top of page
Search

Анемия през бременността


Някои жени стават анемични, когато са бременни, което означава, че имат твърде малко червени кръвни клетки в тялото си. Анемията може да ви направи още по-уморени, когато сте бременна, но има начини да се справите.Какво представляват червените кръвни клетки?


Червените кръвни клетки са клетки в кръвта ви. Тяхната основна роля е да пренасят кислород от сърцето до останалата част от тялото - мозъка, мускулите, кожата, бъбреците и всичко останало. Червените кръвни клетки се произвеждат в костния мозък. Те съдържат протеин, известен като хемоглобин, който е жизненоважен за пренасяне на кислород.


Нуждаем се от достатъчно желязо, витамин В12 и фолиева киселина, за да произведем целия хемоглобин, от който се нуждаем.


Какво представлява анемията?


Когато имате анемия, кръвта ви няма достатъчно здрави червени кръвни клетки, за да пренася кислород около тялото ви и към вашето бебе.


Леката анемия е често срещана при бременност. Ако имате лека анемия, ще се почувствате леко уморени.


Но ако имате тежка анемия, ще почувствате, че постоянно сте без дъх и ще се чувствате слаби, замаяни, раздразнителни и трудно ще се концентрирате. Сърцето ви често ще забърза.


Защо бременните жени стават анемични?


Вашето тяло се променя по време на бременност, за да се грижи за вашето растящо бебе. Вашето тяло трябва да произвежда повече кръв, когато сте бременна. Среднo една жена има около 5 L кръв, когато не е бременна, в сравнение с 7 до 8 L кръв в края на бременността.


Изработването на допълнителни кръвни клетки изисква много желязо, витамин В12 и фолиева киселина, за да се получи цялата допълнителна необходимост от хемоглобин. Дефицитът на желязо е основната причина за анемия по време на бременност. Нуждаете се от 3 пъти повече желязо, когато сте бременна, отколкото при менструация и нуждите ви от желязо се увеличават през цялата бременност.


За съжаление желязото трудно се усвоява, което прави хемоглобина труден за получаване. Толкова много жени стават анемични по време на бременност, освен ако не приемат железни добавки.


Какви са тестовете за анемия?


Обикновено бихте направили кръвен тест по времето, когато за първи път посетите лекар за вашата бременност, за да проверите нивото на хемоглобина и кръвните клетки. Ако този тест покаже някаква аномалия, Вашият лекар може също да назначи тестове за проверка на нивата на желязо, витамин В12 и фолиева киселина, както и генетични тестове за наследствени нарушения като таласемия.


Какви са рисковете, ако съм анемичен по време на бременност?


Анемията не само ви кара да се чувствате по-уморени и задъхани, тя може да увеличи вероятността да имате нужда от кръвопреливане след раждането на вашето бебе. Това може също да увеличи риска бебето ви да се роди рано или с ниско тегло при раждане и бебето ви да е анемично след раждането.


Как може да се избегне анемията при бременност?


Има 3 добри начина да избегнете анемия по време на бременност:


Започнете бременността си в добро здраве, яжте добре, докато сте бременна

вземете добавки с желязо, ако е необходимо.


Ако мислите да забременеете, трябва да посетите Вашия лекар и да се подложите на контролен преглед. Ще получите съвети относно анемията и други състояния, и по-специално относно приема на фолатни добавки.


Приемът на добавка с фолиева киселина поне месец, преди да забременеят и да продължат това поне през първите 3 месеца. Това ще намали риска от дефекти на нервната тръба като спина бифида. Стандартната доза е 0,5 mg фолиева киселина на ден, но дозата може да бъде по-висока за жени, които имат диабет, епилепсия, са с наднормено тегло или са имали дете с дефект на нервната тръба. Това трябва да се обсъди с лекар.


Хранете се добре по време на бременност


Храненето със здравословни продукти предпазва от анемия. Желязото се съдържа в месото, подсилените с желязо хлябове и зърнени храни, яйцата, спанака и сушените плодове. Витамин В12 се съдържа в месото, рибата, ракообразните, яйцата и млечните продукти. Високи нива на фолиева киселина се съдържат в зелени листни зеленчуци, боб, мюсли, броколи, говеждо месо, брюкселско зеле и аспержи. Спазването на диета, богата на тези храни, ще помогне за предотвратяване на анемия.


Жените, които са вегетарианци, могат да заменят животинските храни с леща, боб, тофу, яйца и соево мляко.


Яденето на много цитрусови плодове и избягването на чай и кафе с или след хранене може да ви помогне да абсорбирате желязото в храната си и да предотвратите анемия.

181 views0 comments
bottom of page