top of page
Search

Атопичен дерматит - как да го разпознаем?


Атопичният дерматит, познат още като атопична екзема, е незаразно хронично заболяване на кожата, което засяга кожата на лицето и тялото на бебета, деца и възрастни. Случаите на атопичен дерматит се увеличават, като през последните 30 години са нарастнали двойно, дори тройно. Въпреки че не е известна една-единствена причина за появата на атопичен дерматит, има доказана връзка с астмата и сенната хрема.


Страдащите от атопичен дерматит имат нарушена бариерна функция на кожата и отслабена имунна система. Обикновено заболяването протича в две фази. В спокойната фаза (без симптоми) кожата е суха, раздразнена и може да се появят люспи. Това състояние на кожата (от суха до много суха) е познато като Ксерозис. В острите фази кожата се възпалява и се появява сърбеж. Въпреки че няма открито лечение за атопичния дерматит, страдащите от него могат да удължат спокойните периоди без симптоми и да намалят възпаленията с редовна грижа за кожата. По време на острите фази най-често се появява обрив по лицето, скалпа, врата, деколтето, вътрешната част на колената и лактите, ръцете, китките и краката. Засегнатите зони са различни при децата и бебетата.

1. Нарушената бариерна функция на кожата улеснява проникването на микроорганизми

2. Активиране на имунните клетки, възпаление

3. Сърбеж

Тези обриви се възпаляват и започват да сърбят и порочният кръг на сърбеж и чесане води до допълнителни инфекции. Тъй като атопичната кожа е суха и сърбяща, страдащите от заболяването се разчесват. Това води до нарушаване на кожната бариера и благоприятства проникването на микроорганизми и замърсители. През острите периоди е необходимо да се прилага дерматологична терапия, която да успокои сърбежа и възпалението. Атопичният дерматит по тялото може да се обостри от температурите и страдащите от това заболяване често трябва да съобразяват материите, които носят, като препоръчителен е мекият памук в сравнение с вълната и найлона. Те могат да имат затруднения със съня в следствие на потенето и чесането.

Симптомите на атопичния дерматит се проявяват индивидуално - някои страдат от силно сърбяща и възпалена кожа.През острите фази кожата се възпалява болезнено.


Ако не сте сигурни относно симптомите, консултирайте се с дерматолог!


Източник: EUCERIN.BG

219 views0 comments
bottom of page