top of page

Плазмолифтинг

prp.jpg

Терапията с PRP е позната още като "плазмолифтинг" или "вампирски лифтинг".

Богатата на тромбоцити плазма (PRP - platet rich plasma) е концентриран кръвен продукт, който се характеризира с висока концентрация на тромбоцити (1.6-2.5 пъти повече от техните нормални стойности). От първото и прилагане при лечение на кожни язви през 1980 г. до днес, са се появили значителен брой нови приложения в различни медицински направления (ортопедия, спортна медицина, лечение на рани, офталмология, лицево-челюстна хирургия, мускулно-скелетни нарушения, изгаряния, козметична хирургия, и т.н.).

Какво представлява терапията с автоложна плазма, богата на тромбоцити?

Терапията с автоложна плазма, богата на тромбоцити (A-PRP) е обещаващо решение за ускоряване на естествения оздравителен процес, без пациента да се излага на значителен риск. Философията е да се слее най-модерната технология с естествената оздравителна способност на организма. Първоначално PRP технологията е разработена преди 20 години като помощно средство при заздравяването на рани и загубата на кръв. Сега нейните предимства се прилагат в ортопедията за ускоряване оздравителния процес на сухожилия, хрущяли, мускули, кости, белези, корнеални язви и хронични рани. В действителност, A-PRP е широко използвана от години в Европа и САЩ за третиране на различни спортни травми.

 

В дерматологията методът се използва за подобряване вида и състоянието на кожата на лицето, шията, деколтето, както и горната част на ръцете. Процедурата позволява да се третира и проблемната зона около очите, като се справя изключително добре с премахването на тъмните кръгове и фините бръчки.

Процедурата плазмолифтинг отнема до около 30 - 40 минути, като преминава през няколко етапа. Първо се взема венозна кръв от пациента в стерилна вакуумна епруветка. След това тя се центрофугира, като по този начин се отделя кръвната плазма от клетъчната маса. Със стерилна спринцовка се изтегля плазмата и се инжектира в третираната област. Въвежда се в повърхностните, средно дълбоките или дълбоките слоеве на кожата със серия от микроинжекции.

Пигментациите и белезите до голяма степен също се повлияват от плазмотерапията. Прилага успешно и при лечение на косопад.

bottom of page