по външната страна на лицето им и навътре към бузите. С върха на пръстите си масажирайте скалпа в малки кръгове, сякаш миете косата им с шампоан.

  • Ако бебето ви все още е отпуснато, след като приключите с масажа на предната част на тялото, можете да го обърнете върху корема и да използвате дълги, плавни движения от главата до петите.

Не забравяйте, че трябва да спрете масажа, ако бебето ви не се наслаждава или показва признаци на дискомфорт. Също така е най-добре да избягвате масажа, ако сте много напрегнати или ако бебето ви е развълнувано или разстроено.

18 views0 comments
bottom of page