top of page

Ботокс

botox-.jpg
Инжектиране с ботулинов токсин

Какво представлява? 
Ботулиновият токсин се синтезира и отделя от специфичен вид  бактерии, наречени Clostridium Botulinum.Той е мощна отрова, която в доза от 3 000 единици е смъртоносна. Затова оптималното количество, което се инжектира, е 50 до 100 единици.

Как действа?
Инжектирането в мускула предизвиква релаксация и изглаждане на  кожата над него. Ботоксът е невротоксин, който блокира предаването на нервния импулс от неврона към мускулното влакно. Мускулите остават в състояние на релаксация, т.е. не се съкращават и така се възпрепятства образуването на нови и задълбочаването на вече съществуващи бръчки.

Кои зони третира?
Ботоксът дава най-добър резултат в областта на челото и около  очите – вертикалните бръчки между веждите, хоризонталните върху челото и бръчиците пачи крак в ъглите на очите. Някои лекари разширяват зоната и в долната част на лицето, но все още това се счита за опасно, тъй като функциониращите мускули около устата са многобройни, образуват сложна плетеница и рисковете от увреждане са по-големи. В долната част на лицето обикновено се използват други субстанции за инжектиране (напр. хиалуронова киселина).

Съществуват ли рискове?
Минимални, но все пак има. Най-сериозният рист е за очите – при  инжектирането е възможно да се увреди мускулът на клепача. Като странични ефекти може да очаквате тежест или главоболие непосредствено след априкация.

Колко трае ефектът?
Първите промени се отчитат след 3 дни, като максимални резултати  се достигат след 14 дни. На тях се наслаждаваме от три до шест месеца.

Колко често може да се инжектира?
Не повече от два пъти годишно. Минималният срок между сеансите  трябва да е поне четири месеца. Обикновено след 6-8 априкации се постига добър външен вид на мимическите бръчки и могат да минат години, преди да се възобнови инжектирането.

 

За кого е опасно?
За бременни и кърмачки и за хора със заболявания на нервите и  мускулите.

 

Коя е най-подходящата възраст?
Напоследък възрастовата граница пада и под 35 години, но  специалистите препоръчват инжектирането с ботокс да започва около 40 години.

 

Болезнено ли е?
Зависи от прага на болка, но повечето жени твърдят, че процедурата не е болезнена.

 

Какво се прави след процедурата?
Препоръчва се да свивате и разпускате мимическите мускули, като правите съответната гримаса в рамките на 2-3 часаслед процедурата. Това помага за по-равномерно и цялостно разпределение на активното вещество в инжектирания мускул.

Какво не се препоръчва?
Непосредствено след инжектиране не трябва да масажирате и натискате третираните места. Не бива да се поставят активни козметични продукти – кремове, гелове, маски, както и да се предприемат козметични процедури  - пилинг, масаж на лице. Не бива да лягате или стоите наведени 4 часа непосредствено след инжектиране на ботулинов токсин, тъй като това може да доведе до асиметрия.


 

Броят на процедурите се определя от вида на третирания проблем и неговата тежест, като може да варира от 3 до 5-6 терапии през интервал от 1 до 3 седмици. Продължителността на 1 терапия е около 20-30 мин. и не изисква специална подготовка и възстановяване.

 

Болезнена ли е терапията?
Голяма част от пациентите изпитват само известен дискомфорт, но трябва да се има в предвид, че хората имат различен праг на чувствителност. За обезболяване на процедурата в инжектираните коктейли може да се добавят обезболяващи средства.

 

Какви са нежеланите ефекти?
Най-често срещаният нежелан ефект е , че на местата на убожданията се появяват синини, което зависи от здравината на кръвоносните съдове на пациента. Тези синини изчезват за около една седмица. Други нежелани ефекти са зачервяването и леката оточност в третираната зона, парене, сърбеж, чувство на натъртено, които изчезват в рамките на няколко часа до 2-3 дни.

Задължително е два дни преди и след  терапията пациента да не приема Аспирин.

bottom of page